-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Birželio 1-ąją Šiaulių dramos teatras vaikams dovanoja spektaklį „Ežiukas rūke“

Jau tapo tradicija, kad birželio 1-ąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną – jauniesiems žiūrovams Šiaulių dramos teatras dovanoja premjerą. Šįkart bus pristatytas dviejų dalių spektaklis vaikams „Ežiukas rūke“ pagal Sergejaus Kozlovo pasakas.
Spektaklio „Ežiukas rūke“ kūrėjai
Spektaklio „Ežiukas rūke“ kūrėjai / Vadimo Simutkino/"Šiaulių naujienų" nuotr.
Temos: 2 Birželis Teatras

Spektaklis visai šeimai

Trečiadienį ši premjera buvo pristatyta Šiaulių dramos teatre, dalyvaujant spektaklio režisieriui ir inscenizacijos autoriui Pauliui Ignatavičiui, dailininkei Neli Ivančik ir visiems spektaklyje vaidinantiems aktoriams.

Teatrologė Nomeda Šatkauskienė premjerą pristatė kaip skirtą visai šeimai – nesvarbu, kad teatro programėlėje pažymėta, jog ji vaikams nuo 7-erių metų.

„Tai daugiasluoksnis spektaklis: penkerių metų vaikas pamatys įspūdingus vizualinius sprendimus, vyresni vaikai – sau rūpimas temas, o suaugusieji įsigilins į filosofinį jo turinį“, – teigė teatrologė.

Žaisminga premjera – be pamokymų

Jaunosios kartos režisierius, prieš kelerius metus su pirmuoju savo režisūriniu darbu „Kova“ pagal Francą Kafką debiutavęs Šiaulių teatre, paaiškino, kodėl buvo pasirinktos būtent S. Kozlovo pasakos.

„Visada stengiuosi kalbėtis su vaiku kaip su lygiaverčiu partneriu – nemanau, kad vaikui reikia ką pasakoti perdėm pagražintai, vaikiškai, kas neretai yra infantilu. Labai nemėgstu spektaklių, kurie moralizuoja, labai pamoko, nes vaikas turi pats suprasti, kas yra bloga, kas gera, kaip ir suaugusiam žiūrovui skirtas teatras turi klausti, o ne teigti, – išsakė savo poziciją P. Ignatavičius. – O „Ežiukas rūke“ kaip tik ir pasižymi tuo, kad jame nėra didaktikos ir apie sudėtingus dalykus kalbama paprastai, pasitikint vaiko vaizduote.“

Be to, režisierius prisipažino, kad pats vaikystėje norėjęs turėti S. Kozlovo pasakų knygą, savo paprastumu ir literatūrine verte prilygstančia vaikų literatūros klasikai. Linksmos ir kartu kiek nostalgiškos šio rusų rašytojo pasakos yra paprastos savo forma ir sudėtingos savo filosofiniu turiniu.

Vaidinimas – kaip animacija

Kadangi visiems gerai žinomas pagal S. Kozlovo pasakas pastatytas animacinis filmukas, režisieriaus teigimu, ir gimė tokia spektaklio koncepcija, kad visi personažai būtų kaip animaciniai herojai, o dideliame ekrane vaidinimo metu būtų rodoma savita Igno Meilūno sukurta animacija, kuri įsilietų į veiksmą, bet neužgožtų aktorių.

Pasiekti, kad spektaklis būtų spalvingas ir išraiškingas kaip animacinis filmukas, akivaizdžiai padėjo dailininkės N. Ivančik sukurta scenografija su kelmais-šviestuvais ir ypač ryškūs visų personažų kostiumai.

Dailininkė teigė spektakliuose vaikams pati pasiilgusi ryškių kostiumų, o pasaka „Ežiukas rūke“ kaip tik ir leido jai būti kūrybiškai ir kartu paprastai.

„Esu pastebėjusi, kad apskritai šiuolaikinių animacinių filmukų veikėjai yra kitokie – jie daug ryškesni, o veiksmas daug greitesnis, pulsuojantis, – sakė N. Ivančik. – Todėl manau, kad to ryškumo nereikia bijoti.“

Linksmai apie moralines vertybes

Ir iš tiesų – spalvingais kostiumais pasipuošę aktoriai atrodė it suaugę su savo personažais: susimąstęs Ežiukas (aktorius Dalius Jančiauskas), geraširdis Meškiukas (Rolandas Dovydaitis), visko bijantis Kiškis (Monika Šaltytė), žavus Gaidys (Sigitas Jakubauskas), graži Ramunėlė (Agnė Kiškytė) ir juodut juodutėlis Varnas (Juozas Bindokas).

Visi aktoriai – tiek scenos grandai kaip S. Jakubauskas ir J. Bindokas, tiek jaunieji – žavėjosi spektaklio paprastumu ir giliamintiškumu.

„Aš matau, kad šioje istorijoje yra kalbama apie moralines vertybes: draugystę, meilę, vienatvę, į kurias žvelgiama per vaikišką logiką“, – sakė Ežiuką vaidinantis D. Jančiauskas.

O Gaidį vaidinantis S. Jakubauskas šmaikštavo ir kolegų adresu („Kai kam tai gyvenimo vaidmuo!“), ir savo („Mano personažas yra labai žaismingas ir su labai didele gyvenimo patirtimi“) bei gyrė S. Kozlovo kūrinį („Nuostabi literatūra – labai dramaturgiška, labai prasminga“).  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius