Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

XVII-ame Vilniaus Aukcione nupirkta meno už 100 000 litų

Gruodžio 17 d. Tolerancijos centre vykęs XVII Vilniaus aukcionas išlieka stabilus ir toliau teikia optimistinių meno rinkos atsigavimo vilčių. Reguliariai vykstantis Vilniaus aukcionas šįsyk pristatė litvakų, religinę, Lietuvos ir Europos dailę bei grafiką. Darbų kainos svyravo nuo 300 iki 19 800 litų. XVII Vilniaus aukcione įsigyti 39 darbai už beveik 100 000 litų. Tai sudaro 40 proc. pristatyto rinkinio.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šiame aukcione buvo pasiūlyta nemažai pirmą kartą Vilniaus aukcione pristatomų autorių – Antano Žmuidzinavičiaus, Šarūno Šimulyno, Benciono Cukermano, Theo Tobiasse‘o ir kt. dailininkų darbų. Taip pat Vilniaus aukcione buvo pasiūlyti Lietuvoje retai pristatomų autorių, tokių kaip Timono Niesiolovskio, Teodoros Helenos Bukowskos, litvakų – Eliaso M. Grossmano, Yehezekelio Streichmano ir kitų autorių darbai. Nors pastarieji autoriai yra mažiau žinomi Lietuvoje, tačiau jų kūriniai yra plačiai žinomi ir vertinami svetur, todėl labai džiugu, kad mūsų publika tai įvertino.

Siekis Lietuvos meno rinkai pristatyti naujas autorių pavardes pasitvirtino. Pirmą kartą Vilniaus aukcione pristatytas Antanas Žmuidzinavičius, kurio 1954 metų darbas parduotas brangiausiai – už 11 850 litų. Pradinė šio kūrinio kaina 7100 litų pakilo 1,7 karto (4750 litų). Trečiąkart Vilniaus aukcione pristatomo autorius Timono Niesiolovskio Vilniaus laikotarpio darbas „Natiurmortas su vazomis ir knygomis“ parduotas už 11 000 litų.

Labiausiai publika varžėsi dėl Eliaso M. Grossmano oforto „Vilnius“ . Šis darbas – pabrango dvigubai,  dėl jo varžytis, norą pareiškė iš karto 6 pirkėjai. Pradinė kūrinio kaina – 850 litų pakilo iki 1600 litų. Intriguojanti kova užvirė dėl švedų autoriaus Nils Björkquist darbo „Kurtinys“. Šio kūrinio kaina nuo 2800 litų pakilo iki 4200 litų.

Didžiausio pirkėjų dėmesio sulaukė grafikos skiltis. Iš pasiūlytų 31 kūrinio buvo nupirkta 17 pozicijų. Publika susidomėjo tokių autorių, kaip Pranas Gailius, Elvyra Kairiūkštytė, Vytautas Klemka, Petras Repšys, Sofija Veiverytė, Stasys Krasauskas, Jonas Kuzminskis grafikos darbais.

Aukcione nupirkti tokių pripažintų Lietuvos autorių kaip Stasys Krasauskas, Povilas Kaupas, Leonardas Kazokas, Stasys Eidrigevičius, Arūnas Vaitkūnas ir kt. darbai.

Ketvirtus metus gyvuojantis Vilniaus aukcionas yra vieninteliai šalyje aukciono namai. Reguliariai vykdomais viešo meno kūrinių pristatymo bei pardavimo renginiais Vilniaus aukcionas siekia formuoti objektyvią Lietuvos meno rinką, kurti šalies aukcionų kultūrą, skatinti gilesnį visuomenės susidomėjimą menu. Pasak organizatorių, XVII Vilniaus aukcionas pavyko, ne tik dėl augančių pardavimo rodiklių, bet ir dėl pirkėjų pademonstruoto rafinuoto meninio skonio bei įžvalgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius