Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytauto Didžiojo karo muziejus Valstybės dieną pasitinka plačiai atverdamas ekspozicines erdves

Vytauto Didžiojo karo muziejus Valstybės dieną pasitinka plačiai atverdamas lankytojams visas ekspozicines erdves. Po ilgų, septynerius metus trukusių remonto darbų, muziejuje jau veikia visos salės: 10 ekspozicinių ir 2 parodų.
Apuolės ekspozicija1
Apuolės ekspozicija1 / Artūras Užgalis

 

Šiandien, 14 val., muziejus kviečia į archeologijos parodos „Apuolės gynyba 854“ atidarymą naujai po remonto įrengtoje salėje. Paroda skirta paminėti pirmajai tikrajai Lietuvos istorijos datai ir pirmajam baltų vietovardžiui – Apulia. Šiemet minima šio svarbaus įvykio 1160 metų sukaktis. Paroda supažindina su viena seniausių Lietuvos gyvenviečių, Kuršių žemių centru, kuriame vyko kovos su vikingais. Brėmeno arkivyskupas  Rimbertas IX a. rašytoje kronikoje „Šv. Augustino gyvenimas“ paliko žinių apie didelius vikingų žygius į Kuršą. Ypač plačiai jis aprašė švedų ir Apuolės gynėjų kovą 854 metais:

Paroda supažindina su viena seniausių Lietuvos gyvenviečių, Kuršių žemių centru, kuriame vyko kovos su vikingais

„Toli nuo jų (švedų) yra viena gentis, vadinama kuršiais...<...> karalius Olefas ir švedų žmonės sutraukė didžiulę kariuomenę ir užpuolė tas sritis ...<...> Nuleidę laivus, išvyko į 5 dienų kelionę ir skubėjo su didele narsa prie pilies, vadinamos Apulia. O toje pilyje buvo 15000 kovotojų. Taigi, jiems  atvykus,  (gyventojai)  užsidarę pilyje; vieni iš lauko pradėjo pilį pulti, antrieji iš vidaus drąsiai priešintis, vieni viduje gynėsi, antrieji iš lauko laužėsi. Taip praėjo 8 dienos, ir kiekvieną dieną nuo ryto iki vakaro jie narsiai grūmėsi kovoje; ir iš vienos ir antros pusės daugelis krito, bet nei vieni, nei kiti pergalės nepasiekė“.

Artūras Užgalis/Apuolės ekspozicija2
Artūras Užgalis/Apuolės ekspozicija2

Parodos „Apuolės gynyba 854“, kuri bus eksponuojama nuo 2014 m. liepos 3 d. iki rugpjūčio 28 d., organizatoriai – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karybos istorijos ir Archeologijos skyriaus vyriausieji muziejininkai Kristina Rickevičiūtė ir Kęstutis Šeškevičius, dailininkė – Rasa Gumbrevičienė.

muziejuje lankytojų laukia daug iki šiol nematytų arba naujai konceptualiai pristatomų mūsų praeities liudytojų-eksponatų, rekonstrukcijų, parodų

Be to, muziejuje lankytojų laukia daug iki šiol nematytų arba naujai konceptualiai pristatomų mūsų praeities liudytojų-eksponatų, rekonstrukcijų, parodų. Viena naujausių parodų „Lietuva – NATO narė“, atidarytų birželio 26 d., supažindina su Lietuvos karių dalyvavimu tarptautinėse operacijose ir misijose Lietuvai siekiant narystės NATO (1994–2004) ir jau tapus gynybinio Aljanso nare (2004–2014).

Liepos 6-ąją Vytauto Didžiojo karo muziejus lankytojams dovanoja nemokamą visų ekspozicijų ir parodų lankymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius