-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune norima kurti Teatro fabriką jauniesiems menininkams

Kauno kultūrinių įstaigų vadovai, savivaldybių ir universitetų atstovai antradienį pasirašė ketinimų protokolą kurti Kauno dramos teatro teritorijoje erdvę jauniesiems menininkams – Teatro fabriką.
Projekto pristatymas
Projekto pristatymas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Egzistuojančios kultūros lauke problemos verčia mus jungtis bendram rūpesčiui ir tikriausiai bendram skrydžiui. (...) Šiandien, kai visuose universitetuose Kaune įteikiami diplomai, mes galvojame, kaip tas jaunas žmogus, kuris gauna išsilavinimą ir turėtų likti Kaune su savo kūrybine pajėga, kad jis save realizuotų – kur jam dėtis?“ – kalbėjo Kauno dramos teatro direktorius Egidijus Stancikas.

„Susibūrę kaip niekad vieningai Kaune esantys profesionalaus kultūros lauko vadovai, mes priėmėme sprendimą, kad reikia veikti išvien ir turime troškimą ir viltį sulaikyti talentinguosius jaunus žmones Kaune, sudarant jiems erdvę kūrybinei raiškai“, – kalbėjo jis.

Kauno miesto ir rajono, Jonavos rajono savivaldybių, Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos universitetų, Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto ir Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto vadovų, Kauno valstybinės filharmonijos, Kauno valstybinio lėlių teatro, Kauno valstybinio muzikinio teatro, Nacionalinio Kauno dramos teatro ir „Auros“ šokio teatro pasirašytame kreipimasi atkreipiamas dėmesys, kad Kaunas neturi eksperimentinės erdvės jauniesiems menininkams ir prašoma atsakingai pažvelgti į šią situaciją bei skirti lėšų šiam projektui.

Kaip žurnalistams sakė kaunietis choreografas Marius Pinigis, toks projektas padėtų Kaune dirbantiems menininkams tapti matomesniais, sutelktų juos.

„Kai aš išėjau iš teatro ir tapau laisvai samdomu menininku, atsitiko taip, kad mes nelabai turime erdvės repetuoti – neretai atsitinka taip, kad nors mes spektaklį turime Kaune, neretai tenka važiuoti repetuoti į Vilnių“, – apie jauniesiems menininkams Kaune kylančias problemas kalbėjo M.Pinigis.

Dramos teatro teritorijoje tam numatyti du pastatai, juose būtų 300 vietų salė, repeticijų salės – viskas, ko reikia nedideliam teatrui. Skaičiuojama, kad norint sutvarkyti visus esamus pastatus, tai kainuotų 10 mln. eurų. Pirmame etape jaunųjų menininkų erdvei tikimasi gauti 5 mln. eurų struktūrinių fondų finansavimą.

Gavus finansavimą, darbus pradėti būtų galima kitų metų pradžioje, o 2018 metų pabaigoje naujojoje erdvėje jau galėtų įsikurti jaunieji menininkai.

Teatrų atstovai pabrėžia, kad jaunieji menininkai po studijų pabaigos Kaune neturi erdvės eksperimentuoti – leisti juos į didžiąsias scenas pernelyg rizikinga finansiškai, todėl ir reikia tokios erdvės, kur galėtų eksperimentuoti skirtingų disciplinų ir sričių menininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius