Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius Lietuvai ir pasauliui ketina pasakoti litvakiškas sėkmės istorijas

Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje (VVGŽM) gruodžio 3-osios vakarą įvyko planuojamo muziejaus padalinio – Litvakų kultūros ir dailės centro (LKDC) – idėjos pristatymas, pranešama VVGŽM pranešime spaudai. Pasak VVGŽM direktoriaus Marko Zingerio, būsimasis centras turėtų būti patrauklus kultūrinio turizmo objektas Vilniaus centre, garsinsiantis Lietuvą litvakų sėkmės istorijomis.
LKDC pristatymas_pasisako Paliukas_Jurga Sally Foto
LKDC pristatyme pasisakė Seimo narys Raimundas Paliukas / Jurgos Sally nuotr.

Restauruotame senamiesčio pastate, buvusioje žydų Tarbut gimnazijoje (Pylimo g. 4) įsikūręs LKDC kaups, tyrinės ir įvairiomis formomis populiarins litvakų kultūros materialųjį ir nematerialųjį paveldą, saugos Lietuvos žydų bendruomenės tautinę savastį, stiprins ir plės ryšius su įvairiose pasaulio šalyse gyvenančiais litvakais, bendradarbiaus su kitais Lietuvos ir užsienio muziejais bei privačiais kolekcininkais.

Ypatingą dėmesį LKDC darbuotojai ketina skirti informacijos sklaidai ir edukacijai, siekiant įveikti negatyvius stereotipus, įsisenėjusius mitus bei antisemitizmo apraiškų priežastis, ugdys pilietiškumą ir pagarbą tėvynei, skatins toleranciją ir tarpusavio supratimą visuomenėje. Vienas svarbiausių LKDC ekspozicijų tikslų yra per pažinimą skatinti lankytojo empatiją ir suvokimą, kad Lietuvos žydų kultūra yra sudėtinė Lietuvos ir pasaulio kultūros dalis.

Tikimasi, kad Vilniaus centre sukurtas naujas turizmo objektas pritrauks tikslinius ir motyvuotus turistus iš Lietuvos miestų ir užsienio šalių, skatins užsienio investicijas į tolesnį Lietuvos žydų istorinio ir kultūrinio paveldo atgaivinimą, sustiprins garsių pasaulio litvakų dėmesį ir atnaujins jų ryšį su gimtine ar savo protėvių kilmės šalimi. Virtualiose ir interaktyviose ekspozicijose bus intensyviai naudojamos naujausios media-technologijos, padėsiančios lankytojui betarpiškai pasijusti istorinių įvykių dalyviu.

Ekspozicijos Lietuvos žydų istorijos kontekste atskleis iškilių litvakų gausą, pasakos apie jų indėlį kuriant Lietuvos valstybę ir reikšmingai prisidedant prie pasaulio mokslo, švietimo, literatūros, kino, fotografijos, muzikos bei dailės raidos.

Pristatymo renginyje dalyvavo Seimo nariai, LR Kultūros ir Ūkio ministerijų atstovai, užsienio šalių diplomatai, tarp jų – Austrijos Respublikos ambasadorius Lietuvai Johannas Spitzeris ir JAV ambasadorės pavaduotojas Howardas T.Solomonas, taip pat Prancūzijos instituto Lietuvoje direktorius Fredericas Bellido, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės nariai ir jos pirmininkė Faina Kukliansky, Vilniaus miesto savivaldybės ir Žydų kultūros ir informacijos centro atstovai, Lietuvos išeivijos dailės ir Geros valios fondų atstovai, VŠĮ „Šiaurės Jeruzalė“ atstovai, istorikai, muziejininkai ir gidai.

Tikimasi, kad Vilniaus centre sukurtas naujas turizmo objektas pritrauks tikslinius ir motyvuotus turistus iš Lietuvos miestų ir užsienio šalių, skatins užsienio investicijas į tolesnį Lietuvos žydų istorinio ir kultūrinio paveldo atgaivinimą.

Renginyje kalbėjęs Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas išreiškė savo ir komiteto narių paramą muziejaus projektui, pasiūlęs suvienyti pastangas su Kultūros ministerija ir įkurti fondą, remiantį LKDC atsiradimą: „Pritraukus atitinkamas investicijas, Litvakų muziejus galėtų tapti turizmo traukos centru Vilniuje, pratęsiant Šiaurės Europos žydų kultūrinį kelią. Komiteto darbotvarkėje balsavimas dėl šio projekto bus paskelbtas prioritetiniu“.

Pasak Vilniaus mero patarėjos Ievos Pakarklytės, perdavusios Remigijaus Šimašiaus sveikinimą ir Vilniaus miesto savivaldybės palaikymą projektui, „svarbu, kad visos tautos gerai jaustųsi Vilniuje, tęstųsi čia klestėjusi multikultūrinė tradicija. Turistų pritraukimo potencialas į sostinę dar nėra iki galo išnaudotas. Naujai įkurtas Litvakų kultūros ir dailės centras galės tapti viena pagrindinių traukos vietų skaitlingiems žydų kilmės turistams iš Izraelio, Pietų Afrikos Respublikos ar kitų pasaulio valstybių“.

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus jau antrą dešimtmetį glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvoje įsikūrusiomis užsienio šalių ambasadomis, kurių kultūrinių programų dėka muziejus įgyvendina daugelį savo projektų. Kuriant LKDC idėją, muziejaus darbo grupę konsultavo ekspertas iš Lenkijos – buvęs Lenkijos žydų istorijos muziejaus direktorius Jerzy Halbersztadtas, prie kurio atvykimo į Vilnių šių metų kovo mėnesį prisidėjo ir Lenkijos Respublikos ambasada Lietuvoje.

Lenkijos ambasadoriaus pavaduotoja Maria Slebioda projekto pristatymo metu džiaugėsi galimybe padėti muziejui sekti sėkmingu naujojo Lenkijos žydų istorijos muziejaus POLIN pavyzdžiu. Litvakų kultūros ir dailės centro projektui paramą išreiškęs „Valiunas Ellex“ advokatų kontoros, kuri yra sukaupusi litvakų meno kolekciją, vadovas Rolandas Valiūnas pažymėjo, kad litvakų meno ir kultūros sklaidos dėka Vilnius taps gerokai spalvingesnis, nei yra šiandien.

Žymus kompozitorius, Nacionalinės premijos laureatas Anatolijus Šenderovas pasidžiaugė, kad Litvakų kultūros ir dailės centras bus skirtas būtent kultūrai, kuri dažnai nustumiama į paribį ir tik teoriškai laikoma prioritetine sritimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius