Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitą savaitę startuoja monospektaklių festivalis „Shalom 2011“

Žydų kultūros ir informacijos centras jau trečią kartą organizuoja tarptautinį monospektaklių festivalį „Shalom 2011“. Šiuo festivaliu atveriame Lietuvos teatro pasauliui žydų teatrinę kultūrą, tradicijas ir ypatumus. Žiūrovas susipažįsta su žydų režisieriais ir atlikėjais, įvairių pasaulio šalių žydų teatrų aktoriais.
Monospektaklių festivalis „Shalom 2011“
Monospektaklių festivalis „Shalom 2011“ / Reklaminis plakatas

Šie metai paskelbti  Holokausto minėjimo metais, todėl visi festivalio „Shalom 2011“ spektaklių ir koncertų pasirodymai vyks buvusiame Vilniaus Geto, dabar Vilniaus „Lėlės“ teatre (Arklių g. 5).
Festivalis startuoja spalio 19 d. 18 val. teatralizuotu koncertu, pastatytu pagal žymaus rašytojo, Vilniaus poeto Abraomo Suckeverio novelę „Dvynės“. Spektaklyje pagrindinį vaidmenį atlieka rašytojo anūkė, atvykusi iš Izraelio, Adasa Kalderon – Suckever.

1986m. Abraomas Suckeveris išleido trumpų istorijų rinkinį „Žaliasis akvariumas“. K.A Bertinis išvertė ją į hebrajų kalbą.

Viena iš istorijų vadinasi „Dvynės“ – „Der Tzvilling“, ir buvo parašyta 1973 m. Tai istorija apie dvynes seseris Grunią ir Hadaselą, kurių viena išgyvens Antrąjį pasaulinį karą, o kita – talentinga smuikininkė – mirs stovyklose. Istorija prasideda mažoje kavinėje, sename Jafa mieste penkto dešimtmečio pabaigoje. Grunia gyvena Izraelyje ir susitinka su poetu, kuris buvo jų kaimynas Vilniaus gete, bei pirmoji Hadaselos meilė. Ji pasakoja jam apie savo keliones aplink pasaulį, bandant rasti informacijos apie savo sesers mirtį stovykloje. Nuo čia istorija persikelia į tragiškus 1939 m. holokausto įvykius, kurie atvedė abi seseris į darbo stovyklas, tapo Hadaselos mirties ir Grunios keršto priežastimi.

Ši trumpa novelė yra paremta tikra istorija. Ši istorija vėliau taps teatriniu–muzikiniu kūriniu, sujungusiu jaudulį keliančius vaidinimą, muziką ir video meną į vieną visumą. Aktorius vaidins poetą, o aktorė – abi dvynes. Gausiomis vizualinėmis detalėmis turtingas video menas atskleis istorijos laikmetį ir veiksmo vietą, gamtai skirs svarbų vaidmenį šioje ypatingoje istorijoje. Smuikininko vadovaujamas gyvai grojantis orkestras taps vaidinimo dalimi, bendraus su aktoriais, jiems akompanuos. Sceninė versija turės 7 scenas, kurios vyks Jafa miesto kavinėje, paplūdimyje, sesers vaikystės namuose Vilniuje, stovykloje, kurioje mirė sesuo, geto koncerte ir panašiai.

Lapkričio 3 d. 18 val. pristatysime baletą – detektyvą  „Dedikacija“ pagal Josifo Brodskio kūrinius. Pagrindinį vaidmenį atliks žymi Maskvos aktorė – Irina Jevdokimova.

Dvidešimt aštuonerių metų poetas Josifas Brodskis atsidūrė „žieminėje“ Jaltoje ir parašė poemą - detektyvą „Skiriama Jaltai“. Prisiminimai apie žuvusius bendraamžius,  kreipimasis į antikos herojus, ironiškas žaidimas „detektyvais“, lyriška sąsaja su „Faustu“, skaudus autorių supančios tikrovės įvertinimas skamba veriančios vienatvės gaidomis. Brodskis lyg gigantiškoje spiralėje sukasi vienoje, pagrindinėje temoje – privataus, vienintelio žmogiškojo AŠ būties prasmės ieškojime.

Spektaklio sėkmės garantas – puiki aktorinė technika ir vidinis atlikėjos potencialas.

Trečiasis festivalio spektaklis „Mazal tov“ bus rodomas lapkričio 8 d.

Maja Tarachovskaja (slapyvardis A.Kotliar) rusų kalba skaitys savo kūrybos pjesę „Mazal tov“. Muzika sieloje, muzika sielai – taip galima apibūdinti smuikininkų Boriso Kirzner ir Michailo Bolšun dueto „Double cores“ garsų pasaulį, kuris persipins su pjesės giliomis mintimis ir frazėmis. „Mazel tov“ – tai hebrajiškas išsireiškimas, kurį pažodžiui galima išversti kaip „džiaugiuosi tavo sėkme“ arba „džiaugiuosi už tave“. Kai nuoširdžiai džiaugiamės savo ir artimųjų sėkme, patys gauname teigiamas emocijas, – sako Maja Tarachovskaja, teatro „Pertrauka“ įkūrėja, Klaipėdos Maksimo Gorkio mokyklos matematikos mokytoja, per ketverius metus parašiusi apie 30 įvairaus žanro pjesių. Ypatingą vietą jos kūryboje užima žydų tematika: piršlybos, vestuvės, žydų genocidas. Majos kūryba nepaprasta ir unikali, stebinanti žodžio šmaikštumu, grotesku.

Veiksmas vyksta nedideliame žydų miestelyje be pavadinimo ir neapibrėžtame laike. Pjesėje gvildenamas klausimas: „Kuo skiriasi žydų mamos nuo visų kitų mamų, kurios ne mažiau myli savo vaikus?“ Atsakymas stebins žiūrovą.

Lapkričio 15 d. 18 val. finalinis festivalio reginys – muzikinis viešnios iš Norvegijos pasirodymas  „Aš tikiu...“. Žiūrovas išgirs solistės Bente Kahan, Miroslaw „Carlos“ Kaczmarczyk (gitara), Maciej Ostromecki (perkusija)  ir Piotr Iwicki (sintezatorius) muzikinius kūrinius, atliekamus hebrajų, jidiš, anglų, lenkų, vokiečių, persų ir norvegų kalbomis. Koncerte skambės žydų sakralinių giesmių, ilgesio, kančios ir vilties dainų repertuaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius