Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas garsiausių pasaulyje miuziklų „Rent“ pirmąkart statomas Lietuvoje

Penktadienį pirmąkart Lietuvoje statomo, pasaulyje pripažinto miuziklo „Rent“ režisierius Georg’as Malvius’as, muzikinis vadovas Derek’as Barnes’as ir kostiumų dailininkė-scenografė Ellen Cairns bei šio miuziklo iniciatorė Lietuvoje Jaunimo miuziklo teatro vadovė Gytė Bartoš ir teatro meno vadovė Jūratė Sodytė-Bradauskienė pristatė rugsėjo mėnesį žiūrovus pasieksiančio miuziklo kūrybinę komandą, idėjines žinutes bei atlikėjus.
Miuziklo „Rent“ pristatymas
Miuziklo „Rent“ pristatymas / Vytauto Dranginio nuotr.

Miuziklo kūrėjai, norėdami atkreipti dėmesį į socialines problemas, aptariamas miuzikle, pristatymui pasirinko netradicinį konceptą – prekybos centre „GO9“ atidarė fotografijų parodą „Verta gyventi“.

Parodos nuotraukomis lietuviškojo „Rent“ atlikėjai sako, jog gyventi verta neslepiant savo emocijų, išgyvenimų, pakilimų ar nuopuolių, visuomet tarsi apsinuoginus, bet būnant tiktai savimi. Kaip ir šiame miuzikle gyvenimas yra kupinas visko, tačiau, sukaupus jėgas ir padedant kitiems, gyventi verta dėl pačių mažiausių laimės akimirkų.

Miuziklo „Rent“ kūrėjai dalijosi mintimis, kad tai svarbus žingsnis, perimant užsienio kūrėjų gerąją patirtį ir kuriant miuziklo žanrą Lietuvoje. Pasak jų, užsienio šalių profesionalai savo žiniomis dalinsis su miuziklo atlikėjais ir jaunaisiais kūrėjais, kurie bus pakviesti asistuoti, statant miuziklą. Tai tikras paskatinimas atlikėjams tobulinti savo gebėjimus, o kūrėjams – išdrįsti toliau kurti miuziklo žanro kūrinius. Negana to, „Rent“ kalba apie nūdienos visuomenėje ypač opias problemas, kurioms tikrai reikia skirti dėmesio.

„Šis miuziklas nėra tik šou, kuris kalba apie nieką. Dabar 2016-ieji ir merginoms leidžiama bučiuoti merginas, vaikinams vaikinus, merginoms vaikinus. Šis miuziklas siunčia tolerancijos žinutę. Tiesa, reikia pasakyti, jog „Rent“ neša ir daugiau žinių: apie kovą su AIDS, apie socialinę nelygybę, tačiau ypač svarbi jo tema, aplink kurią sukasi veiksmas – homoseksualų tarpusavio santykiai bei vietos po saule ieškojimas, – mintimis dalijosi režisierius Georg’as Malvius’as.

Lietuvoje miuziklą „Rent“ statyti kviečiami pasaulyje pripažinti miuziklo kūrėjai – režisierius ir muzikinio teatro profesorius Georg’as Malvius’as (Švedija), choreografė, Stokholmo baleto akademijos dėstytoja Adrienne Åbjörn (Švedija), kostiumų dailininkė-scenografė Ellen Cairns (Didžioji Britanija), muzikinės dalies kuratorius – vokalo specialistas, kompozitorius ir muzikos prodiuseris Derek’as Barnes’as (Didžioji Britanija).

Lietuviškojoje „Rent“ versijoje vaidmenis kurs vienos ryškiausių Lietuvos muzikos, teatro bei kino žvaigždžių: Dominykas Vaitiekūnas, Jeronimas Milius, Vaidotas Baumila, Girmantė Vaitkutė, Oneida Kunsunga, Martynas Kavaliauskas, Justinas Lapatinskas, Kristina Radžiukynaitė, Tomas Legenzovas, Tomas Žaibus, Martynas Vaidotas bei daugelis kitų. Pirmojo viešojo pristatymo metu atlikėjai žiūrovams atliko vieną ryškiausių miuziklo „Rent“ kūrinių „Seasons of love”, įspūdingą merginų duetą „Out Tonight” bei „I’ll Cover You”.

„Rent“ – G.Puccini operos „La Boheme“ įkvėptas, Pulitzerio premiją, 4 „Tony“, 6 „Drama desk“ ir 2 „World theatre“ apdovanojimus laimėjęs roko miuziklas, į muzikinį teatrą įnešęs daug kontroversiškų, anksčiau nutylimų bei nepatogių temų. Jos, net ir praėjus beveik dvidešimčiai metų, vis dar aktualios – tai lygios vyrų ir moterų galimybės, žmogaus teisės, tolerancija, skurdas, homoseksualų ir transeksualų noras būti pripažintiems. Gebėjimo nusivylimų kupiname gyvenime džiaugtis kūryba ir atrasti tikrąją meilę vedamas miuziklas statytas net 48 pasaulio šalyse, 24 kalbomis ir patenka į 10 populiariausių miuziklų sąrašą.

Miuziklas Lietuvoje bus rodomas nuo šių metų rugsėjo pradžios Vilniuje Nacionaliniame dramos teatre, Kaune Valstybiniame dramos teatre. Trupė su pasirodymu taip pat planuoja aplankyti ir kitus miestus bei gastroliuoti užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius