Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opera „Lohengrinas“ – dirigento Jono Aleksos jubiliejui paminėti

Sausio 30 d. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre rodoma Richardo Wagnerio opera „Lohengrinas“ skiriama ilgamečio LNOBT vyriausiojo dirigento, maestro Jono Aleksos (1939–2005) jubiliejui.
LNOBT spektaklis "Lohengrinas"
LNOBT spektaklis "Lohengrinas" / M.Aleksos nuotr.

Šią žiemą J.Aleksai būtų sukakę 75-eri. Ypatingą spektaklį papuoš pirmą kartą Elzą mūsų teatre dainuojanti plačių vokalinių galimybių solistė Jolana Fogašová (Slovakija) bei į Lohengrino vaidmenį pirmą kartą įsikūnysiantis tenoras Kristianas Benediktas. Prieš spektaklį 17 val. LNOBT Raudonojoje fojė rengiamas pokalbis apie Joną Aleksą.

Operos „Lohengrinas“ spektaklis skiriamas J.Aleksai neatsitiktinai. 1969 m. būtent jis, anuomet trisdešimtmetis, drauge su režisiere Vlada Mikštaite parengė „Lohengrino“ pastatymą. Tai buvo R.Wagnerio muzikos sugrąžinimas į lietuviškąją sceną po daugelio metų pertraukos – dėl politinių priežasčių po karo Lietuvoje ne tik R.Wagnerio, bet ir apskritai vokiškosios-austriškosios tradicijos operos buvo itin retai statomos.

LNOBT arcyvo nuotr./Jonas Aleksa
LNOBT arcyvo nuotr./Jonas Aleksa

Anuomet jis buvo jaunas ir perspektyvus Akademinio operos ir baleto teatro dirigentas, ne taip seniai grįžęs iš aspirantūros studijų Leningrado konservatorijoje pas legendinį profesorių J.Mravinskį.

Teatre pradėjo dirbti 1965 m. Pirmas savarankiškas J.Aleksos pastatymas buvo C.Orffo „Gudruolė“ drauge su V.Mikštaite. Vėliau buvo operų – V.Klovos „Du kalavijai“, R.Wagnerio „Lohengrinas“, A.Rubinšteino „Demonas“, Ch.Gounod „Faustas“, S.Moniuszkos „Halka“ – bei P.Čaikovskio baleto „Miegančioji gražuolė“ pastatymai.

1973 – 1974 m. J.Aleksa tobulinosi Vienos muzikos ir teatro meno akademijoje (jo pedagogai buvo H.Swarowsky ir C.Österreicheris), o grįžęs 1975 m. tapo OBT vyriausiuoju dirigentu. Juo J.Aleksa buvo iki pat 2000 m., išskyrus 1990 – 1994 m. pertrauką, kai maestro buvo Slovakijos nacionalinio teatro Bratislavoje operos vyriausiasis dirigentas. Grįžęs ėjo teatro meno vadovo pareigas, su kitais dirigentais parengė operų ir baletų premjerų. Buvo Lietuvos muzikos akademijos (dabar LMTA) profesorius, nuo 2003 m. sausio iki mirties – LNOBT vyriausiasis dirigentas. 2003 m. Jonas Aleksa buvo apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

LNOBT be minėtų spektaklių parengė operų – G.Bizet „Karmen“, V.Barkausko „Legenda apie meilę“, G.Puccini „Madam Baterflai“, G.Rossini „Sevilijos kirpėjas“, E.Balsio „Kelionė į Tilžę“, J.F.Halevy „Žydė“ ir kitų, operečių – J.Strausso „Šikšnosparnis“ ir „Vienos kraujas“, F.Leharo „Linksmoji našlė“, baletų – R.Ščedrino „Ana Karenina“, S.Prokofjevo „Romeo ir Džuljeta“ bei „Pelenė“, B.Bartoko „Stebuklingas mandarinas“, J.Gruodžio „Jūratė ir Kastytis“, A.Šenderovo „Mergaitė ir mirtis“, R.Rekašiaus „Aura“, L.Minkaus „Don Kichotas“, E.Balsio „Eglė žalčių karalienė“, P.Čaikovskio „Spragtukas“, K.Chačaturiano „Čipolinas“, M.Theodorakio „Graikas Zorba“ pastatymų premjeras.

Jono Aleksos jubiliejui skirtą spektaklį „Lohengrinas“ diriguos Robertas Šervenikas. Taip pat dainuos Inesa Linaburgytė, Dainius Stumbras, už Karaliaus vaidmenį „Operos Švyturį“ pelnęs Tadas Girininkas, Vytautas Bakula, Vladas Bagdonas, Rafailas Karpis, Vytautas Kurnickas, Arūnas Malikėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius