Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vargoninės muzikos valandose – ir džiazo atlikėjas

Subtili, gili ir reikalaujanti atidesnio klausytojo – taip įprasta manyti apie vargoninę muziką. Tačiau Kristupo vasaros festivalyje įsitikinsite, jog ji turi kur kas daugiau atspalvių.
Vladimiras Tarasovas
Vladimiras Tarasovas / Kristupo vasaros festivalio nuotr.

Sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje nuo liepos 5-osios kiekvieną antradienį vyksiančiuose ciklo „Sakralinės muzikos valandos” koncertuose – nauji, netikėti susitikimai su pasaulio vargonų muzikos meistrais.

Ciklo atidarymo proga – įspūdingas trijų, skirtingų žanrų atstovų pasirodymas: vargonininkė Renata Marcinkutė-Lesieur, gitaristas Chrisas Ruebensas ir džiazo muzikantas Vladimiras Tarasovas žada įspūdingą improvizacijos ir klasikinio atlikimo derinį.

Sakralinės muzikos koncertų ciklą liepos 12-ąją tęs vargonininko iš Lenkijos Slawomiro Kaminskio koncertas. Kompozitorių J.Pachelbelio, N.Bruhnso, J.S.Bacho, J.K.Vanhalo kūriniai, skambėsiantys koncerte, yra didžiulis vokiškosios vargonavimo mokyklos paveldo lobis.

Liepos 19-ąją Šv. Kazimiero bažnyčioje aidės choro iš Paryžiaus „Les Petits Chanteurs de St. Louis” balsai. Choras gyvuoja nuo 1953 m. Jame dainuoja 30 vaikų, kurių dauguma – 7-8 m. berniukai. Kolektyvas nuolat keliauja po visą pasaulį, pelnydamas klausytojų simpatijas ir tarptautinį pripažinimą. Jaunieji Prancūzijos choristai, vargonuojant Renatai Marcinkutei-Lesieur, Vilniuje atliks J.S.Bacho, F.Couperino kūrinius.

„Nepaprastas muzikantas, sugebantis atskleisti visą vargonų didybę” – taip kalbama apie festivalio svečią iš Didžiosios Britanijos Rogerį Sayerį, surengsiantį koncertą Vilniuje paskutinį liepos savaitgalį. Jis savo programai pasirinko C.Tournemire, L.Vierne, M.Dupré, M.Duruflé kūrinius. Ryškius XIX– XX a. prancūzų opusus svečias įrėmins J.S.Bacho ir W.A.Mozarto kūriniais.

Vargoninės muzikos koncertų ciklas Šv. Kazimiero bažnyčioje tęsis ir visą rugpjūtį. Rugpjūčio 2-ąją į koncertą pakvies lenkų kilmės vargonininkas Henrykas Gwardakas, gyvenantis Suomijoje. Jis yra seniausio Alandų salų muzikinio renginio – Tarptautinio vargonų muzikos festivalio – meno vadovas, už savo veiklą pelnęs prestižinius apdovanojimus.

Kitas festivalio svečias – čekas Jaroslavas Tuma – garsėja ne tik kaip puikus improvizatorius, pelnęs pirmąsias vietas tarptautiniuose konkursuose, bet ir kaip kompozitorius. Tad savo pasirodymuose be vargonų koncertui įprasto repertuaro, klausytojus palepina ir savo kūryba. Muzikinis susitikimas su J. Tuma festivalio klausytojų laukia rugpjūčio 9 d.

XX a. prancūzų, anglų ir amerikiečių muzika, J.S.Baho, A.Pärto kūriniai – šis platus repertuaras negąsdina Marco Lo Muscio. Pianistas ir vargonininkas iš Italijos savo įgūdžius tobulino pas profesorių J. E. Goettsche – pagrindinį Vatikano Šv. Petro bazilikos vargonininką. M. Lo Muscio yra surengęs daugiau kaip 500 koncertų žymiausiose pasaulio katedrose ir koncertų salėse, o rugpjūčio 16 d. jis gros Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje.

Tarp vargoninės muzikos virtuozų, koncertuosiančių Šv. Kazimiero bažnyčioje, puikuojasi ir Alexanderio Gorino pavardė. Tai – vienas tituluočiausių festivalio svečių, studijavęs Azerbaidžano muzikos akademijoje, vėliau tobulinęsis Vokietijjoje, grojęs ir dėstytojavęs Rusijoje bei Izraelyje. A. Gorinas puikiai vertinamas tiek kaip talentingas vargonininkas, tiek kaip pedagogas. Dažnam tarptautinių festivalių svečiui A.Gorinui patikimos pasaulinės premjeros, dedikuojami kūriniai. Kristupo vasaros festivalio klausytojai susipažinti su šio vargonininko talentu kviečiami rugpjūčio 23 d.

Vargoninės muzikos valandų puslapį užbaigs vargonų patriarchas profesorius Leopoldas Digrys kartu su choru „Jauna muzika”. Rugpjūčio 30 d. rengiamame koncerte skambės romantinė vargoninė muzika ir šiuolaikiniai kūriniai chorui.

Ciklo „Sakralinės muzikos valandos” koncertų pradžia Šv. Kazimiero bažnyčioje – 18.30 val. Visi koncertai yra nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius