-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaro Varno spektaklio recenzija apkaltinta homofobija – ją žadama skųsti Europos Sąjungos institucijoms

Kultūros savaitraštyje „Literatūra ir menas“ publikuota teatro kritiko Valdo Gedgaudo recenzija, pavadinta „Aš esu pyderas, mama! Ir tuo didžiuojuosi!“ sukėlė visuomenės pasipiktinimą – už neva homofobišką vertinimą ir netolerancijos kurstymą autorių ruošiamasi skųsti Europos Sąjungos institucijoms.
„Tiksinti bomba“
„Tiksinti bomba“

Vertindamas režisieriaus Gintaro Varno spektaklį „Tiksinti bomba“, nuolatinis „Literatūros ir meno“ kritikas V.Gedgaudas negailėjo aštrios retorikos, pavyzdžiui, „E.Kvoščiausko Adamas atstovauja labai konkrečiai smaukymosi su kalaminu epochai“, „tarytum koks liūdnojo pimpalo riteris“, „tiedu balandėliai, išeinamųjų angų metraštininkai“ ir pan. Tai sukėlė skaitytojų pasipiktinimą, o kai kurie jų net ėmėsi veiksmų.

Kaip praneša alfa.lt, publicistas Karolis Klimka, siejamas su judėjimu „Naujoji kairė 95“, parengė laiškus Europos socialinio fondo agentūrai Lietuvoje ir Europos socialiniam fondui Briuselyje dėl „homofobiško išpuolio „Literatūros ir meno“ žurnale.“ Laiškuose teigiama, kad „ES paramą per Europos socialinio fondo agentūrą gaunantis leidinys „Literatūra ir menas“ š.m. lapkričio 16 d. numeryje paskelbė „homofobinio turinio V.Gedgaudo publikaciją, pavadintą „Aš esu pyderas, mama! Ir tuo didžiuojuosi!“, kuri savo liguistumu šokiravo daugelį skaitytojų ir net prekybos centrų, kur leidinys platinamas, lankytojų. <...> Mes smerkiame ne tik homofobines straipsnio autoriaus nuostatas, bet ir redakcijos sprendimą paskelbti šią rašliavą – greta Europos socialinio fondo ir Europos Sąjungos ženklų bei šūkio „Kuriame Lietuvos ateitį“. Būtume dėkingi, jei galėtumėte mus informuoti, kokių veiksmų ketinate imtis, kad būtų užtikrinta minėtojo leidinio atskaitomybė visuomenei ir rėmėjams.“

Reaguodamas į dėl recenzijos kilusią pykčio bangą, savaitraščio „Literatūra ir menas“ redaktorius Kornelijus Platelis „Facebooko“ paskyroje išplatino paaiškinimą.

„Gerbiamieji, suprantu jūsų pasipiktinimą mūsų nuolatinio teatro kritiko V.Gedgaudo recenzija apie „Tiksinčią bombą“. Joje kandumu autorius pranoksta pats save, kartais rašo tiesiog nemandagiai. Vis dėlto jis rašo apie spektaklį ir apie jo keliamas problemas. Nemanau, kad jam šis spektaklis – tai tik pretekstas užsipulti homoseksualus. Žinoma, recenzijoje apstu vietų lyg ir bylojančių ką kita, tačiau pirma – vis dėlto spektaklis. Ar mums visiems ne svarbiausias dalykas – žodžio ir išraiškos laisvė, tiek G.Varno, tiek V.Gedgaudo? Mane stebina komentatoriai, besiilgintys cenzūros, reikalaujantys ką nors uždrausti. Spėju, jog tai jaunimas, niekada cenzūros taip ir nepatyręs. Ar ne geriau parašyti kitą recenziją arba recenziją apie V.Gedgaudo recenziją? Mes ją atspausdintume. Menui negali būti draudžiamų temų, tad ir diskusijos apie kultūros reiškinius neturi būti vien tik drungnai padorios. Kiekvieno žurnalo tituliniame puslapyje parašyta, kad mes pasiliekame sau teisę turėti kitą nuomonę. Taigi atsiribojame ir nuo V.Gedgaudo teiginių, nukreiptų prieš asmenis ar homoseksualus apskritai“, – rašoma kreipimesi į skaitytojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius