Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žilvino Kempino instaliacija pristatoma šiuolaikinio meno mylėtojams Austrijoje

Šiuolaikinio meno centre Kunstraum Dornbirn, Austrijoje iki gegužės mėn. 29 d. galima pamatyti vizualaus meno kūrėjo Žilvino Kempino instaliaciją „Tūbą“, kuri visuomenei pirmą kartą buvo pristatyta 2009 m. Venecijos bienalėje bei sulaukė didelio tarptautinio dėmesio.
Žilvino Kempino instaliacija „Tūba“ Venecijos bienalėje 2009 m.
Žilvino Kempino instaliacija „Tūba“ Venecijos bienalėje 2009 m.

Art Review Magazine pristato Ž.Kempiną kaip vieną iš 25 ateities menininkų, kuriuos būtina žinoti. Lietuvoje gimęs menininkas daugiau nei dešimt metų gyvena ir kuria Niujorke, garsina Lietuvą rengdamas personalines bei grupines parodas Austrijoje, Prancūzijoje, JAV, Švedijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje, Liuksemburge ir kitose šalyse. Menininkui atstovauja prestižinės Leme galerija San Paule ir galerija „Vartai“ Vilniuje.

Venecijos bienalėje Lietuvos paviljoną aplankė apie 12 tūkst. lankytojų, Ž.Kempinas buvo įvertintas kaip vienas perspektyviausių ateities kūrėjų. Lietuvio instaliacijai dėmesio skyrė net keliolika tarptautinių meno leidinių, tarp jų amerikiečių „Art in America“, anglų „Art Review“, prancūzų „Beaux Arts“ bei „Art Press“, vokiečių „Art“, australų „Art World“, kurie minėjo ją tarp labiausiai rekomenduojamų aplankyti, žavėjosi tobulu instaliacijos paprastumu ir paveikumu.

TŪBĄ galima suvokti įvairiai – metaforiškai ir geometriškai, tačiau svarbiausia – tiesioginis patyrimas.

Kunstraum Dornbirn yra vienas aktyviausių, itin įspūdingą tarptautinę programą siūlantis Austrijos Foralrbergo žemių šiuolaikinio meno centrų, įsikūrusių XIX a. industriniame pastate. Šio centro erdvėse Ž.Kempinas kviečia į iš įtemptų vaizdo juostelių suformuotą 30 m ilgio perregimą tunelį, kuris veikia fizinę ir regimąją žiūrovo patirtį bei kuria buvimo viduje ir išorėje iliuziją.

Į šios instaliacijos atidarymą Austrijoje suvažiavo daugybė jo meno gerbėjų, tarp jų Tinguely Meno muziejaus Bazelyje direktorius Rolandas Wetzelis, parodą atidarė Dornbirn miesto merė Andrea Kaufmann.

Į parodą specialiai iš Lietuvos atvykusi šiuolaikinio meno kolekcininkė Vilma Dagilienė teigia, „kad tai yra neeilinis įvykis meno mylėtojams, atsižvelgiant į šios instaliacijos sudėtingumą ir keliamą įspūdį. Ž.Kempino kūriniuose magnetinė videojuosta iš informacijos nešėjos tampa linijiniu laiko ir erdvės žemėlapiu. Žiūrovai gali pajusti žvilgsnio ambivalentiškumą eidami kiaurai ir aplink TŪBĄ. Tai tarsi jausminis instrumentas naujai patirti erdvę ir savo kūną, sudarytas iš paprasčiausių geometrinių formų: kubo, stačiakampio, cilindro ir tiesių linijų“.

„TŪBĄ galima suvokti įvairiai – metaforiškai ir geometriškai, tačiau svarbiausia – tiesioginis patyrimas. Joks nufotografuotas ar nufilmuotas vaizdas neperteikia jausmo, kylančio žengiant perregimu tuneliu iš paraleliai ištemptų juostų. Instaliacija ir žiūrovo kūnas susipina į vieną. TŪBA atskleidžia matymą kaip procesą“, – parodos įspūdžiais dalinasi Laura Rutkutė, galerijos „Vartai“ partnerė.

Pats menininkas teigia, kad „dirba su vaizdais, kurie siejasi asociacijomis, formų žaismu, turi pasąmoninį poveikį, intencijas fiziškai paveikti. Kūrėją domina stipraus vizualinio poveikio idėjos. Jis provokuoja emocijas bei manipuliuoja kompleksiškais dalykais“. Ž.Kempino gerbėjų gretos dėl paveikių potyrių ir instaliacijų interaktyvumo didėja visame pasaulyje.

Šiais metais menininko personalines parodas bus galima išvysti Didžiojoje Britanijoje Ikon Galerijoje, o besibaigiant 2016 metams – Galerijoje „Vartai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius