Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaclovo Kosciuškos parodoje – romantiškas žvilgsnis į Lietuvą

Vilniaus paveikslų galerijoje atidaryta spalvinga ir patraukli paroda „XX a. romantikas Vaclovas Kosciuška (1911–1984)“, skirta dailininko gimimo šimtmečiui.
V.Kosciuška  „Natiurmortas su gėlių vaza ir arkliuku“, 1959 m.
V.Kosciuška „Natiurmortas su gėlių vaza ir arkliuku“, 1959 m. / LDM nuotr.

Naujojoje, jubiliejinėje V.Kosciuškos parodoje eksponuojama per 200 dailininko darbų. Tai pirmas tokio masto šio XX a. romantiko kūrybos viešas pristatymas. Vilniaus paveikslų galerijos lankytojai gali pamatyti tapybos kūrinius, knygų iliustracijas ir pačias knygas, ekslibrisus ir jų projektus, scenografijų projektus, medalius, šaržus, plakatus ir paties dailininko darytas nuotraukas.

„V.Kosciuška paliko patriotiškai nusiteikusio lietuvio, vilniečio, laisvo bohemos atstovo legendą ir kūrinius, kurie tampa vis svarbesne XX a. vidurio Lietuvos meninio paveldo dalimi, reprezentuodami jos įvairovę ir mažai žinomas briaunas“, – pasakojo parodos kuratorė Giedrė Jankevičiūtė.

Anot jos, dailininkas gimė ir gyveno epochoje, kurioje visą laiką grūmėsi idealistinis „tautos“ ir „tėvynės“ sąvokų aukštinimas su realybe, trypusia, niokojusia, naikinusia tautas ir jų tėvynes. Nepaisant visų likimo išmėginimų, gražiausias pasaulio miestas V.Kosciuškai liko Vilnius, brangiausia ir įdomiausia šalis – Lietuva.

„V.Kosciuškos gerbėjų ratas buvo ir liko nemažas, nes dailininkas tapė tai, kas Lietuvą mylinčioms akims buvo ir yra gražu. Jo peizažų motyvai – saulės nutvieksti laukai, vešli vasaros pievų žolė, tyros upės ir upeliai, medžiais apaugusiais krantais, medinės kaimo trobos ir jaukūs Vilniaus Žvėryno kiemai, vingrios Vilniaus senamiesčio gatvelės. Sovietmečio pilkume žavėjo ryškios V.Kosciuškos natiurmortų spalvos, buvo patrauklios ir kiek ekscentriškos pastangos atverti langelį į legendų pasaulį – su undinėmis, kipšais, įvairius pavidalus įgyjančiais rūkais ar debesimis, mergaitėm-angelais“, – vardijo G.Jankevičiūtė.

Paroda Vilniaus paveikslų galerijoje, Didžioji g. 4, veiks iki birželio 5 dienos. Bilieto kaina suaugusiems – 6 Lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius