Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimas Tuminas ir Anželika Cholina: kodėl jie su V.Putiną ir Krymo okupaciją šlovinančiais aktoriais?

Choreografė ir režisierė Anželika Cholina iki spalio 28 d. Vilniaus publikai pristatys Jevgenijaus Vachtangovo teatre Maskvoje pastatytus savo spektaklius. Programą režisierė pristatė kartu su garsiu rusų aktoriumi Jevgenijumi Kniazevu, kuris teatro gastrolių metu Niujorke ir Toronte buvo pasitiktas protestais. Vilniuje prieš jį niekas neprotestavo.
Jevgenijus Kniazevas ir Andželika Cholina
Jevgenijus Kniazevas ir Andželika Cholina / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šis ir dar du J.Vachtangovo teatro aktoriai pasirašė skandalingąjį laišką, šlovinantį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo įvykdytą Krymo okupaciją. Šio teatro meno vadovas režisierius Rimas Tuminas taip pat viešai pareiškė savo paramą Rusijos prezidentui.

Lietuvos rusų dramos teatro vadovas, režisierius Jonas Vaitkus, atšaukęs gastroles Rusijoje po to, kai jį kvietęs asmuo pasirašė minėtą laišką, teigia, kad tokiu elgesiu Rusijoje dirbantys Lietuvos menininkai tiesiogiai prisideda prie V.Putino politikos. Pasak jo, tai konformizmas, bestuburiškumas ir sotesnio gyvenimo vaikymasis pamirštant apie tikrąją meno misiją.

Bestuburių laikai

Teiginiai, kad kultūra ir menas neturi nieko bendro su politika man primena infantilų vapėjimus, – teigė J.Vaitkus.

Pasak J.Vaitkaus, tokiems asmenims kaip J.Kniazevas niekas negali uždrausti atvykti į Lietuvą, tačiau juos atvežantys žmonės publikai turėtų sąžiningai pasakyti, kas jie tokie, kokius politinius pareiškimus yra darę. Taip publika turėtų galimybę rinktis, ar eiti į šių veikėjų pasirodymus.

J.Vaitkus vaikiškais vadina įrodinėjimus, kad meno ir politikos nereikėtų painioti:

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonas Vaitkus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Jonas Vaitkus

Bestuburių žmonių, kurie pasiduoda spaudimui, yra daug.

„Teiginiai, kad kultūra ir menas neturi nieko bendro su politika, man primena infantilų vapėjimus. Atleiskite, o kas organizuoja mūsų gyvenimus ir juos tvarko? Ar tai ne nuo politikų priklauso?

Politika yra kiekvieno mūsų gyvenimo dalis – norime mes to ar nenorime.

Menininkas niekaip negali atsiriboti nuo politikos. Maža to, labai dažnai politikai tau nori daryti tiesioginę įtaką, tave įtraukti, padaryti klapčiuku. Visi nori būti arti autoriteto, nori jo palaikymo, jo angažuotumo, o bestuburių žmonių, kurie pasiduoda spaudimui, yra daug. Jie neturi vertybių, neturi kriterijų, jie gali veidmainiauti.“

Tylus palaikymas reiškia dalyvavimą

Jei aš dalyvaučiau teatrų festivalyje, kurį rengia Krymo okupaciją palaikantys ir V.Putiną šlovinantys žmonės, tai aš būčiau tiesiogiai prie to prisidedantis asmuo. Mano sąžinė man to daryti neleidžia, – teigė J.Vaitkus.

Režisierius siūlė aiškiai suprasti, kad tokius laiškus pasirašantys menininkai viešai deklaruoja savo paramą režimui, tačiau tai toleruojantys kolegos paramą režimui išreiškia tyliai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apiplėšyta Ukrainos vėliava prie Marijankos miesto žyminti ukrainiečių kariuomenės kontroliuojamą teritoriją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apiplėšyta Ukrainos vėliava prie Marijankos miesto žyminti ukrainiečių kariuomenės kontroliuojamą teritoriją

Didžioji problema yra tai, kad daugeliui žmonių piniginė nauda yra aukščiau visko. Už kapeiką jie gali padaryti daug, o sąžinė, vertybės, idėja, meno švara, žmogiškumas lieka antrame plane.

„Mano motyvai nevykti gastrolių į Rusiją buvo labai paprasti – jei aš dalyvaučiau teatrų festivalyje, kurį rengia Krymo okupaciją palaikantys ir V.Putiną šlovinantys žmonės, tai aš būčiau tiesiogiai prie to prisidedantis asmuo. Mano sąžinė man to daryti neleidžia“, – sakė J.Vaitkus.

Pasak jo, didžioji problema yra tai, kad daugeliui žmonių piniginė nauda yra aukščiau visko: „Už kapeiką jie gali padaryti daug, o sąžinė, vertybės, idėja, meno švara, žmogiškumas lieka antrame plane. Tokių žmonių yra dauguma. Vartotojiškumo džinas yra išleistas ir jis apėmė visas sritis.

Toks bestuburiškumas formuojasi jau nuo mažų dienų. Be vertybių gyvenantys žmonės neturi vertinimo kriterijų ir jiems pasirašinėti tokius laiškus yra labai paprasta.“

15min.lt trečiadienį susisiekė su A.Cholina, tačiau įpusėjus klausimą ryšys nutrūko. Vėliau režisierės telefonas buvo išjungtas. Ketvirtadienį A.Cholina telefono ragelio nekėlė. R.Tuminui prisiskambinti taip pat nepavyko.

Vakaruose piketai, Lietuvoje aplodismentai

Niujorke ar Toronte šie aktoriai pasitinkami piketais ir protestais, – teigė N.Maliukevičius.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Nerijus Maliukevičius 15min.lt teigė, kad politinius pareiškimus darantys menininkai patys įsitraukia į politiką, todėl jų neturėtų stebinti klausimai ar kritika.

„J.Vachtangovo teatre yra trys aktoriai, pasirašę po šiuo laišku. Tokiu veiksmu jie padarė politinį pareiškimą.

M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius
M.Mikulėno nuotr./Nerijus Maliukevičius

Man labai keistai skamba priekaištas, kad nereikia politikos painioti su menu. Noriu atkreipti dėmesį, kad būtent šie veikėjai išnaudojo savo reputaciją ir meno platformą tam, kad paremtų V.Putino įvykdytą Ukrainos teritorijos okupaciją ir karo veiksmus Ukrainoje.

Man atrodo, kad yra labai svarbu žinoti tokius šių žmonių poelgius. Niujorke ar Toronte šie aktoriai pasitinkami piketais ir protestais. J.Kniazevas net kumščiais puola jį filmuojančius žmones. Tai irgi atskleidžia šio veikėjo moralinį veidą ir nuostatas“, – teigė pašnekovas.

J.Kniazevo ir kitų J.Vachtangovo teatro aktorių sutikimas Niujorke

Knyazev v.s. Valentina

Posted by Alex Buzunov on 2015 m. birželio 9 d.

Jis prisiminė ir Vilniuje planuojamas Raudonosios armijos choro gastroles. „Manau, kad taip sąmyšis yra keliamas tikslingai. Dažnai stebiuosi, kaip tokiose diskusijose pradedami kaltinti žmonės, kuriems tokių asmenų atvykimas į Lietuvą kelia pagrįstus klausimus“, – minėjo politologas.

Pritapti apsimoka

Kodėl pasirenkama tokia komformistiška pozicija? Galima manyti, kad įvertinamos rizikos prarasti gerai apmokamus darbus, pozicijas.

N.Maliukevičius teigė, kad Lietuvos menininkai yra iš tiesų talentingi ir protingi, todėl jį stebino Rusijoje dirbančių teatro žvaigždžių laikysena:

„Rusijoje dirbantys Lietuvos menininkai turėtų kaip tik įjungti savo kritinį mąstymą ir objektyviai vertinti situaciją, jeigu jau jie pasirinko tokį kelią, o ne viešai naudoti konformistinę retoriką. Dažnai bandoma pasiteisinti kuriama iliuzija, kad lietuviai Maskvos kultūriniam gyvenimui daro didžiulę įtaką. Klausimas, kas kam didesnę įtaką daro.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rimas Tuminas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rimas Tuminas

Man sunku svarstyti, kodėl menininkų pasirinkimai yra vieni ar kiti. Manau, kad jie juos daro sąmoningai. Jie yra tikrai protingi žmonės, kurie puikiai supranta, kad jų pasirinkimus mato publika ir Lietuvoje, ir pasaulyje. Jų elgesys turėtų būti ypač apgalvotas ir nekomformistinis.

Ar taip nekritiškai bendradarbiaujantys su tokios politinės platformos meno veikėjais lietuviai iš tiesų įsijautė į putinišką realybę ir prarado gebėjimą mąstyti kritiškai?

Aš tikrai nesu tokios blogos nuomonės apie juos, todėl man ir kyla klausimas, kodėl nėra to kritiško situacijos reflektavimo Lietuvos auditorijai. Kodėl pasirenkama tokia komformistiška pozicija? Galima manyti, kad įvertinamos rizikos prarasti gerai apmokamus darbus, pozicijas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius