-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Trakų istorijos muziejus Viduramžių šventėje primins pergalę Žalgiryje

Birželio 12-13 d. Trakų istorijos muziejus kviečia į kasmetę, jau dvyliktąją, Viduramžių šventę Pusiasalio pilyje. Vyks III tarptautinis viduramžių riterių turnyras, bus pristatomi senieji amatai, galėsite dalyvauti šaudymo konkursuose, kartu su smagiais šokėjais suktis pagal senovinę muziką, o praalkę paragauti viduramžių gardėsių.
Viduramžių šventė
Viduramžių šventės akimirka / Alfredo Pliadžio nuotr.

 Renginys skirtas Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms paminėti, teigiama Trakų istorijos muziejaus pranešime spaudai.

„Šių metų programoje gausu veiklų, priminsiančių vieną didžiausių bei garsiausių viduramžių mūšių – Žalgirį ir Lietuvos karius į jį vedusį Vytautą Didįjį, – sako Brigita Balčytienė, Ryšių su visuomene ir edukacijos skyriaus vedėja. – Daug dėmesio skirsime mažiesiems renginio dalyviams – jiems pasiūlysime teminius lipdymo iš molio ir piešimo konkursus „Vytautas ir Žalgirio mūšis“, šaudymo iš lanko turnyrą ir kitų užsiėmimų.“

Šventės dalyviai sužinos, kaip vaškuotu lininiu siūlu susiūti knygų lankus ir iš odos pagaminti jų viršelius.

Anot Karolio Jankausko, Trakų pilies brolijos „Viduramžių pasiuntiniai“ vadovo, III tarptautiniame viduramžių riterių turnyre kariuomenės vado kalavijui laimėti dalyvaus ne tik riterių klubai iš Lietuvos, bet ir svečiai iš Baltarusijos, Italijos, Lenkijos, Vokietijos. Turnyro atidaryme dalyvaus Lietuvos kariuomenės kapitonas Donatas Mazurkevičius, kuris liepą jubiliejinėje Žalgirio mūšio inscenizacijoje istoriniame Griunvaldo lauke Lenkijoje atliks Vytauto Didžiojo vaidmenį.

Senųjų amatų paslaptis iš užmaršties prikėlę entuziastai parodys ir papasakos, kaip viduramžiais buvo siuvami drabužiai, pinamos juostos, apdirbamas kaulas, ragas, gintaras bei oda, kuriami vitražai ir juvelyriniai dirbiniai, kaldinami ginklai ir padargai, drožiami įrankiai, liejamos žvakės, verdamas muilas, rišami bučiai. Šventės dalyviai sužinos, kaip vaškuotu lininiu siūlu susiūti knygų lankus ir iš odos pagaminti jų viršelius.

Vilniaus puodžių cechas ne tik pristatys, kaip Vytauto Didžiojo laikais buvo lipdoma, degama ir rauge mirkoma gotikinė keramika, bet ir pademonstruos atkurtus viduramžių indus – keptuves, šutinyčias, žąskepius – bei kvies paskanauti to meto valgių: bandelių, pyragų, „bobos ąsotyje“, karpio su krienų padažu ir kt.

Šiemet pirmą kartą šventėje dalyvaus senovinių šokių ir kultūros klubas „Mysteria Mundi“ bei senosios muzikos ir šokio trupė „Festa Cortese“. Klubai pristatys parodomąsias programas bei norinčiuosius mokys senųjų šokių žingsnelių bei žaidimų. Į šventę po kelerių metų pertraukos grįžta senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“, kuri supažindins su XIII–XIV a. lietuvių karybos ypatumais, kartu su Kauno karo istorijos ir „Mysteria Mundi“ klubais dalyvaus inscenizacijoje „Kryžiaus karai. Scenos iš pagonių kovų su kryžiuočiais“, organizuos riterių mokyklą. Jų pasirodymuose dalyvaus Šiaurinės šventyklos ordino bei gyvosios istorijos klubo „Hospitalierių ordinas“ nariai. 

Lankininkų klubas „Strėlė“ organizuos viduramžiško šaudymo iš lanko turnyrą. Norintieji galės ne tik stebėti šaulių taiklumą, bet ir patys išbandyti jėgas šaudydami iš lankų, arbaletų bei arbalistos.

Kaip ir kasmet, renginyje netrūks muzikos ir įspūdingų pasirodymų, kuriuos šiemet paruošė šokio ir ugnies studija „Čiutyta“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, folkroko grupė „Atalyja“, roko grupė „Thundertale – Perkūno sakmė“. Mažiesiems svečiams Vilniaus „Lėlės“ teatras parodys spektaklį „Trys paršiukai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius