-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasąmonės klodus atskleis Jaunimo teatro premjera „Ledi Makbet“

Įsibėgėjus pavasariui, Jaunimo teatras balandžio 29-30 dienomis pristato režisieriaus Algirdo Latėno premjerą – spektaklį „Ledi Makbet“. Pagrindinius sudėtingus vaidmenis savo dėstytojo pastatyme pakviesti atlikti, anot režisieriaus, jiems jau subrendę aktoriai – Viktorija Kuodytė ir Sergejus Ivanovas.
Algirdas Latėnas
Algirdas Latėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Williamo Shakespeare'o scenai visada reikia – jis toks užburtas, paslaptingas autorius, susijęs su mistika. Statant šią jo pjesę, man didelis atspirties taškas buvo šekspyrologo Gililovo darbai, kuriuose jis nieko iki galo neteigia, bet pateikia labai įdomių netyčinių sutapimų, – sakė A.Latėnas, jau pastatęs tris spektaklius pagal W.Shakespeare'o pjeses. – Kuo toliau mes laisvėjame, tuo labiau banalėjame, durnėjame, todėl reikia kalbėti su žiūrovais, nes jie jau patys supranta ir prašo rimtesnių spektaklių, kalbančių apie dvasingus dalykus.“

Nors daugiasluoksnė tragedija „Makbetas“ pavadinta pagrindinio herojaus vardu, tačiau, pasak režisieriaus, šioje pjesėje ne mažesnė svarba tenka Makbeto žmonai Ledi Makbet, kuri aktyviai veikia šešėlyje ir jos įtaka nulemia pragaištingus Makbeto žingsnius. Būtent dėl to A.Latėno spektaklis vadinsis pilkojo kardinolo vardu – „Ledi Makbet“.

„Aktoriai pribręsta tam tikriems darbams – man atrodo, kad ir Sergejui, ir Viktorijai pasikapstyti šioje medžiagoje yra didelis žingsnis pirmyn“, – mintimis dalijosi režisierius, pasiūlymu atlikti pagrindinius vaidmenis spektaklyje nustebinęs savo buvusius studentus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sergejus Ivanovas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Sergejus Ivanovas

„Kai dėstytojas ir režisierius pasakė, kad vaidinsiu „Makbete“, galvojau, kad gal man teks koks herojaus aplinkos vaidmuo, o paaiškėjo, kad paties Makbeto... Keistas jausmas – nei tai džiaugsmas, nei tai baimė, – neslėpė „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatas S.Ivanovas. – Neįsivaizduoju artisto, kuris pasakytų, kad šis vaidmuo jam – labai paprastas, kaip ir neįsivaizduoju aktoriaus, kuris svajotų apie tokį vaidmenį. Makbetas – labai spalvingas vaidmuo, slepiantis savyje daugybę klodų.“

Pirmą kartą Jaunimo teatre vaidins aktorė V.Kuodytė, kurianti Ledi Makbet vaidmenį. Artistė prisipažino, kad nuo pirmų repeticijų pajuto jau esanti subrendusi šiam vaidmeniui.

„Ledi Makbet turi tarsi du pasaulius – realųjį ir tą kitą, kurį aš pavadinčiau pasąmone. Šiame vaidmenyje labai juntami visi pasąmonės klodai, kurių negali paaiškinti logika. Vos tik pradedi analizuoti monologą logiškai – įklimpsti... Supranti, kad čia veikia kažkokie kiti dėsniai, – apie jau prisijaukintą vaidmenį kalbėjo artistė. – Šitas spektaklis pilnas į Ledi Makbet galvą ateinančių vaizdinių, kurių nereikia ypatingai šifruoti. O personažai yra labai gyvenimiški, jie atpažįstami ir mūsų epochoje, mūsų kartoje.“

Spektaklyje taip pat vaidins Saulius Sipaitis, Jurgis Damaševičius, Giedrius Arbačiauskas, Gediminas Storpirštis, Simonas Storpirštis, Ignas Ciplijauskas, Nerijus Gadliauskas, Jonė Dambrauskaitė, Dalia Morozovaitė, Imantas Precas, Karolis Butvidas, Dainius Tarutis ir Šarūnas Datenis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Spektaklio Ledi Makbet pristatymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Spektaklio „Ledi Makbet“ pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius