Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų „Svajonės-kelionės“ molinėmis gėlėmis ir debesimis pražydo Geležinkelio stotyje

Jau penktadienį iš Vilniaus geležinkelio stoties išvykstančius išlydės, o atvykstančiuosius pasitiks įspūdingi keraminiai pano-mozaikos „Svajonės – kelionės“. Šį projektą kartus su neįgaliais vaikais bei suaugusiaisiais įgyvendino Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenanti keramikė Sonata Kazimieraitienė ir verslo moterų klubas „Shenet“.
Pano-mozaika „Svajonės-kelionės“ Vilniaus geležinkelio stotyje.
Pano-mozaika „Svajonės-kelionės“ Vilniaus geležinkelio stotyje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Projekte, pradėtame šių metų pavasarį, iš viso dalyvavo 250 vaikų ir suaugusiųjų. Vaikai pirmiausia piešė piešinius apie svajones ir keliones, iš kurių keramikė S.Kazimieraitienė sudėliojo pano temas. Tuomet lipdyti keraminiai darbeliais, kurie ir sugulė į dailias, šiltas „Svajones-keliones“ vandeniu, žeme, oru.

Projekto dalyviai – turintys negalią žmonės, tačiau labai kūrybingi. O vadovė – 15 metų JAV gyvenanti keramikė – jau 12 metų dirba su neįgaliais vaikais ir suaugusiaisiais, kuria didelės apimties projektus.

S.Kazimieraitienė tvirtino kūrybos proceso metu pamačiusi nuostabių darbų: „Mūsų užsiėmimų metu vaikai sukūrė tokių paukščių! Kiekvienas paukštis visiškai skirtingas, visų darbai skirtingi ir tuo pat metu jie tikrai įdomūs, kad net prilygsta profesionalų darbams.“ 

Kaip sako verslo moterų klubo „Shenet“ viena iš įkūrėjų Jolanta Pilionė, projekto tikslas buvo padėti plėtoti neįgalių vaikų socializacijos galimybes, o kartu ir tobulinti jų socialines kompetencijas per meno terapiją, ugdyti socialinius įgūdžius, plėtoti meno pažinimą ir kūrybiškumą.

Projekto dalyviai – iš Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centro, Vilniaus specialiosios mokyklos-daugiafunkcinio centro „Viltis“, Vilniaus dienos centro „Šviesa“, Bernardinų socialinių paslaugų centro, paramos fondo „Mamų Unija“, Vilniaus specialiosios mokyklos-daugiafunkcinio centro.

Dauguma darbų buvo vykdomi Vilniaus dailės akademijos Keramikos katedros patalpose, tačiau ne visi vaikai galėjo čia atvykti. Todėl pas kai kuriuos vykta į Vilniaus specialiąją mokyklą-daugiafunkcinį centrą „Viltis“ ir Santariškių vaikų onkologinę ligoninę.

Brigitos Adomaitytės nuotr./Sonata Kazimieraitienė
Brigitos Adomaitytės nuotr./Sonata Kazimieraitienė

Darbui buvo naudojamas specialus baltas samotas, atvežtas iš Vokietijos, ir glazūra, pritaikyta neprofesionalams. Kiekviena vaikų grupė galėjo pasirinkit temą, ką nori lipdyti: namelius, žuvis, gėles, debesis ar ką nors kita. Glazūravo savo darbelius jie tokiomis spalvomis, kokios patinka, o keramikė juos išdegė krosnyje ir sudėjo į bendrą pano.

Pasak J.Pilionės, ją pačią ir kitus projekto vykdytojus sujaudino, su kokiu atsidavimu ir koncentracija vaikai kūrė šiuos darbus, kaip tai jiems buvo svarbu, kaip jie džiaugėsi, kad šie kūriniai atsidurs Vilniaus geležinkelio stotyje ir juos pamatys tėvai, draugai, daugybė žmonių.

„Jiems buvo taip malonu, kad jie svarbūs, kad gali kurti ir kad kiti galės tai pamatyti. Ypač stiprių emocijų patyrėme Santariškėse, kur vaikai lipdė namukus – tarsi didelę viltį sugrįžti sveikiems į savo namus. Ir taip dažnai skambėjo frazė: ar tikrai mano darbelis gražus, ar jis tiks? Darbai tikrai buvo nuostabūs“, – pasakojo J.Pilionė.

Pano-mozaikos „Svajonė-kelionė“ bus atidarytos penktadienį Vilniaus geležinkelio stotyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius