Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užutrakio dvare atkurta Floros skulptūra

Lapkričio 14 dieną, penktadienį, 14 val. Užutrakio rūmų rytiniame parteryje bus atidengta Floros skulptūra. Skulptūros kopiją, remdamiesi išlikusia sena nuotrauka ir Luvre saugomu originalu, iš lieto marmuro sukūrė skulptoriai N. Kavaliauskas ir R. Glinskytė Kavaliauskienė.
Skulptūra Flora
Skulptūra Flora / Organizatorių nuotr.

Projektą inicijavo ir įgyvendino Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija, savo ir anglų labdaringo fondo „The Headley Trust“ lėšomis.

Floros skulptūra puošė Užutrakio parką iki II-ojo pasaulinio karo. Tai buvo skulptoriaus A. Coysevox iš balto marmuro sukurtos pavasario deivės, augalų ir sodų globėjos Floros skulptūros, stovėjusios Paryžiaus Tiuilri parke, kopija.

Užutrakio Floros likimas nežinomas, greičiausiai ji buvo sudaužyta, kaip daugelis parko skulptūrų, o apie jos buvimą sužinota iš Kauno gyventojo, 1940 metais nusifotografavusio prie skulptūros. Pagal išlikusią nuotrauką pavyko aptikti Luvre saugomą originalą bei sužinoti jo autorių ir istoriją. Originalo taip pat nepagailėjo laikas, marmuras gerokai „aptirpo“, papilkėjo, skulptūra prarado kai kuriuos fragmentus.

Išstudijavę daug literatūros, skulptoriai sukūrė ne tik pakankamai tikslią kopiją, bet ir atkūrė Užutrakio rūmų parteryje vaizduotą antikinį siužetą. Medžioklės deivę Dianą, grįžtančią iš parko į rūmus, pasitinka deivė Flora, drauge su Amūru pinanti gėlių girliandą. Belieka „atspėti“ ir atkurti trečiąjį šio siužeto dalyvį, kurio laukia postamentas priešais Florą.

Skulptūros atidengimo proga lankytojams bus atvertos Užutrakio rūmų durys. Restauruotus rūmus pašventins Trakų monsinjoras Vytautas Rūkas, renginio metu skambės fleitos muzika.

„Atkurta augalų ir sodų globėjos Floros skulptūra įkvėpė mus ateityje rengti kasmetinį renginį augalų ir parkų tema, kuris vyks kiekvieną birželį, kai Užutrakio parke žydi senovinės rožės“, – sakė Trakų istorinio nacionalinio parko direktorius G. Abaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius