Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Auksinių scenos kryžių“ ceremonija grįžta į Nacionalinį dramos teatrą

Pernai dėl ekonominio sunkmečio Kultūros ministerijoje vykusi teatro menininkams skirtų „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimo ceremonija šiemet grįžta į Lietuvos nacionalinį dramos teatrą, teigia ministerijos atstovė.
Geriausi metų teatralai įvertinti „Auksiniais scenos kryžiais“
Geriausi metų teatralai įvertinti „Auksiniais scenos kryžiais“. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kovo 27-ąją ceremonija vyks Nacionaliniame dramos teatre (...) Nacionalinis dramos teatras parodė iniciatyvą, kad Teatro diena būtų šiek tiek šventiškesnė, sutiko ir parodė geranoriškumą“, – BNS trečiadienį sakė Kultūros ministerijos Profesionalaus meno skyriaus vyriausioji specialistė Rasilda Žygienė.

Pasak jos, dar nėra aptartas konkretus apdovanojimų scenarijus.

Menininkams bus įteiktos premijos, kurios sieks 7,15 tūkst. Lt. Iš viso, remiantis Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijavimo nuostatais, bus skiriama 17 premijų.

„Pagal nuostatus yra 17 premijų, bet ekspertai iki kovo 15-osios žiūri spektaklius, ir tik kitą savaitę turėtų paaiškėti preliminarūs trejetukai (...) Yra galimybė ekspertams spręsti, kiek premijų teikti“, – teigė R.Žygienė.

Praėjusiais metais geriausiu režisieriumi paskelbtas Eimuntas Nekrošius, sukūręs spektaklį „Idiotas“. Geriausio aktoriaus apdovanojimas buvo įteiktas Valentinui Kirejevui už Balakirevo vaidmenį spektaklyje „Juokdarys Balakirevas“, o geriausios aktorės – Tomai Vaškevičiūtei už Luizės vaidmenį spektaklyje „Laimingi“.

„Auksinius scenos kryžius“ kartu su piniginėmis premijomis Kultūros ministerija skiria labiausiai per metus nusipelniusiems teatro kūrėjams.

„Auksinis scenos kryžius“ pradėtas teikti 2004-aisiais, šis apdovanojimas pakeitė nuo 1995 metų teiktą „Kristoforą“.

Į „Auksinį scenos kryžių“ įkomponuotas 1930 metais įsteigtas Valstybės teatro garbės ženklas. Juo tarpukario Lietuvoje būdavo apdovanojami labiausiai nusipelnę teatro menininkai.

Kovo 27-oji yra paskelbta Tarptautine teatro diena. Šventė minima nuo 1962 metų. Ši diena paskelbta švente 11-ajame Tarptautinio teatro instituto kongrese, vykusiame Vienoje, patvirtinus UNESCO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius