Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pagaliau paskelbta galutinė ir nebesikeisianti filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ premjeros data

2011-ųjų rugsėjo 23 diena. Šią datą kalendoriuje pasižymėti verta visiems, neabejingiems profesionaliam lietuviškam kinui. Po ilgų scenarijaus rašymo, filmavimo, montažo darbų bei finansinių peripetijų, „Tadas Blinda. Pradžia“ kūrėjai išdidžiai praneša: filmo premjera, nepaisant visų dvejonių bei trukdžių, įvyks. Neslepiamos ir didžiulės ambicijos – istorinė juosta ketina tapti žiūrimiausiu ir pačiu brangiausiu visų laikų Lietuvoje sukurtu filmu.
Filmas „Tadas Blinda. Pradžia“
Filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ / Filmo kūrėjų nuotr.

„Nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Kad ir kaip sudėtinga būtų ištverti premjeros atidėliojimą, galiu pasidžiaugti, kad visas tas laikas naudojamas kruopščiam filmo tobulinimui. Turime daugiau laiko ne tik būtiniems darbams (montažas, garso takelio kūrimas, efektai), bet ir tam, kam kartais jo pritrūksta. Gavome unikalią progą daugiau dėmesio skirti muzikos kūrimui (šiuo metu kuriama dvigubai daugiau muzikinių kompozicijų nei vidutiniškai kurdavo mūsų filmo kompozitorius Kipras Mašanauskas); pas garso režisierių Artūrą Pugačiauską buvo pakviesti aktoriai ne ištisiniams pergarsinimams (mūsų filme bus net 99 proc. tikro, aikštelėje įrašyto garso), o smulkmeniškoms vieno stringančio žodžio, skiemens ar net alsavimo korekcijoms; darant spalvų koregavimą jau tris kartus rengėme kontrolines medžiagos peržiūras skirtingose Lietuvos kino salėse – tikriname vaizdą, bandome atrasti optimaliausią, žiūrovo akiai maloniausią, vaizdo kokybę“, – apie šiuo metu vykstančius procesus pasakoja juostos režisierius Donatas Ulvydas.

Pirmojo istorinio nuotykių filmo, statomo Lietuvoje po daugiau nei dviejų dešimtmečių pertraukos, autoriai tikisi, kad „Tadas Blinda. Pradžia“ bus didžiulė revoliucija šalies kino istorijoje. „Nepaisant to, kad pagrindinė mūsų finansuotoja valstybė dažnai nesilaikė pažadų ir terminų, taip sukeldama kliūčių projektui, tikime, jog dabartinį minusinį filmo biudžetą pavyks išlyginti savo bei žiūrovų jėgomis. Jei jie filmą įvertins, vadinasi, mūsų pastangos nebus nuėjusios veltui. Dirbame nuoširdžiai, norime įrodyti, kad ir Lietuvoje gali gimti profesionalus bei įdomus kinas“, – džiugiomis žiniomis apie pagaliau pajudėjusius darbus bei numatytą premjerą dalinasi filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas.
 
„Tikiu, kad kruopšiai atliekami baigiamieji darbai tik dar labiau priartins prie galimybės pateikti Lietuvos žiūrovui maksimaliai išbaigtą, nugludintą, su pagarba, atsidavimu ir, drįstu sakyti – meile Lietuvai – sukurtą kūrinį. Po tokio ilgos kūrybos, gamybos bei laukimo periodo belieka pasidžiaugti – laukti liko nedaug: vasaros malonumai, krepšinio čempionatas ir ... premjera“, – sako režisierius.

Istorinis nuotykių filmas „Tadas Blinda. Pradžia“ pasakos apie legendinio svieto lygintojo Tado Blindos jaunystę ir įvykius, sukrėtusius Žemaitiją XIX a. Didžiojo lietuvių sukilimo išvakarėse. 
Filme „Tadas Blinda. Pradžia“ pagrindinį vaidmenį atlieka M. Jankavičius, taip pat pirmą kartą kartu vaidina Tatjana Liutajeva ir jos dukra Agnė Ditkovskytė, garsūs aktoriai – Antanas Šurna, Dainius Kazlauskas, Donatas Banionis, Vidas Petkevičius, Mykolas Vildžiūnas, Jokūbas Bareikis, Andrius Kaniava ir kiti. Filmo režisierius – D. Ulvydas, vyr. operatorius – Ramūnas Greičius, scenarijaus autorius – Jonas Banys.

Tadas Blinda. Pradžia”. Įdomūs faktai:

  • Filmo biudžetas – daugiau nei 3 milijonai litų.
  • Filmas bus rodomas tik salėse su skaitmeniniais kino projektoriais, per kuriuos šiuo metu kino teatruose rodomos naujausios trimačių filmų premjeros.
  • Kūrybinė grupė filmavimo aikštelėje iš viso praleido daugiau nei 400 valandų.
  • Dainininko Manto Jankavičiaus darbą filmavimo aikštelėje teigiamai įvertino net garsiausi šalies aktoriai.
  • Juostoje nusifilmavo daugiau nei 100 savanorių.
  • Iš viso buvo nufilmuota daugiau nei 3000 dublių, operatoriai fiksavo vaizdinius ir iš paukščio skrydžio, ir po vandeniu – žiemą ir vasarą.
  • Juostoje žiūrovai išvys Nemenčinės pelkes, Aukštadvario, Lentvario ir Dubingių apylinkes, Rumšiškių etnografinį miestelį bei unikalų savo dvasią išlaikiusį Renavo dvarą (Mažeikių raj.).
  • Aktoriai filmavimo aikštelėje vilkėjo apie penkis šimtus XIX a. kostiumų, kurie buvo specialiai atrinkti iš Lenkijos, Čekijos ir Lietuvos saugyklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius