Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoji Rimo Tumino premjera „Vėjas šnara tuopose“ tapo vienu ryškiausių Maskvos teatro sezono įvykių

Vasario 19 d. Maskvos J. Vachtangovo teatre jo vadovas režisierius Rimas Tuminas pristatė premjerą pagal kamerinę šiuolaikinio prancūzų dramaturgo Geraldo Sibleyraso pjesę „Vėjas šnara tuopose“. Kol kas atgarsių apie spektaklį nedaug, tačiau kai kurie recenzentai jį jau tituluoja „daugiausiai žadančia metų premjera“.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad Rimas Tuminas garsėja savo talentu suburti ir įkvėpti žmones kūrybai. Be to, jis renkasi tokią medžiagą, kuri ne tik leistų realizuoti jo individualias menines vizijas, bet ir būtų visokeriopai naudinga aktoriams, galėtų sužadinti tų kūrybiškumą. Naujoji premjera – puikus to pavyzdys.

Trijų prieglaudoje gyvenančių senukų santykius narpliojanti Sibleyraso pjesė Maskvoje jau kurį laiką laukė „savo“ režisieriaus. „Vėjas šnara tuopose“ atstovauja savotiškai „lengvojo intelektualizmo“ krypčiai, kuriai galima priskirti ir Lietuvoje pažįstamos Yazmina Reza dramaturgiją. Meistriški, grakštaus humoro kupini dialogai, ryškūs ir labai skirtingi personažai, netikėti siužeto posūkiai tarsi savaime „užprogramuoja“ spektaklio sėkmę, tačiau J. Vachtangovo teatro scenoje „gerai padaryta pjesė“ virsta ypatingu „tuminišku“ kūriniu. Trijų senukų santykių peripetijos primena absurdo teatrą, o kai kurios scenos atrodo lyg atklydusios iš Hieronymuso Boscho paveikslų.

Tuo pat metu spektaklyje, kuriame aiškiai atpažįstamas režisūrinis Tumino braižas, labai svarbios aktorių, kurių, beje, dar tikrai nepavadinsi veteranais, individualybės. Režisierius nepabijojo kelis kartus nukelti premjeros datos, kad Vladimiro Vdovičenkovo, Maksimo Suchanovo ir Vladimiro Simonovo vaidmenys išsiskleistų kaip pilnaviduriai gėlės žiedai. Tuminas neslepia, kad keletą kartų repeticijų metu buvo puolęs į neviltį: įpratęs aktorių laikyti savo bendraautoriumi, jis buvo pasiryžęs, anot paties, išdurti visai trupei akis, kad imtų matyti gyvenimą.

Režisieriui pavyko – spektaklis alsuoja ne besibaigiančio gyvenimo nuojautomis, o gyvybe ir teatriniu žaismu. Aktoriaus Maksimo Suchanovo žodžiais tariant, tai, kas spektaklyje nutinka senukams, primena skaistyklą, bet viltis iš jų neatimama. Nenumaldomas jų smalsumas leidžia tikėtis naujo, kitokio, gyvenimo pradžios.  

Kuriant spektaklį Rimui Tuminui talkino ištikimieji jo bendraminčiai – scenografas Adomas Jacovskis ir kompozitorius Faustas Latėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius