Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Tadas Blinda. Pradžia“: kas liko už kadro

Jau kitą savaitę į kino teatrus atjos jaunasis Tadas Blinda.
Filmavimo akimirka
Filmavimo akimirka / Filmo kūrėjų nuotr.

Rugsėjo 19 dieną, 13 val., 15min.lt redakcijoje viešės ir į skaitytojų klausimus atsakys filmo kūrybinė grupė: režisierius Donatas Ulvydas, Tadą Blindą įkūnijęs Mantas Jankavičius ir filmo prodiuseris Žilvinas Naujokas. Daugiau informacijos apie tai rasite čia.

Nors oficiali igai laukto istorinio nuotykių filmo premjeros data – rugsėjo 23-ioji, jau nuo savaitės vidurio visoje Lietuvoje vyks specialios išankstinės „Tadas Blinda. Pradžia“ premjeros, kurių kino teatrai planuoja rekordiškai daug. Laukiamiausio šių metų lietuviško kino įvykio pasirodymo proga, jo autoriai atskleidžia įdomiausius faktus ir tai, kas liko už kadro filmuojant brangiausią iki šiol mūsų šalyje sukurtą filmą.

– Juostoje „Tadas Blinda. Pradžia“ bus galima pamatyti kelias scenas, kurios yra identiškos, kaip ir senajame filme apie svieto lygintoją. Be to filme bus naujų įsimintinų frazių, kurios, tikėtina, taip pat taps legendinėmis.

– Prieš pradėdamas filmuotis filme, Mantas jau atvykdavo į aikštelę stebėti, kaip dirba komanda. Tuomet tik keli žmonės žinojo, jog M. Jankavičiui atiteks Tado Blindos vaidmuo. Kuomet į žiemos metu vykusius filmavimus atvažiuodavo žurnalistai, M.Jankavičius tiesiog būdavo išvedamas iš aikštelės.

– Filmo biudžetas – daugiau nei 3 milijonai litų.

– Muzika bei garsai filmui buvo kuriami 10 mėnesių, su jais dirbo geriausi savo srities Lietuvos profesionalai Artūras Pugačiauskas ir Kipras Mašanauskas. Taip pat prie “Tadas Blinda. Pradžia” treilerio muzikinio takelio kūrimo prisidėjo ne tik mūsų šalies specialistai, bet ir užsieniečiai, kuriantys muziką didžiausiems Holivudo filmams.

– Filmas bus rodomas tik salėse su skaitmeniniais kino projektoriais, per kuriuos šiuo metu rodomos naujausių 3D filmų premjeros.

– Filmo premjeros jau planuojamos Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV, Australijoje ir kitose šalyse, kur gyvena daugiausiai lietuvių išeivių. Juostos teisių pardavimai užsienio šalims presidės jau lapkričio pradžioje Los Andžele vyksiančioje „American Film Market“ kino filmų mugėje.

– Kūrybinė grupė filmavimo aikštelėje iš viso praleido daugiau nei 400 valandų.

– Juostoje nusifilmavo daugiau nei 100 savanorių, taupant biudžetą masinėse scenose sudalyvavo prodiuseris Žilvinas Naujokas su dukra bei tėvais, grupės „G&G Sindikatas“ nariai, filmo autorių ir bendradarbių draugai bei giminės.

– Iš viso buvo nufilmuota daugiau nei 3000 dublių, operatoriai fiksavo vaizdus ir iš paukščio skrydžio, ir po vandeniu – žiemą bei vasarą.

– Filmas nufilmuotas per rekordiškai trumpą laiką – 33 filmavimo dienas.

– Filmas sumontuotas iš kiek daugiau nei 1000 kadrų, jo trukmė – 110 minučių.

– Juostoje žiūrovai išvys Renavo dvarą dar iki jo renovacijos, kurios data specialiai buvo nukelta dėl to, kad objekte vyko “Tadas Blinda. Pradžia” filmavimai.
- Aktoriai filmavimo aikštelėje vilkėjo apie 500 XIX a. kostiumų, kurie buvo specialiai atrinkti iš Lenkijos, Čekijos ir Lietuvos saugyklų.

VIDEO: "Tadas Blinda. Pradžia" anonsas

– Nemažai kostiumų sukūrė dizainerė Daiva Petrulytė. Kai kurios suknelės buvo siuvamos po dvi, nes aktorės dalyvavo scenose, kur greitai reikėjo jas persirengti ir eiti filmuoti kitų dublių. Be to, identiškų drabužių prireikė ir dubleriams.

– Ekrane pamatysime aktorių Ferdinandą Jakšį, kuris filmavosi ir senajame filme apie svieto lygintoją. Beje, abiejuose filmuose jis suvaidino ir tą patį personažą.

– Vieninteliai aktoriai, kurie iki pasirodymo filmavimo aikštelėje mokėjo joti žirgu buvo Andrius Kaniava bei Antanas Šurna. Visi kiti joti išmoko per pusmetį. Filme ant žirgų pamatysime ne tik Mantą, bet ir Jokūbą Bareikį, Mykolą Vildžiūną, Agnę Ditkovskytę, Dainių Kazlauską.

– Kelios filmo scenos buvo itin pavojingai filmuojamos tarp nuodingų augalų.

– Tado Blindos (M.Jankavičiaus) ir Kristinos (Agnės Ditkovskytės) bučinio scena buvo filmuojama pirmąją jųdviejų pažinties dieną.

– Filmuojant pelkėse buvo iškastos specialios duobės, kad būtų įmanoma suvaidinti skendimo scenas.

– M.Muravjovo vaidmuo pirmiausiai buvo pasiūlytas Rusijos kino legendai Michailui Bojarskiui. Šis, perskaitęs ir pagyręs Jono Banio parašytą scenarijų, pasakė, jog nenori vaidinti blogiuko. Taip pat dėl šio vaidmens kalbėta ir su Filipo Kirkorovo agentu. Tačiau vėliau dėl akivaizdaus išorinio panašumo rolė atiteko Donatui Banioniui.

– Kuomet vyko filmavimai Merkinės dvare, nuvirto dalis sienų, todėl visi dėl saugumo turėjo vaikščioti su šalmais.

– Specialiai „Tadas Blinda. Pradžia“ restauruota legendinė 1972 metų serialo “Tadas Blinda” karieta. Ją žmonės gali pamatyti gyvai, nes, apvažiavusi visą Lietuvą, ji šiuo metu eksponuojama prekybos centre „Ozas“.

– Žiemą į filmavimo aikštelę buvo pakviesti narai, kad supjaustytų ledo lytis, susidariusias po vandeniu.

– Filmavimams buvo naudojami sniego motociklai ir keturračiai.

– Į filmavimus buvo atvykęs daugelio garsių Rusijos aktorių agentas. Jis čia prabuvo dvi savaites, pamilo Lietuvą ir namo išsivežė Jack Russell terjerų veislės šuniuką, kurį padovanojo žirgyno “Petesha” šeimininkai. Filmo prodiuseris Ž. Naujokas taip pat augina šios veislės tų pačių žmonių dovanotą kalaitę, vardu Blinda.

– Laukdami filmavimų aktoriai žaisdavo kortomis, padėjo nešioti įvairius rekvizitus, aparatūrą, juokaudavo prisilipdę barzdas.

– Filme pamatysime treniruotą pelėdą.

– Juostoje nusifilmavo ožkos, žiurkės, vištos, arkliai ir kiti gyvūnai. Nei vienas jų per filmavimus nenukentėjo.

– Nuo pat pirmos dienos, kai prodiuseris Žilvinas Naujokas sugalvojo sukurti filmą, praėjo beveik penkeri metai.

– „Tadas Blinda. Pradžia“ – paskutinis filmas, filmuotas Lietuvos kino studijoje. Šiuo metu studijos pastatas nugriautas.

– Filme nusifilmavo tikros Tado Blindos proproproanūkės.

- Pirmą filmavimų dieną filmo prodiuseris nusiskuto plaukus pasakęs, kad jei plaukai neataugs, filmas kino teatruose nepasirodys. Plaukai ataugo, todėl filmas jau kitą savaitę pagaliau atkeliauja į didžiuosius ekranus.

– Janeką vaidinęs aktorius Mykolas Vildžiūnas, pasibaigus filmavimams, irgi nusiskuto plaukus, taip paminėdamas darbų pabaigą.

– Mantas Jankavičius iki filmavimų pradžios net 8 mėnesius savo kūną tobulino sporto klube.

– Specialiai filmavimams buvo pastatytos kapinės, mokyklos aktų salėje įkurtas M.Muravjovo darbo kabinetas, specialiai pastatytos arklidės, kurios vėliau filme sudega, sukilėlių ir kareivių stovyklos...

– Raudonojo kilimo premjeroje, kuri įvyks rugsėjo 20 dieną, dalyvaus 646 kviestiniai svečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius