Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš garsių fotografų lūpų – portretavimo paslaptys ir pikantiškos darbo istorijos (nuotraukos)

Sekmadienį Vilniuje, viešbutyje „Reval Hotel Lietuva“ įvyko pirmoji fotokonferencija, skirta pradinio ir vidutinio lygio fotografijos mėgėjams. Fotokonferencijoje „7 žingsniai portreto link“ savo patirtimi ir patarimais, kaip sukurti pavykusį portretą, dalijosi garsūs fotografai.
konferencijos akimirka
Improvizuotoje studijoje buvo pasakojama apie šviesą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./konferencijos akimirka
T.Kauneckas

Paskaitas apie fotografiją vedė prezidentės Dalios Grybauskaitės oficialaus portreto autorius ir žinomas mados fotografas Tomas Kauneckas, lietuvių kilmės amerikietis fotografas Andrew Miksys, žymus portretistas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Algimantas Aleksandravičius.

Fotokonferencijos sumanytojas T.Kauneckas teigė, kad pirmą kartą vesti tokio pobūdžio konferenciją buvo labai neįprasta, tačiau sumanymas su kaupu atsipirko – renginys sulaukė gausaus būrio lankytojų – salėje paskaitų klausėsi apie 400 žmonių.

„Susidomėjimas fotografija kyla kaip lėktuvas į dangų“, – žmonių susidomėjimu džiaugėsi menininkas. T.Kauneckas surengti tokio pobūdžio renginį nusprendė jausdamas didelį tokių konferencijų poreikį Lietuvoje.  

Pasak konferencijos sumanytojo, fotografija – trumpiausias ir lengviausias kelias į saviraišką: per trumpą laiką pasiekiamas matomas rezultatas, ką, pavyzdžiui, sunku pasakyti apie tapybą.

„Fotografijoje nėra jokių paslapčių. Jei jūs fotografuosite geriau už mane, aš galvosiu, kaip geriau fotografuoti už jus“, – priežastį, kodėl nusprendė pasidalinti savo patirtimi, atskleidė T.Kauneckas. 

Savo paskaitoje T.Kauneckas daugiau dėmesio skyrė praktinei fotografavimo pusei, vardijo punktus, be kurių portretinė nuotrauka nepavyktų. Menininkas pabrėžė, kad svarbu pasiruošti fotografavimui, sugalvoti nuotraukos idėją, surasti tinkamą modelį, apsirūpinti kokybiška technika, išmokti dirbti su šviesos šaltiniais, atsižvelgti į kompoziciją ir kitus dalykus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka
Fotografas taip pat akcentavo, jog skaitmeninė fotografiją daugelį pavertė tinginiais – žmonės tingi paieškoti įdomaus rakurso, vaikščioti – jei kadras per tolį, jį tiesiog „prisitraukia“ objektyvu.

A.Miksys teigė, jog fotografuodamas neapsieina be filosofijos, jo darbe svarbi intuicija, priartėjimas prie fotografuojamo objekto. Subkultūromis besidomintis A.Miksys 5-6 metus fotografavo Lietuvos romus, nuoširdžiai domėjosi jų gyvenimu, tradicijomis ir keistenybėmis. Fotomenininkas yra sukūręs ir nuotraukų ciklą, kuriame įamžintas Lietuvos miesteliuose verdančių kultūros namų, diskotekų gyvenimas.

A.Aleksandravičius atskleidė daug įdomių savo darbo istorijų – savo nuotykius fotografuojant kalinius Lukiškių kalėjime, tai, kad geriausi pašnekovai yra aktoriai, tačiau šios profesijos atstovus fotografuoti yra sunkiausia – prieš objektyvą jie užsideda kaukes.

Fotografas didžiausiu kada nors sutiktu tyleniu pavadino legendinį krepšininką Arvydą Sabonį, kuris visos fotosesijos metu teištarė tris sakinius. Autorius taip pat parodė nuotrauką iš įsimintinos fotosesijos, kurioje dalyvavo Rusijos komikas Maksimas Galkinas ir dainininkė Ala Pugačiova. Vadovauti mėgstanti moteris šįkart fotosesijoje pasirinko neįprastą vaidmenį – slėpėsi Maksimui už nugaros.

„Statkevičių norėjau nufotografuoti kaip kišenvagį, nors jis nieko nėra vogęs. Nebent kažkokį tekstą“, – publiką prajuokinusį komentarą apie dizainerio Juozao Statkevičiaus fotosesiją pasakė menininkas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./konferencijos akimirka
R.Danisevičius prie savo darbų 

Menininko teigimu, nors žmogaus akys yra sielos veidrodis, tačiau galima padaryti ir puikų užsimerkusio žmogaus portretą, kuris pasakys daugiau nei atviro žvilgsnio fotografija. A.Aleksandravičius patarė prieš fotografuojant menininkus pasidomėti jų kūryba – taip pokalbis tarp fotografo ir modelio užsimezga daug lengviau.

Fotokonferencijos metu veikė trys fotografijos parodos, kuriose savo darbus pristatė T.Kauneckas, A.Miksys ir  Lietuvos fotomenininkų sąjungos ir Lietuvos spaudos fotografijų klubo narys Ramūnas Danisevičius. Renginyje taip pat buvo galima susipažinti su naujausia fotografijos technika, nuotraukų redagavimo programomis. Į konferenciją savo portfolio – nuotraukų katalogus – atsinešę dalyviai turėjo galimybę išgirsti profesionalių fotografų komentarus ir patarimus.

Jau rugsėjo 18 dieną planuojama surengti antrą fotokonferenciją. T.Kaunecko teigimu, kol kas svarstoma ir renkamasi iš kelių konferencijos temų – paskaitų apie peizažo žanrą ar dokumentiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius