Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyno deriniai su lietuviškais augalais ir muzika „Vyno dienose“

Garšva, žliūgė, kiaulpienių žiedai ir lapai, ridikėliai, pušų pumpurai, kiškio kopūstai – visa tai valgoma ir neabejotinai gali būti lietuviškos virtuvės pagrindas. Bet ar šios žolelės, šaknys ir žiedai suderinami su vynu – privalomu vakarienės gėrimu Europos gastrominėje kultūroje?
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Organizatorių nuotr.

Ar prie išradingų lietuviškų patiekalų teks į taures pilti beržų sulą ir rūgpienį? Ar lietuviškos muzikos skambesys kaip nors dera su vyno putojimu? Ar klausant džiazo visada verta ieškoti raudonojo vyno butelio? Į šiuos ir panašius klausimus atsakymo ieškos seminarų, vyksiančių „Vyno dienose“, dalyviai.

„Jau antri metai savo restorane ieškome naujų lietuviškų skonių, – sako Sigitas Žemaitis, restorano „Sweet Root“ savininkas. – Todėl eksperimentuojame su viskuo, kas tuo metu auga, žydi ar noksta. Lietuviai dar taip nenutolę nuo gamtos, kaip vakariečiai, todėl galime sau leisti įdomių atradimų, ir tuo būti unikalūs Europoje.“ Penktadienį prasidėsiančioje vyno parodoje „Vyno dienos“ vyks S.Žemaičio seminaras, kurio dalyviai lietuviškus augalus skanaus, ragaus ir uostys, suskirstytus į grupes: aromatingi jauni juodųjų serbentų lapai, jauna pelkinė vingiorykštė, pušų pumpurai, vandeninė mėta ir rūgšties variacijos kiškio kopūstuose, rūgštynėse, eglių šakelėse. Vyno parinks „Someljė mokyklos“ lektorius Arūnas Starkus. Anot jo, derinti vyną atsižvelgiant į patiekalo aromatą ir rūgštį nėra sunku, nes tai įprasti derinimo aspektai. Tačiau kartumas, pikantiškumas, būdingi ridikėliams, česnakūnei, kiaulpienės lapams ar juozažolės stiebeliams, privers paieškoti įdomesnio, retesnio vyno.

Organizatorių nuotr./Renginio akimirka
Organizatorių nuotr./Renginio akimirka

Dar daugiau naujų atradimų laukia tų, kurie šeštadienį apsilankys vyno ir muzikos derinimo sesijoje su Artašesu Gazarianu iš „Muzikos magijos“ salono. Pasaulyje pastaraisiais metais vyno ir muzikos sąsajų paieška vyksta įvairiausiomis formomis: steigiamos kavinės, kuriose lankytojai gurkšnoja vyną su ausinėmis, vyksta festivaliai, kuriuose muzikantai improvizuoja skonio tema, tiriamas muzikos poveikis pirkėjų sprendimams vyno parduotuvėse. „Vyno dienų“ lankytojai kviečiami į sesiją, kurioje praktiškai galės įsitikinti, kaip vynas keičia muzikos skambesį, o muzika daro poveikį skonio supratimui, kaip ir viena, ir kita veikia emocijas.

„Vyno dienų“ organizatoriai kviečia į vyną pažvelgti įvairiais aspektais. Degustacijų salėje ir pranešimų zonoje nuolat vyks paskaitos ir seminarai: publicistas Aidas Puklevičius savo paskaitoje kalbės apie nusikaltimo diskursą vyno istorijoje, Prancūzijos ir Vokietijos vyndariai nagrinės ekologinės vyndarystės temą, gruzinai pasakos apie senąsias vyndarystės technologijas. Pasaulio someljė čempionato dalyvis, restorano „Telegrafas“ someljė Narimantas Miežys atskleis vyno patiekimo subtilybių. Šiemet daugiau dėmesio bus skiriama Japonijos gėrimams: vyks sakės seminaras ir Japonijos arbatos ceremonija, kurią organizuoja šios šalies ambasada.

Organizatorių nuotr./Renginio akimirka
Organizatorių nuotr./Renginio akimirka

„Vyno dienos“ vyks gegužės 27–28 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, Laisvės pr. 5, Vilniuje. Bilietus galite įsigyti tiketa.lt, „Vyno klubo” parduotuvėse, parodos dienomis – „Litexpo“ kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius