Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio scenoje – intensyvi ir provokuojanti turkų drama-trileris

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras rugsėjo 2 d. 18 val. 76-ojo sezono atidarymo proga pristato spektaklio „LAVINA“ premjerą. Pjesės autorius – vienas garsiausių šių dienų turkų dramaturgų Tundžeras Džiudženoglu. Spektaklio režisierius – Linas Marijus Zaikauskas.
Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre – spektaklio „Lavina“ premjera
Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre – spektaklio „Lavina“ premjera / Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro nuotr.

Pagrindinė spektaklio veikėja yra baimė. Žmonės, gyvenantys nedidelėje bendruomenėje rytinėje Turkijos dalyje, kalnuose, negali garsiai kalbėti nei juoktis, trumpiau tariant, jie negali triukšmauti. Taip yra dėl to, kad bet koks, net daiktų sukeliamas garsas gali iššaukti milžinišką sniego nuošliaužą. Įdomiausia tai, kad sniego nuošliaužų galimybė išlieka kone ištisus metus. Kartos gyvena absoliučioje tyloje, sekdamos griežtas taisykles, kurias diktuoja nuolatinė baimė. Nesilaikantys taisyklių yra baudžiami mirtimi. Tokiu būdu žmonės praranda savo jausmus, jautrumą, orumą... Ir tik meilė yra pajėgi sulaužyti šį baimės, tylos ir pasyvumo kalėjimą.

Spektaklyje klausiama: gal lavina nėra tik natūralus reiškinys? Gal žmonės patys ją prisišaukia mintimis ir įsikalbėta baime? Kaip nekvestionuojama baimė gali tapti visuomenės ir individo egzistencijos, socialinės tikrovės centru? Ir kokie tokios baimės įsigalėjimo padariniai?

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro nuotr./Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre – spektaklio „Lavina“ premjera
Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro nuotr./Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre – spektaklio „Lavina“ premjera

Kaip teigia spektaklio režisierius Linas Marijus Zaikauskas, kurį pjesė sužavėjo savo aktualumu, universalumu ir kartu paradoksalia, žiauria poetika: „Pagrindinė šio spektaklio tema – kaip įveikti baimę savyje. Manau, tai yra labai artima kiekvienam. Nors autorius yra turkų dramaturgas ir pjesėje jis nenurodo tikslios veiksmo vietos, manau, kad „Lavina“ atitinka krikščionybės postulatus, paliečia universalias temas. Taip pat paliečia kitas aktualias temas – tai migracija, terorizmas ir, žinoma, meilė, be kurios negalėtų būti sukurta jokia sėkminga pjesė.“

Tikint spektaklio keliamų klausimų aktualumu ir siekiant žiūrovams padėti geriau suprasti spektaklį bei jo kontekstą, rugsėjo 24 d. vyks spektaklio kūrėjų susitikimas su žiūrovais, kuriame dalyvaus ir pats Tundžeras Džiudženoglu. Taip pat Juozo Miltinio dramos teatras kviečia į rugsėjo 25 d. 19 val. vyksiančią diskusiją „GLOBALAUS PASAULIO GRĖSMĖS IR BAIMĖS“. Diskusijoje dalyvaus Turkijos dramaturgas intelektualas Tundžeras Džiudženoglu ir lenkų kino legenda, eruditas Krzysztofas Zanussis. Diskusiją moderuos žurnalistas Tomas Dapkus.

Spektaklyje vaidina: Olita Dautartaitė, Ligita Kondrotaitė, Albinas Kėleris, Vytautas Kupšys, Eleonora Koriznaitė, Dalius Jančiauskas, Jolita Skukauskaitė – Vaišnienė, Jonas Čepulis, Emilis Pavilionis, Asta Preidytė, Rimantas Teresas, Regina Kairytė, Laimutis Sėdžius, Gintautas Žiogas. Scenografė ir kostiumų dailininkė – Margarita Misiukova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius