-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

XVIII-asis Vilniaus aukcionas per pirmąjį šių metų metų aukcioną pardavė meno kūrinių už 125 000 Lt

Kovo 25 d. Tolerancijos centre vykęs XVIII Vilniaus aukcionas pradėjo metus solidžiais rezultatais. Per pirmąjį šių metų aukcioną, penktadienio vakarą buvo įsigyta meno kūrinių už 125 000 litų, tiegiama išplatintame pranešime spaudai.
Vilniaus aukciono akimirka
Vilniaus aukciono akimirka / Organizatorių nuotr.

Reguliariai vykstantis Vilniaus aukcionas šįsyk pristatė kūrinių rinkinį, skirtą Vilniui. Darbų kainos svyravo nuo 280 iki  50 000 litų. XVIII Vilniaus aukcione įsigytas 31 darbas už beveik 125 000 litų.

Aukciono rinkinio ryškiausiais akcentais buvo pirmą kartą pristatomų autorių kūriniai, juos įvertino ir aukciono publika. Džiaugiamės, kad buvo nupirktas tokio reikšmingo ir reto autoriaus – Ferdinando Ruščico darbas. Šio autoriaus  kūrinių yra Lietuvos ir Lenkijos muziejuose. F. Ruščico „Kalnų peizažas“  datuojamas 1896-1905 m. buvo parduotas už 23 000 Lt. Tai yra brangiausias šiame aukcione parduotas kūrinys.

Kitas taip pat pirmą kartą Vilniaus aukcione pristatomas dailininkas – Arvydas Šaltenis. Aukcione buvo įsigyti abu šio autoriaus muziejinio lygio paveikslai už 31 000 Lt. A. Šaltenio „Upė (Justinui Mikučiui)“, 1991 m. darbas buvo nupirktas už 16 800 Lt, kita to paties autoriaus 1975 m. drobė „Pašte“ nupirkta už 14 200 Lt.
 
Siekis Lietuvos meno rinkai pristatyti Vilniaus temą, su kuria susiję įvairių tautybių kūrėjai pasitvirtino. Iš didžiausio pirkėjų susidomėjimo sulaukusios Vilniaus kūrinių skilties buvo įsigyta 20 kūrinių. Nupirkti darbai tokių autorių, kaip Ildefonsas Houvaltas „Mūrinis namas Vilniuje“ už 7400 Lt, Halina Bobaryko Modelska „Bernardinų bažnyčios kiemas“ už 2600 Lt, Oktavianas Jastšembskis „Natiurmortas“ už 3500 Lt, Vincas Norkus „Prie Vilnelės“ už 1200 Lt, Kazimieras Leonardoas Petkevičius „Bernardinų bažnyčia“ už 3900 Lt ir kt.

Labiausiai publika varžėsi dėl kelių darbų. Jono Buračo aliejinis kūrinys „ Žemaičių gatvė Kaune“  pabrango 1,4 karto. Pradinė kūrinio kaina – 3900 litų pakilo iki 5300 litų. Kita intriguojanti kova užvirė dėl grafiko Algimanto Švėgždos „Autoportreto“. Šios litografijos kaina nuo 1600 litų pakilo iki 2300 litų. Tą vakarą buvo nupirktas ir kitas A. Švėgždos 1985 metų portretas „Heike Hansen“ už pradinę 1600 litų sumą.

Ketvirtus metus gyvuojantis Vilniaus aukcionas yra vieninteliai šalyje aukciono namai. Reguliariai vykdomais viešo meno kūrinių pristatymo bei pardavimo renginiais Vilniaus aukcionas siekia formuoti objektyvią Lietuvos meno rinką, kurti šalies aukcionų kultūrą, skatinti gilesnį visuomenės susidomėjimą menu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius