Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje ir Kaune – operos solisto Rafailo Karpio ir pianistas Dariaus Mažinto koncertai

Operos solistas Rafailas Karpis ir pianistas Darius Mažintas gruodžio 11 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir gruodžio 27 d. Vilniaus paveiklų galerijoje pristatys koncertus „Laiškai iš praeities“, kuriuose skambės retai atliekamos aranžuotos žydų dainos balsui ir fortepijonui jidiš kalba, M.Ravelio žymusis „Kaddish“ bei A.Šenderovo dainų ciklas „Puslapiai iš užmirštos knygos“. Artimiausiu metu dienos šviesą išvys ir to paties pavadinimo kompaktinė plokštelė.
R.Karpis ir D.Mazintas
R.Karpis ir D.Mazintas / K.Pleitos nuotr.

Pasak pianisto D.Mažinto, koncerte skambėsiančios dainos skirtos visiems žmonėms, kadangi jos yra apie bendruosius dalykus, kurie suprantami kiekvienam žmogui. Jos labai kontrastingos, kupinos tiek lyrikos, tiek sveiko humoro jausmo bei dramatizmo. Ryškūs jaunosios muzikų kartos atstovai šiuo projektu siekia įprasminti iki Antrojo pasaulinio karo egzistavusią žydų kultūrą, o R.Karpis tuo pačiu nori prisiliesti prie savo šaknų ir prisiminti  kadaise egzistavusią jidiš kalbą, kuri yra ties išnykimo riba. „Tai ganėtinai svarbus socialinis ir istorinis reiškinys – pagerbimas, paminėjimas tų Lietuvos piliečių, kurių mes nebegalime matyti. Dainas rinkau pats – tai man artima, tai man įdomu, tai – sąsajos su mano šaknimis”,- teigia Rafailas Karpis. Atlikėjai mano, kad tautoms geriausiai gali tarpininkauti muzikos kalba, kuri yra universali ir suprantama visiems.

Balsui ir fortepijonui aranžuotose žydų  dainose atsispindi tuo metu gyvenusių žmonių jausmai, socialinės problemos. Dainos tarsi byloja apie tai, kad norint sukurti ir išlaikyti stiprią kultūrą nebūtinai reikia turėti savo žemę.  Daugelio dainų tekstų autoriai yra glaudžiai susiję su Vilniaus ir tuometinės Lietuvos istorija, jie buvo aktyvūs kultūros veikėjai, tad  šių  renginių metu klausytojai turės unikalią galimybę išgirsti retai atliekamus nepaprasto grožio ir turinio kūrinius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius