Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vartų“ galerijai – 20 metų (nuotraukos)

Vakar vakare jubiliejaus sulaukusioje galerijoje „Vartai“ visuomenei buvo pristatyta sparčiai garsėjančio menininko Žilvino Kempino paroda. Ši ekspozicija pradėjo naująjį 20-metį švenčiančios galerijos parodų ciklą.
Hipnotizuojanti šviesos ir spalvų instaliacija „Pokylių salė“ („Ballroom“, 2010)
Hipnotizuojanti šviesos ir spalvų instaliacija „Pokylių salė“ („Ballroom“, 2010) / Galerijos „Vartai“ nuotr.

1969-aisiais Plungėje gimęs Ž.Kempinas jau daugiau nei dešimt metų gyvena Niujorke. Paskutinį kartą jo personalinė paroda Lietuvoje buvo surengta 2007-aisiais Šiuolaikinio meno centre, tad „Vartams 20“ parodų ciklo pradžia siūlo išties meno gerbėjų dėmesio vertą reginį.

Ž.Kempinas savo menines instaliacijas kuria naudodamasis magnetine juosta, ja jis keičia erdvę, šviesą, kuria optines iliuzijas. Išskirtinė menininko kūryba provokuoja lankytojo nuostabą. Ž.Kempinas išnaudoja ir aplinką – darbuose panaudotą magnetinę juostelę virpina žiūrovo ar ventiliatoriaus keliami oro gūsiai, drauge sukeldami netikrumo bei iliuzijos įspūdį. Pasak parodos rengėjų, menininkas „piešia“ erdvėje iš juostelių sukurtomis linijomis ir taip praplečia pačias piešinio sąvokos ribas. Kaip piešinio alternatyvas apmąstantis kūrėjas Ž.Kempinas dalyvavo garsiajame Niujorko Moderniojo meno muziejuje (MoMA) surengtoje tarptautinėje parodoje „On Line: Drawing Through the Twentieth Century“.

Susidomėjimas menu auga

„Džiaugiamės švęsdami 20 metų sukaktį, nes esame ne tik viena iš pirmųjų privačių galerijų, bet ir apskritai vienas pirmųjų privačių verslų nepriklausomoje Lietuvoje“, – šypsodamasi „15min“ sakė naujosios Ž.Kempino parodos kuratorė Laura Rutkutė. Pasak jos, per du dešimtmečius galerijoje pristatyta šimtai menininkų. „Buvo įvairių galerijos gyvenimo etapų. Kartais per metus rengdavome ir 12 parodų, keisdavome kas tris savaites. Buvo toks laikas... Kartais būdavo net daugiau kaip 12. Dabar pradėjome parodų skaičių mažinti, jos eksponuojamos po du mėnesius. Tam įtakos turėjo tai, jog pradėjome vežtis žinomų menininkų iš užsienio kūrybą. Ir tų kūrinių instaliavimas tampa sudėtingas“, – pasakojo galerininkė. Ji pridūrė, kad galerijos „Vartai“ tikslas – kurti šiuolaikinio meno rinką.

Norėtųsi, kad žmonės įsigytų kūrinį, kuris jiems iš tiesų patinka. Anot L.Rutkutės, lietuviai pradeda domėtis menu. „Teiraujasi kainų, domisi galimybe namuose įrengti menines instaliacijas, klausia, kaip šiuolaikinio meno kūriniai eksponuojami“, – sakė ji. Galerijos atstovės teigimu, nesiekiama, kad šiuolaikinio meno darbai taptų tik finansine investicija. „Tai turėtų būti moralinė investicija. Norėtųsi, kad žmonės įsigytų kūrinį, kuris jiems iš tiesų patinka. Žinoma, didelis pliusas, kai autorius iškyla ir pakyla jo darbų kaina, tačiau ne tai turėtų būti pirmoje vietoje. Žmogus turi pirkti tai, kas jam artima“, – tikino L.Rutkutė. Ji pridūrė, kad parodos skirtos ne tik tiems, kurie nori meno kūrinių įsigyti, bet ir supažindinti visuomenę su menininkų darbais.

Ž.Kempino parodą galerijoje „Vartai“, Vilniaus 39, galima apžiūrėti iki balandžio 2 dienos.

Ž.Kempino parodos darbai:
Nuo šiandien galerijoje „Vartai“ lankytojai gali apžiūrėti penkias Ž.Kempino instaliacijas:
1)    iš magnetinių juostelių sukurtą, perregimų kolonų mišką – instaliacija „Kolonos“ („Columns“, 2006).
2)    keturių kanalų video „Dviratininkas kurjeris“ („Bike Messenger“, 2006), kuriame vaizduojama vienos valandos autoriaus kelionė per Manhataną
3)    kūrinį „Serpantinas“ („Serpentine“, 2010), kurį sudaro prie grindų ir sienos nepritvirtintos, ventiliatorių laisvai plaikstomos magnetinės juostelės
4)    hipnotizuojanti šviesos ir spalvų instaliacija „Pokylių salė“ („Ballroom“, 2010)
5)    piešiniai tušu, atlikti naudojant ventiliatorių („Fan Drawing“, 2010).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius