Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Miltinio dramos teatras į Vilnių atveža keturių brolių kovą ringe be taisyklių

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre lapkričio 4 d. 18 val. bus rodomas vienas naujausių Juozo Miltinio dramos teatro pastatymų – Regnaro Vaivaro pjesė „Bičai“.
Spektaklis „Bičai“
Spektaklis „Bičai“ / Juozo Miltinio dramos teatro nuotr.

Regnaras Vaivaras (g.1973) – pripažintas vienu geriausių Latvijos jaunosios kartos režisierių. Jo pjesė „Bičai“, pasakojanti keturių brolių gyvenimo istoriją, tapo savotišku iššūkiu Juozo Miltinio dramos teatro jauniesiems aktoriams ir žiūrovams. Trupei teko lankyti bokso treniruotes, o sportinius įgūdžius perkelti į scenoje stovintį tikrą ringą. Kartais jame užverda tokios kovos, jog atrodo, kad visai nedaug trūksta „iki pirmojo kraujo“.

„Pjesė atveria opias socialinės tikrovės atodangas. Bokso ringas tampa gyvenimo metafora. Iš buitinės kasdienybės išauga kone pietietiškų aistrų dramos – meilės trikampis, kerštas, žmogžudystė...“ – sako pjesės vertėja Laura Laurušaitė, pripažindama, kad ir jai teko nemenkas iššūkis susidoroti su gausiu žargonu bei „žemųjų sluoksnių“ leksika.

Teko pasukti galvą, kaip išversti pjesės pavadinimą „Bračkas“, ieškant tiksliausio lietuviško atitikmens. „Broliukai, brolyčiai ar brolija – skambėjo nepakankamai išraiškingai ir neprilygo rusiškajam „bratva“, kuris pagal emocinį krūvį būtų tiksliausias“, – sako R.Vaivaras, pasirinkęs lietuviško žargono žodį „Bičai“ ir sulietuvinęs kai kurias pjesės detales.

Keturi broliai Bratkai (latviškame variante Burtanai) – Andrius, Aivaras, Romas ir Paulius, gimę ir užaugę kaime, gerbia tėvo požiūrį, kad gyventi reikia ten, kur gimei. Tačiau vienas brolių vis dėlto spjauna į tėvo priesakus ir persikelia į miestą. Čia dirba, boksuojasi, turi miestietę panelę...

Tėvui mirus, paskui „kietą“ vyresnėlį į miestą ryžtingai patraukia trys jaunesnieji broliai. Į miestą, jaunystės svajonių žemę, veržiasi ir jų motina, kuri kaime jautėsi prislėgta, nerealizavusi savęs kaip moters.

Mieste brolių Bratkų tarpusavio santykiai persikelia į ringą. Aistros užverda ir iš pirmo žvilgsnio paprasta šeimos istorija tampa intriguojančia. 

Sportininkai ringe kovoja pagal taisykles. Bet gyvenimo realybė gerokai nuožmesnė. Brolių kova klostosi pagal kitokias taisykles: kuo artimesnis šeimos žmogus, tuo taiklesni ir skaudesni tau jo smūgiai... Kaip sako režisierius, jei niekas laiku nepasako stop – procesas tampa nebevaldomas.

Mintis parašyti pjesę R.Vaivarui kilo pamačius italų režisieriaus Lucino Visconti 1960-ųjų metų filmą „Rokas ir jo broliai“, kuriame vaidino Alainas Delonas, Annie Girardot, Claudia Cardinale, Renato Salvatori ir kt. Spektaklį „Bračkas“ R.Vaivars pastatė Naujajame Rygos teatre 2009 m.

Juozo Miltinio dramos teatro pastatymui scenografiją kūrė Aigarsas Ozolinšas, kostiumus ir scenos judesį – Anta Priedite, jauni, žinomi ir talentingi kaimyninės valstybės menininkai. Spektaklis „Bičai“ susilaukė plataus Latvijos teatro kritikų dėmesio.

Vaidina: Andrius Povilauskas, Gintautas Žiogas, Jonas Čepulis, Marius Cemnickas, Raimonda Kimbraitė ir Toma Razmislavičiūtė, Vidmantas Fijalkauskas, Albinas Kėleris, Regina Kairytė, taip pat jaunieji Panevėžio boksininkai.

Premjera įvyko 2012 m. birželio 10 dieną.
Spektaklio trukmė – 2 val. 30 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius