-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Festivalyje „Tylos!" klasika liks paraštėje – jaunieji teatralai imasi skaudžių socialinių temų

Gegužės 19–23 dienomis Vilniaus mažajame teatre vyks šeštasis jaunųjų teatro kūrėjų festivalis „Tylos!”. Prasidėjęs kaip platforma Lietuvos teatro ir muzikos akademijos diplominiams studentų darbams pristatyti, festivalis išaugo į tarptautinį, pristatantį ir teatrinius debiutus, ir jaunas, nepriklausomas lietuvių bei užsienio trupes.
Pirstatymo akimirka
Ištrauka iš režisieriaus Balio Latėno garsų spektaklio „Kelionė be bagažo“. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Šių metų festivalis žiūrovų bei teatralų vertinimui pateiks pagrindinių Lietuvos, Latvijos ir Jungtinės Karalystės teatro mokyklų kūrėjų darbus. Kaip ir kasmet, publikai savo diplominius darbus prisistatys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LTMA) absolventai. Žiūrovai išvys Jono Vaitkaus, Viktorijos Kuodytės, Gintaro Varno ir Aido Giniočio auklėtinių pastatymus.

Festivalio meno vadovė Gabrielė Tuminaitė pasidžiaugė, kad prieš šešerius metus gimęs festivalis ne tik ūgtelėjo, bet ir mutavo.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pirstatymo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Festivalio meno vadovė Gabrielė Tuminaitė.

„Atvirai demonstruojame šiandienos teatrą: ne tokį, kokį galbūt kas nors norėtų matyti, bet tokį, koks jis yra“, – antradienį festivalio „Tylos!“ spaudos konferencijoje kalbėjo G.Tuminaitė.

Atvirai demonstruojame šiandienos teatrą: ne tokį, kokį galbūt kas nors norėtų matyti, bet tokį, koks jis yra.

Šių metų festivalyje žiūrovams žadama įdomi programa ir skirtingų žanrų paletė: „Vienoje scenoje dirbs jau patyrę ir debiutuojantys aktoriai, deriname eksperimentinį teatrą su akademiniu, vadinamąjš užsienietišką „popsą“ su rusų klasika, klasikinę teatro erdvę alternatyvia erdve. Manau, kad būtent tai ir yra šio festivalio stiprybė“, – neabejoja G.Tuminaitė.

Šįkart festivalis vyks ne tik po Vilniaus mažojo teatro skliautais, bet ir persikels į T.Ševčenkos gatvėje esantį loftą. „Tikimės, kad ne tik teatras, bet ir visas tą savaitę pagyvens mūsų ritmu. Nesame vien akademiškas festivalis, augame, stengiamės atliepti jaunojo teatro ir jaunojo žiūrovo poreikius“, – šypsojosi festivalio iniciatorė ir meno vadovė.

Ji prisipažino mylinti naująją teatralų kartą, būsimąsias – irgi. „Šiuose žmonėse matau  labai daug kūrybiškumo ir pozityvumo. Turime išnaudoti šį potencialą, nes šie žmonės, kurie šiandien dar tik debiutuoja teatro scenoje, ateityje bus pagrindiniai mūsų kultūrinio vyksmo kūrėjai“, – įsitikinusi G.Tuminaitė.  

Turime išnaudoti šį potencialą, nes šie žmonės, kurie šiandien dar tik debiutuoja teatro scenoje, ateityje bus pagrindiniai mūsų kultūrinio vyksmo kūrėjai.

Ji pabrėžė, kad festivalis turi du pagrindinius tikslus: pirma, suteikti galimybę absolventams susitikti su žiūrovu. Antra, suburti tos pačios kartos teatralų bendruomenę, mat studentai, dažniausiai repetuojantys atskirose auditorijose, vieni kitų nemato ir nelabai pažįsta. Tai esą ir lemia teatro susiskaldymą.

Nagrinėja skaudžias socialines problemas

Aktorė, LMTA dėstytoja Viktorija Kuodytė atkreipė dėmesį, kad pasirodymas didžiojoje teatro scenoje absolventams bus ir diplominis egzaminas, kurį vertins komisija.

„Esminis klausimas, kas bus po to, kai tie vaikai išeis? Daugelis klausia, ar galėsime toliau jį (savo spektaklį – red. past.) parodyti? Norėtųsi pasakyti „Taip“, tačiau realybė kitokia. Todėl būtų gerai, kad absolventai turėti erdvę, į kurią galėtų pasikviesti jaunąją auditoriją. Tada gal nebūtų to priverstinio lakstymo į serialus ir „Domino“ teatrą“, – svarstė V.Kuodytė.

Ji įspėjo, kad festivalyje „Tylos!” pristatyti absolventų darbai nekvepia pozityvumu. Priešingai, jaunimas kalba apie skausmingas problemas: savižudybę, jausmų nebuvimą, vidinę žmonių degradaciją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pirstatymo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Viktorija Kuodytė.

„Šviesių temų – minimumas. Jų temos yra socialinės. Studijų metais nagrinėjome ir F.Dostojevskį, ir A.Čechovą, bet jų nevaidinome. Nuėjome kitu – studentų pasirinkimo laisvės keliu. Ir iš to radosi labai įdomių dalykų. Tyrinėjant socialinę dramaturgiją daugelis tų vaikų patys sau atrado labai daug atsakymų“, – apie auklėtinius šiltai kalbėjo dėstytoja.

Tiesa, ji neslėpė, kad šių metų LMTA absolventų kursas yra labai individualus: „Nėra bendros jėgos, nežinau, ar tai blogai – jis tiesiog toks.“

Jaunoji individualistų karta

Režisierius, pedagogas Jonas Vaitkus nuramino V.Kuodytę ir patikino, kad glaudus kolektyvizmas vėliau atneša labai skaudžių nusivylimų. „Studijų metais tie vaikai sukuria dirbtinį sintetinį draugiškumą, tačiau vėliau pamato, kad reikia dirbti individualiai. Tada atsiranda nusivylimas gyvenimu, draugais, kursu ir vadovais“, – gyvenimo patirtimi dalijosi J.Vaitkus.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonas Vaitkus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonas Vaitkus

Jauniems žmonėms reikia žinoti, ar jie yra girdimi, ar jų supratimas apie aktoriaus kelią atitinka žiūrovų lūkesčius.

Tačiau jis 100 proc. sutiko, kad aktoriui pats svarbiausias pasimatymas su žiūrovu.

„Jauniems žmonėms reikia žinoti, ar jie yra girdimi, ar jų supratimas apie aktoriaus kelią atitinka žiūrovų lūkesčius. Tokiais festivaliais stengiamės, kad jaunimas būtų kultūrinėje erdvėje, kad neperimtų teatrinių štampų – tik tą kilstelėtą energetiką, žodžio perteikimo galią“, – kalbėjo režisierius.

Vilniaus mažojo teatro vadovė Greta Cholina prisipažino besistebinti jaunosios teatro bendruomenės ryžtu ir energija. „Galime tik palaikyti šią iniciatyvą, sveikiname naują gūsį, kurį jie atneša. Šie žmonės atspindi, kas vyksta šiuolaikinių žmonių galvose, kokie jų troškimai ir siekiai. Festivalis atves ne tik naujus žmones scenai, bet ir naujus žiūrovus“, – sakė G.Cholina ir pasidžiaugė, kad festivalio savaitę teatre būna labai karšta – čia daug jaunų žmonių ir gyvybės.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Pirstatymo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus mažojo teatro vadovė Greta Cholina.

Bus ir premjerų

Per penkias festivalio dienas žiūrovai galės pamatyti 14 skirtingų darbų. Festivalis žiūrovų bei teatralų vertinimui pateiks pagrindinių Lietuvos, Latvijos ir Jungtinės Karalystės teatro mokyklų kūrėjų darbus, dalis iš jų bus premjeriniai. 

Nusipirkus bilietą, jis galios visą dieną: su juo bus galima pamatyti tris keturis spektaklius.
Festivalis šiemet turės vadinamąją „lounge“ zoną: sukritus ant sėdmaišių, geriant kavą bus galima diskutuoti apie šiuolaikinį teatrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius