-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tradicinis renginys: žmonų nešimo varžybos aplink areną

Jau aštuntąjį kartą Šiaulių arena rengia žmonų nešimo varžybas. Nors registracija dar nesibaigė, iš dešimt šiai dienai užsiregistravusių porų viena atvyksta net iš Latvijos. Anot poros, renginys tikrai vertas dėmesio, ir jie net neabejoja savo sėkme. Septynioliktą valandą prie Arenos laukiami tiek eiklių kojų vyrai su kuo lengvesnėmis moterimis, tiek žiūrovai.
Lietuviai Vytautas ir Neringa Kirkliauskai – žmonų nešimo varžybose Suomijoje
Lietuviai Vytautas ir Neringa Kirkliauskai – žmonų nešimo varžybose Suomijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad oro sąlygos bus palankios pasiekti kuo geresnių rezultatų. Varžybose pasirodys ir praėjusių metų nugalėtojai, bus įdomu stebėti, ar jiems pavyks atlaikyti latvių poros mestą iššūkį.

Varžybų prizinis fondas, kaip ir kasmet – 1000 litų. Pirmos vietos nugalėtojų pora bus apdovanota 500 litų vertės prizu, antros vietos – 300 Lt, o trečiosios – 200 Lt. Taip pat nugalėtojai bus apdovanoti rėmėjų prizais. Kiekvieno dalyvio laukia maloni staigmena – jie nemokamai gaus bilietus į tą patį vakarą vyksiančias krepšinio varžybas tarp Šiaulių ,,Šiauliai“ ir  Klaipėdos ,,Neptūnas“.

Kas pasiruošęs pagerinti rekordą? 314 m distanciją ir varžybų rekordą yra pasiekę Gediminas Kučinskas ir Samanta Chrapan, trasą įveikę per 1,042 min. Tikimasi sulaukti naujo rekordo.

Šios varžybos turi istorines ištakas Suomijoje – buvo įprasta, jog vyrai, nusižiūrėję merginą kitame kaime, pagrobdavo ją ir bėgdami parsigabendavo namo. Lietuviai taip pat turi savas tradicijas: per tiltą pernešta nuotaka simboliškai tarsi pernešama į naują gyvenimo etapą.

Žmonų nešimas, kaip linksma pramoga, gimė Suomijoje. Tokios varžybos pirmą kartą buvo surengtos Sonkajarvi miestelyje. Ten nuo 1992 metų vyksta kasmetinis pasaulio žmonų nešimo čempionatas.

Geriausi šių varžybų pasiekimai fiksuojami Gineso rekordų knygoje. Šios varžybos turi istorines ištakas Suomijoje – buvo įprasta, jog vyrai, nusižiūrėję merginą kitame kaime, pagrobdavo ją ir bėgdami parsigabendavo namo.

Lietuviai taip pat turi savas tradicijas: per tiltą pernešta nuotaka simboliškai tarsi pernešama į naują gyvenimo etapą.

Svarbu nepažeisti taisyklių – nešama moteris privalo būti ne jaunesnė kaip 17 metų, ir turi sverti ne mažiau 48 kg. Privaloma išankstinė registracija. Labai svarbi varžybų taisyklė – gera nuotaika. Tiesa, išradingumui ir sumanumui ribų nenustatyta, vyras moterį aplink areną gali nešti bet kokiu būdu, tačiau neleidžiama naudoti nešimą lengvinančių įtaisų. Už kiekvieną moters prisilietimą prie žemės porų laukia 15 sekundžių bauda.

Paprastai vyrai naudoja kelis žmonų nešimo būdus: ant nugaros, ugniagesių būdą (per petį) ir estiškąjį būdą (moteris kaba žemyn galva kojas permetus per vyro pečius ir apkabinusi vyrą per liemenį).

Geriausi šių varžybų pasiekimai fiksuojami Gineso rekordų knygoje.

Pirmąkart žmonų nešimo varžybos surengtos 2007 – aisiais. Jas surengti sumąstė šiaulietis orientacininkas, dviratininkas Svajūnas Ambrazas. Tuomet į varžybas užsiregistravo 19 porų, o laimėtojais tapo šalies orientavimosi sporto čempionas su žmona Aine, distanciją įveikę per 1,14 min.

Kiekvienais metais varžybomis susidomėjimas auga ir tai tampa gražia tradicija šeimoms, draugams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius