Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilnius Jazz” sceną drebins kosmopolitai iš Europos

Sostinės Šv.Kotrynos bažnyčioje startavęs 24-asis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“ nuo spalio 13-osios keliasi į tradicinę savo sceną Rusų dramos teatre. Čia šią savaitę įvyks šeši festivalio koncertai, kuriuose pasirodys grupės iš Šveicarijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Austrijos, Prancūzijos, Lietuvos, Australijos ir Pietų Korėjos.
„Asafo Sirkio trio" iš Londono
Asafo Sirkio trio iš Londono / Grupės arch. nuotr.

Spalio 13 d. į „Vilnius Jazz“ sceną pakils eksperimentus mėgstančių muzikantų rinktinės iš Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės. Tai – jaunas šveicarų trio „Meta Marie Louise“ ir ne kartą grojusio festivalyje su kitais kolektyvais izraeliečio būgnininko Asafo Sirkio trio iš Londono.

„Meta Marie Louise” 2009-aisiais subūrė klavišininkas, kompozitorius ir prodiuseris Manuelis Engelis, pakvietęs drauge muzikuoti itin plataus akiračio asmenybes. Visi šio trio nariai turi savo grupes, dalyvauja kituose įvairios krypties muzikos projektuose.

Grupės arch. nuotr./Šveicarų trio „Meta Marie Louise"
Grupės arch. nuotr./Šveicarų trio „Meta Marie Louise"

Grupės saksofonininkas Markas Stuckis yrair Berno džiazo dirbtuvių vienas iniciatorių, eksperimentinės muzikos koncertų organizatorius. Būgnininko Kevino Cheshamo veiklos spektras – nuo džiazo iki panko, nuo dueto projektų  iki muzikavimo su simfoniniu orkestru.

M. Engelis ir M. Stuckis studijavo džiazą Šveicarijoje ir JAV, bendradarbiavo su garsiais Niujorko šiuolaikinio džiazo kūrėjais.    

Įvairių apdovanojimų pelnęs M.Engelis savo įkvėpėjais vadina Milesą Davisą, Steve‘ą Reichą, Sun Ra, Johną Cage‘ą. Trio kuria paslaptingus garsovaizdžius iš minimalistinių struktūrų, žaismingos poliritmikos ir praeities populiariosios kultūros atgarsių.

Sun Ra kūryba bei filosofija įtakojo ir A.Sirkio braižą. Karjerą Izraelyje pradėjęs muzikantas išsaugojo savo kūryboje Artimųjų Rytų dvasią, nors jau daugiau kaip dešimtmetį gyvena Londone.

A.Sirkis emigravo į Didžiąją Britaniją trokšdamas įgyvendinti savo kūrybos ambicijas. Jis iš karto įsitraukė į Londono džiazo gyvenimą. Beveik dešimt metų truko A.Sirkio partnerystė su saksofonininku Giladu Atzmonu. Šio tandemo įkurtas „The Orient House Ensemble“ apkeliavo daug prestižinių Europos festivalių,  įrašė 7 albumus, kurių vienas -- „Exile“ -- 2003-aisiais gavo „BBC Jazz Award“  kaip geriausias metų albumas.

Vėliau Asafas plačiai gastroliavo ir išleido keturis albumus su saksofonininku ir kompozitoriumi Timu Garlandu.  Nuo 2007-ųjų jis sutelkė dėmesį į savo trio.

Vilniuje vietoje nuolatinio trio bosininko izraeliečio Yarono Stavi išgirsime britą Patricką Bettisoną. Šis muzikantas dalyvavo ir naujausio, pernai pasirodžiusio A.Sirkio trio albumo „Letting Go“ įrašuose.

P. Bettisonas užaugo Australijoje, gyveno Floridoje, kur patyrė stiprią brazilų ir afrokubietiškos muzikos įtaką. Trečiasis grupės narys gitaristas Anastasios Spiliotopoulos užaugo Graikijoje, studijavo muziką Londone ir Niujorke, nuo 2000-ųjų gyvena Londone

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius