Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos rusų dramos teatre – nuo premjerų vaikams iki Jono Vaitkaus šokančio „Eugenijaus Onegino“

Lietuvos rusų dramos teatras naujajame sezone žiūrovus žada lepinti premjeromis – iki Naujųjų metų pasirodys du nauji spektakliai vaikams ir du suaugusiesiems. Teatras taip pat sulauks užsienio svečių bei griausmingai švęs teatro pastato 100 metų jubiliejų.
Teatro vadovas ir būsimos premjeros „Eugenijus Oneginas“ režisierius Jonas Vaitkus
Teatro vadovas ir būsimos premjeros „Eugenijus Oneginas“ režisierius Jonas Vaitkus / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Ateinančius penkerius metus tęsime jau pradėtus darbus, daugiau dėmesio skirsime repertuarui ir aktoriniam meistriškumui. Stengsimės, kad aktoriams būtų įdomu dirbti, o medžiagos turėtų ryšį su mūsų miestu, šalimi, mūsų problemomis, – sakė antrai kadencijai perrinktas teatro vadovas, režisierius Jonas Vaitkus. – Kolektyvas turi būti užimtas, todėl toleruosime aktorių savarankiškus darbus, kuriuose jie dirbs tarpusavyje, bandys režisuoti ir įgyvendinti savo nerealizuotas idėjas. O po Naujųjų metų į teatrą atvyks dirbti trys užsienio režisieriai, kurie pateiks daugiau naujienų.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spektaklis Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spektaklis „Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris“

Jau rugsėjo 15 d. rusų kalba, o rugsėjo 22 d. lietuvių kalba įvyks spektaklio vaikams „Junas ir Sofus, arba Auksinis riteris“ premjera. Spektaklį kuria režisierė Olga Lapina, pernai pelniusi „Auksinį scenos kryžių“ už spektaklį „Stebuklingoji kreidelė“ pagal tos pačios autorės Zinken Hopp kūrybą.

„Tai nebus ano spektaklio tęsinys, nes šias istorijas sieja tik tie patys personažai. Šiame spektaklyje kalbėsimės kitomis temomis – kas aš esu ir kuo būsiu užaugęs“, – aiškino spektaklio kūrėja.

Anot jos, spektaklyje labai svarbų vaidmenį atliks gyva muzika, kurią scenoje gros kviestiniai muzikantai Šarūnas Datenis, Kastytis Žukauskas ir Julija Sediak.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Premjeros vaikams Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris režisierė Olga Lapina
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Premjeros vaikams „Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris“ režisierė Olga Lapina

„Gyva muzika bus didelis iššūkis aktoriams, kuriems reikės atrasti, kaip vaidinti ir dainuoti gyvai. Man ši darbo specifika yra nauja. Kartu su muzikiniu vadovu Artiomu Tulčinskiu sugalvojome panaudoti ir žinomų muzikos kūrinių motyvus, tačiau juos smarkiai modifikuosime“, – šypsodamasi pasakojo O.Lapina.

„Kiekvienas muzikinis kūrinys padeda atskleisti personažą – tai ypač svarbu vaikų spektaklyje, nes muzika veikia jausmus ir žadina vaizduotę. Šiame spektaklyje skambės net Michaelo Jacksono muzika“, – išdavė spektaklio „Junas ir Sofus, arba Auksinis riteris“ muzikinis vadovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spektaklio Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris scenografas Marijus Jacovskis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spektaklio „Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris“ scenografas Marijus Jacovskis

Spektaklio scenografiją ir kostiumus kuriantis Marijus Jacovskis prisipažino, kad šįkart užduotis buvo labai sudėtinga.

„Siužetinė linija – pagrindinių personažų, berniukų, fantastinė kelionė garvežiu. Vienas jų yra garvežio mašinistas ir jie keliauja įvairiomis erdvėmis ir epochomis. Ilgai svarstėme, kaip tas garvežys turėtų atrodyti. Iš pradžių galvojome apie realistinį su kaminu, iš kurio rūktų dūmai ir kuris vėliau pavirstų viduramžių pilimi su karaliumi ir princese. Tačiau galiausiai scenoje pastatėme baltą kubą, – šypsojosi scenografas. – Nusprendėme žiūrovą pavergti aktoriniu talentu, nepataikauti vaikiškam suvokimui ir pamėginti ugdyti abstraktų vaikų mąstymą. Tikimės, kad baltas kubas jiems bus ne mažiau įdomus už raudoną garvežį ir viduramžių pilį.“

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spektaklis Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Spektaklis „Junas ir Sofus, arba Auksinis Riteris“

Tuo tarpu suaugusieji žiūrovai gruodžio 13 d. sulauks J.Vaitkaus netradicinės premjeros – „Eugenijus Oneginas“, kuri taps išbandymu ne tik teatro kūrybinei trupei, bet ir bendradarbiauti pakviestai Baltijos baleto grupei su choreografe Marija Simona Šimulynaite.

„Pirminis sumanymas buvo spektaklis su gyva orkestro atliekama muzika, bet tai yra finansiškai nepakeliama, todėl reikėjo persiorientuoti. Choreografė bandys sujungti aktorius ir baleto trupę į tam tikrą darinį. Kol kas darbai dar tik prasidėjo ir esame paieškose, – sakė režisierius. – Mums įdomu gilintis į autorių, matyti, koks jis šiuolaikiškas ir kartu senamadiškas. „Eugenijaus Onegino“ keliamos problemos aktualios ir šiais laikais: tinginiavimas, viskuo persisotinimas, negebėjimas kurti ir mylėti, atsidavimas tik geiduliams ir vidiniams kūno geismams. Be to, pirmą kartą Europoje A.Puškino romanas bus pastatytas su S.Prokofjevo muzika – tai suteiks šiai istorijai naujų kampų.“

Džiaugdamasi galimybe bendradarbiauti su maestro ir Lietuvos rusų dramos teatru, choreografė M.S.Šimulynaitė A.Puškino kūrybą stengsis perteikti šokiu.

„Skaitant tekstą, atsiranda daug šokio vaizdinių. Bandysime surasti santykį tarp aktorių, turėsiančių atlaikyti psichologinį krūvį, ir šokėjų, kuriems teks fiziniai išbandymai. Įspūdinga S.Prokofjevo muzika yra lyg tekstas, užrašytas natomis – tai suteikia įkvėpimo“, – tikino menininkė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Baltijos baleto grupės vadovė ir Eugenijaus Onegino choreografė Marija `imulynaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Baltijos baleto grupės vadovė ir „Eugenijaus Onegino“ choreografė Marija Šimulynaitė

Lėlių teatro režisierė ir aktorė iš Baltarusijos Margarita Sasim pristatys lėlių spektaklį „Ledų rūmai“, kuris keliaus po vaikų darželius.

Spalio 17 d. įvyks aktoriaus Vladimiro Serovo spektaklio „Žvirblio lizdas“ premjera. Spektaklyje skambės gyva muzika, o aktorė Rasa Rapalytė, dainuodama Edith Piaf dainas, papasakos savo gyvenimo istoriją psichiatrui – o kartu ir žiūrovams.

Spalio 21–25 d. bus švenčiamas dabartinio Lietuvos rusų dramos teatro pastato 100 metų jubiliejus.

„Šventę atidarys iš Varšuvos atvyksiantis Arnoldo Szyfmano vardo teatras, o vėliau mūsų teatro scenoje pasirodys visi teatrai, kuriuo nors laikotarpiu buvę čia, – sakė J.Vaitkus. – Nebus pamiršta ir 1917 m. šiame pastate įvykusi Lietuvių konferencija, kurioje buvo išrinkta Lietuvos Taryba.“

Daugiau informacijos apie Lietuvos rusų dramos teatrą ir jo repertuarą rasite čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius