Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asta Preidytė: „Chanuma“ – tai Gruzijos istorija

Vasario 24-ąją panevėžiečiams buvo pristatyta pirmoji šių metų Juozo Miltinio dramos teatro premjera – komedija „Chanuma“ Avksentijaus Cagarelio pjesės motyvais. Spektaklį statė vienas ryškiausių Gruzijos teatro kūrėjų – režisierius ir dramaturgas Andro Enukidzė.
Eleonora Koriznaitė, Ligita Kondrotaitė, Asta Preidytė
Eleonora Koriznaitė, Ligita Kondrotaitė, Asta Preidytė / Tado Povilonio muotr.

Režisierius sukūrė daugiau nei 40 spektaklių įvairiuose Gruzijos ir kitų šalių teatruose, yra Gruzijos teatro ir kino universiteto profesorius. Nuo 2014-ųjų A.Enukidzė – Batumio valstybinio Iljos Čavčavadzės vardo teatro meno vadovas.

„Chanumoje“ pasakojama, kaip pasiturintis Tbilisio pirklys Mikičius svajoja ištekinti dukrą Soną už kokio nusigyvenusio didiko ir taip pelnyti didiko titulą ir herbą. Tuo pat metu Tbilisyje konkuruojančios piršlės (viena jų – Chanuma) ieško nuotakos su dideliu kraičiu arogantiškam, bet nuskurdusiam kunigaikščiui Vano Pantiašviliui. Sužinojusi apie planuojamą vedybų sandėrį, Sona puola į neviltį, mat myli savo muzikos bei prancūzų kalbos mokytoją Kotė ir neturi jokio noro tekėti už pagyvenusio kunigaikščio. Kaip ir galima nuspėti, galų gale viskas baigiasi gerai, įdomiausia, kad po įvairiausių siužeto posūkių netikėtai vyrą susiranda pagrindinė komedijos veikėja piršlė Chanuma.

Muziką bei scenografiją panevėžietiškai „Chanumos“ versijai kūrė irgi gruzinai: garsus Gruzijos kompozitorius Michailas Mdinaradzė ir dailininkas Šota Bagališvilis, jaunas, perspektyvus menininkas, kurio darbai atrinkti į šiais metais vyksiančią pasaulinę scenografijos parodą „World Stage Design“ Taivane. Choreografiją kūrė kazachstanietė Anara Baidildinova.

Kaip teigė režisierius Andro Enukidzė, jis gali tik džiaugtis turėdamas galimybę dirbti tokio garso teatre su įdomiais menininkais ir gruziniško temperamento nestokojančiais Juozo Miltinio dramos teatro aktoriais.

„Esu laimingas dėl galimybės dirbti šiame garsiame teatre, taip pat džiaugiuosi, kad teko statyti gruzinišką pjesę su tokiais įdomiais menininkais kaip Šota ir Anara. Ko daugiau man, kaip režisieriui, gali reikėti?“ – sakė A. Enukidzė.

Dailininkas Šota Bagališvilis sakė, kad nors scenografiją teko sukurti per trumpą laiką, jam buvo svarbiausia priartėti prie paties Tbilisio įvaizdžio, atmosferos. Tuo tarpu Anara Baidildinova pridūrė, kad savo choreografiniais sprendimais nesiekė „vaidinti“ Gruzijos ir gruzinų, ji tiesiog šiek tiek „skolinosi“ iš armėnų, šiek tiek iš gruzinų kultūrų.

Tai vienas didžiausių paskutiniu metu Juozo Miltinio dramos teatre statytų spektaklių. „Chanumoje“ vaidina beveik visi teatro trupės aktoriai, tarp jų – ir kviestinis aktorius Antanas Venckus. Pagrindinius vaidmenis kuria Asta Preidytė, Ligita Kondrotaitė, Albinas Kėleris, Olita Dautartaitė, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė, Erika Račkytė, Eleonora Matulaitė, Vytautas Kupšys, Jonas Čepulis, Antanas Venckus, Rimantas Teresas, Eleonora Koriznaitė, Giedrius Arlauskas, Laimutis Sėdžius, Almantas Vaišnys.

Ligita Kondrotaitė, spektaklyje kurianti piršlės Kabato vaidmenį, paklausta apie skirtumus tarp 2000 m. Rimanto Tereso statytos „Chanumos“ ir šiuo metu repetuojamos, sakė: „Aš tris metus mūsų kurso aktorių diplominiame spektaklyje vaidinau Kabato, po to dešimt metų vaidinau Chanumą Juozo Miltinio dramos teatre, dabar grįžau į jaunystę ir vėl vaidinu Kabato. Žinoma, pjesė pasikeitusi, tai A. Enukidzės adaptacija, bet esmė išliko ta pati. Labai myliu Gruziją, esu ne kartą lankiusis šioje šalyje. Nuostabūs žmonės, aukšta kultūra, dėl to su malonumu brendu į upę, kurioje teka visai nauji vandenys.“

Spektaklyje Sonos vaidmenį (kartu su Erika Račkyte) kurianti Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė taip pat išreiškė savo susižavėjimą Gruzija: „Teko pabuvoti Gruzijoje, nuostabi šalis ir žmonės. Džiaugiuosi, kad mūsų teatre yra „Chanuma“, kad mes turime galimybę bendrauti su kitos kultūros žmonėmis. O mano personažas – įsimylėjusi mergaitė Sona, kurią man tenka visokiais būdais prisivilioti. Stengiuosi, myliu aš tą savo Soną ir nuoširdžiai visiems dėkoju už bendrą darbą.“

„Aš kviestinis aktorius ir iškart su kunigaikščio vaidmeniu. Daug nenoriu sakyti, viskas greitai bus matyti, ką padarėme. Esu dėkingas likimui už susitikimą su Andro Enukidze. Visai netikėtai gavau pasiūlymą vaidinti šiame spektaklyje. Džiaugiuosi, kad sutikau visą Enukidzės komandą, o su vietiniais mes išsiaiškinsime“, – juokavo Antanas Venckus, „Chanumoje“ kuriantis kunigaikščio Vano Pantiašvilio vaidmenį.

Tuo tarpu Asta Preidytė, spektaklyje kurianti piršlės Chanumos vaidmenį, sakė mananti, kad „Chanuma“ – tai ne tik pasaka apie du gražius įsimylėjusius žmones, tai istorija apie gražią, išdidžią tautą. Aktorė džiaugiasi visiškai kitokios režisūros iš naujo prikelta „Chanuma“ ir sakė laukianti žiūrovų ir jų įvertinimų.

Spektaklį „Chanuma“ Juozo Miltinio dramos teatre galite pamatyti kovo 24 dieną 18 valandą, bei balandžio 9 ir 23 dienomis, 18 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius