Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilmanto Marcinkevičiaus paveikslas – Danijos karališkosios šeimos portretų parodoje

Iškilmingas parodos atidarymas, kviestiniai pietūs, asmeniniai Karalienės komplimentai ir didelė pagarba menininkams – tokius įspūdžius į Lietuvą atsivežė tapytojas Vilmantas Marcinkevičius.
Vilmanto Marcinkevičiaus paveikslas
Vilmanto Marcinkevičiaus paveikslas / Organizatorių archyvo nuotr.
Temos: 1 Paroda

Jis neseniai grįžo iš Danijos, kur šiais metais minima Karalienės Margrethe II keturiasdešimties metų valdymo sukaktis.

Karališkoji Danijos šeima į madą sugrąžino šeimos portreto žanrą – jau keturiasdešimt metų šeima skirtingiems menininkams užsako ir kolekcionuoja savo portretus.

Viename garsiausių Danijos Trapholt meno muziejuje rugsėjo 1 dieną atsidariusi paroda „Karalienė ir jos šeima“  susilaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo – juk pirmą kartą viešai eksponuojami kūriniai, įprastai laikomi privačiose šeimos valdose.

Tarp garsių karališkosios šeimos narius tapiusių Danijos menininkų į renginį buvo pakviestas ir lietuvių tapytojas V. Marcinkevičius.

Parodoje eksponuojamas jo 2004 metais tapytas karalienės sūnaus, princo Joachimo portretas. „Karalienė pati mėgsta ir vertina meną, pati yra kurianti asmenybė – ji tapo paveikslus ir rengia parodas, kuria kostiumus kinui bei teatrui.

Tai nesunkiai juntama – ji rado ką pasakyti kiekvienam į renginį atvykusiam autoriui ir jos komplimentai ar pastebėjimai buvo taiklūs ir profesionalūs – kalbėta apie spalvinius sprendimus, kompoziciją ir panašiai. Buvo akivaizdu, jog karalienė žino ir vertina visus kūrinius, gerbia jų autorius“, – pasakoja V. Marcinkevičius.

Pagarbą menininkams rodo ir tai, jog iškilminguose pietuose būtent menininkų stalas buvo arčiausiai karališkosios šeimos.

Karalienės domėjimasis menu lėmė įdomią kolekciją – joje galima rasti įvairios stilistikos kūrinių. Neapsiribojama vien tradiciniu reprezentaciniu portretu, menininkams leidžiama improvizuoti laisvai, kas visada lemia gerą rezultatą.

Tarp parodoje eksponuojamų 45 tapybinių ir skulptūrinių portretų galima pamatyti ne tik garsių danų menininkų, tokių kaip Tomas Kluge ar Michael Kvium, bet ir Andy Warholo kūrinius. Tai, kad šiandien portreto žanras nėra labai populiarus, šiai parodai suteikia papildomai intrigos – tema naujai nagrinėjama ne tik meniniu, bet ir antropologiniu, socialiniu požiūriu.

Keturiasdešimt metų valdanti karalienė – populiari ir mylima danų. Jie jai atleidžia net ir mažą nuodėmę – rūkymą. „Buvo smagu stebėti vaikų piešinių parodą šalia muziejaus. Iš jos supratome, kad karalienė danams asocijuojasi su karūna, vėliava ir... cigaretėmis,“ – pasakoja V. Marcinkevičius.

– „Karalienę piešė net 500 vaikų – nemaža dalis piešinių vaizduoja ją su cigaretėmis ar apsuptą cigarečių. Įdomu tai, kad tokie piešiniai nėra slepiami – vaikams leidžiama piešti taip, kaip jiems atrodo ir to nesigėdyjama“.

Paroda „Karalienė ir jos šeima“ Trapholt muziejuje vyks iki vasario 24 dienos. Po jos visi eksponatai, tarp jų ir V. Marcinkevičiaus sukurtas princo Joachimo portretas, grįš atgal į privačias erdves.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius