-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus kvartetas koncertuos su pianistais Minkštimu ir Labazevitchiumi

Koncertais gruodį Valstybinis Vilniaus kvartetas vainikuoja daugiau nei metus trukusį konceptualų koncertų ciklą „Kvartetas ir fortepijonas“. Rafinuoti kvarteto ir fortepijono pašnekesiai nuo pereitų metų spalio driekėsi per septynias įvairios stilistikos muzikos programas, atliktas su devyniais pianistais. Gruodį išgirsime dar du įdomius kvarteto ir fortepijono dialogus. Gruodžio 16 d. Filharmonijos salėje su kvartetu gros JAV gyvenantis pianistas Edvinas Minkštimas, o paskutiniąją metų dieną Naujametiniame koncerte Lietuvos muzikos ir teatro akademijos salėje išgirsime iš JAV atvykstantį pianistą Martiną Labazevitchių.
Vilniaus kvartetas koncertuoja su pianistu Edvinu Minkštimu
Vilniaus kvartetas koncertuoja su pianistu Edvinu Minkštimu / Mikhailo Rashkovskiy'io nuotr
Temos: 2 Filharmonija Muzika

„Kvartetas ir fortepijonas“ – ne vieną stilingą teminę programą parengusio Lietuvos nacionalinės ir Baltijos Asamblėjos premijų laureato Valstybinio Vilniaus kvarteto (Audronė Vainiūnaitė, Artūras Šilalė, Girdutis Jakaitis ir Augustinas Vasiliauskas) sumanytas ciklas – keturių dešimtmečių aktyviai pulsuojančios koncertinės kvarteto veiklos koncentratas, prisotintas klasicistiniais, romantiniais ir moderniais fortepijoniniais kvintetais.

Devynių koncertų serijoje „Kvartetas ir fortepijonas“ ansamblis užsimojo pagriežti su vienuolika skirtingų kartų ir įvairių tautybių pianistų: nuo Edvino Minkšimo ir Andriaus Žlabio iki Margaritos Zimmermann, Tamami Honmos ir kitų. Į koncertų repertuarą buvo įtraukta apie dvidešimt rečiau atliekamų kvintetų. Kamerinė ciklo estetika sugražino į intymaus saloninio muzikavimo laikus, tačiau ir stebino bei, tikėtina, dar nustebins įtemptais intelektualiniais muzikiniais disputais.

Priešpaskutinę šio turiningo ciklo programą gruodžio 16 d. 19 val. Vilniaus kvartetas atliks su Edvinu Minkštimu – vienu ryškiausių jaunųjų lietuvių pianistų, 2007 m. laimėjusiu tarptautinio M.K.Čiurlionio konkurso pirmąją premiją. Dar iki šios pergalės jis yra pelnęs tarptautinių pianistų konkursų – P.Čaikovskio jaunųjų atlikėjų (Maskva, 1992), „European Piano Days Pontoise“ (Prancūzija, 2001), „Muzika be sienų“ (Lietuva, 2002, 2003) laurus. E.Minkštimas studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. V.Vitaitės kl.), Nacionalinėje Paryžiaus konservatorijoje (M.Beroffo kl.), Niujorko Juilliardo muzikos ir dramos mokykloje (J.Lowenthalio kl.). Nuo 1990 m. jis koncertuoja užsienyje – Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Kanadoje ir JAV.

„Jo skambinimo maniera, klausa ir traktuotė yra tokie subtiliai saviti ir taip skiriasi nuo kitų, jog galima drąsiai teigti Minkštimą išplaukus į didžiuosius pianizmo vandenis“, – apie E.Minkštimą rašė Lietuvos spauda (Daiva Tamošaitytė, „Literatūra ir menas“, 2007). Į Vilnių vėl grįžtančio pianisto koncerte su Valstybiniu Vilniaus kvartetu skambės C.Saint-Saënso Fortepijoninis kvintetas a-moll, op. 14 ir E.Elgaro Fortepijoninis kvintetas a-moll, op. 84. Pora dienų prieš koncertą Vilniuje (gruodžio 14 d.) atlikėjai šią programą atliks koncerte Utenos muzikos mokykloje (pradžia – 17.30 val.).

O gruodžio 31 d. 19 val. 2009-uosius koncertų metus ir devynių programų ciklą Vilniaus kvartetas baigia su lenkų kilmės JAV gyvenančiu pianistu Martinu Labazevitchiumi. Kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas jis daug koncertuoja visoje Europoje, Izraelyje, Japonijoje ir JAV, yra pelnęs Rinos Menashe apdovanojimą Izraelyje, T.Kosciuškos fondo stipendiją Niujorke ir Manheteno muzikos mokyklos Haroldo Bauerio premiją. Pianisto pasirodymus transliavo WNYC ir WQXR radijo stotys, jis koncertavo „Weill Recital Hall“ salėje Niujorke, dalyvavo festivaliuose – F.Liszto Veimare (Vokietija), Radomo Lenkijoje, Tel Hai fortepijono muzikos Izraelyje, Suolahti Suomijoje, „Mozarteumo“ Zalcburge ir Hamptono Niujorke. Pianistas grojo su „New York Sinfonietta“ ir TIPC simfoniniu (Japonija) bei kitais orkestrais.

Paskutiniame ciklo koncerte skambės W.A.Mozarto Koncertas fortepijonui ir styginių kvartetui Nr. 14, Es-dur, KV 449 bei tradiciškai metų palydėtuvėms Vilniaus kvarteto atliekamas F.Schuberto Kvintetas fortepijonui, smuikui, altui, violončelei ir kontrabosui A-dur, D. 667 („Forellenquintett“). Koncerte dalyvaus kontraboso virtuozas Arnoldas Gurinavičius. Ši programa gruodžio 30 d. 19 val. bus atlikta ir koncerte Druskininkuose, mokymų centre „Dainava“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius