Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teatro festivalyje „Sirenos“ – komercializacijai nepasiduodantys Lietuvos ir užsienio spektakliai

Teatro gerbėjai ir mėgėjai spalio 7–15 dienomis kviečiami į septintą tarptautinį teatro festivalį „Sirenos“, kuris šiais metais vyks Menų spaustuvėje, Vilniuje. Žiūrovai galės išvysti tris užsienio svečių darbus, o lietuviškoje programoje – septynis naujausius Lietuvos kūrėjų spektaklius.
Teatro NO99 spektaklis „Kaip aiškinti paveikslus negyvam triušiui“
Teatro NO99 spektaklis „Kaip aiškinti paveikslus negyvam triušiui“ / Ene Liis Semper nuotr.

„Šiais metais „Sirenų“ formatas šiek tiek pasikeitęs, pirmiausiai – dėl finansavimo sumažinimo. Tačiau meną reikia kurti bet kokiomis sąlygomis ir čia kompromisų negali būti. Jei menas išeina iš didelių erdvių, tai tik tam tikra rezistencijos forma, – tikino festivalio vadovė Audra Žukaitytė. – Dabar ore sklaido teatro kaip laboratorijos ar kūrybinės bendruomenės idėja, vėl atsirado tokios egzistavimo formos teatre poreikis. Todėl bandėme surinkti būtent tokią programą, kuri pristatytų tam tikrą kūrybos metodą arba teatro kaip laboratorijos egzistavimą.“

Spalio 11 dieną Lietuvos žiūrovai galės pamatyti žymaus lenkų kilmės teatro režisieriaus ir teatro teoretiko Jerzio Grotowskio ir amerikiečių režisieriaus Thomo Richardso grupės teatro laboratorijos spektaklį „I am America“, sukurtą pagal amerikiečių poeto Alleno Ginsbergo eiles.

„Spektaklyje pamatysime, kaip šiandien išlaikoma tradicija, kaip ieškoma jai gyvybės. Trupė yra tarptautinė, joje visi vaidinantys aktoriai yra iš skirtingų šalių“, – pristatė A.Žukaitytė.

Ši trupė keturias dienas kūrybos laboratorijoje dalysis patirtimi su Lietuvos aktoriais.

Dar vienas įdomus teatras NO99 iš Estijos, pastaruoju metu apkeliavęs daug užsienio festivalių, Menų spaustuvėje pasirodys spalio 15 dieną.

„Jau šio teatro pavadinimas slepia ironiją. Tai retas socialinio teatro pavyzdys, kuris reaguoja į visuomenės reiškinius ir politines aktualijas“, – sakė festivalio vadovė, įsitikinusi šio teatro siunčiamos žinios aktualumu Lietuvoje.

Festivalis „Sirenos“ nuosekliai bando pristatyti įdomiausius Italijos menininkus. Šiais metais spalio 13 dieną festivalio scenoje pasirodys „Teatro del Carretto“ spektaklis „Hamletas“.

„Šį spektaklį išsirinkome neatsitiktinai – tai pats naujausias jų darbas. Lietuvos žiūrovams turėtų būti įdomu pažiūrėti įvairias „Hamleto“ interpretacijas“, – mintimis dalijosi A.Žukaitytė.

Ne mažiau svarbi festivalyje – lietuviška programa, kuri šiais metais nėra itin gausi, tačiau joje vietos žiūrovai ir užsienio svečiai išvys septynis naujausius pastatymus: tik festivalio svečiams bus parodytas O.Koršunovo būsimo spektaklio „Dugne“ eskizas, taip pat netrukus antrosios dalies premjeros sulauksiantis Rimo Tumino „Mistras“, Artūro Areimos spektaklį „Laimingi“, Ievos Stundžytės „Antigonė (ne mitas)“, Agniaus Jankevičiaus „Prakeikta meilė“, Beno Šarkos „Kiaurai“ ir Kristiano Smedso teatro akcijos „Vyšnių sodas“ vaizdo įrašą.

„Sirenos“ nori palaikyti tas kelias Lietuvoje dar likusias trupes, kurios nenori tik kurti šou ir siekia teatro kaip metafizinės patirties, labai svarbaus patyrimo. Mūsų šalyje vis dar yra tų grupių, kurios nepasiduoda komercializacijai“, – sakė festivalio vadovė.

„Festivalis nuo pat pradžių labai daug dėmesio skyrė kviečiamiems svečiams ir lietuviškai programai. Per tą laiką „Sirenos“ paskatino lietuviško teatro sklaidą į užsienį. Šią misiją jos tęs toliau“, – pabrėžė Oskaras Koršunovas, džiaugdamasis, kad ne vienas Lietuvos teatras per „Sirenas“ gavo kvietimą į užsienio festivalius.

Nors šių metų festivalio biudžetas sumažėjęs kelis kartus, „Sirenų“ organizatoriai tikino turintys idėjų trejiems metams į priekį, o kitais metais žada naujovių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius