„Sirenų“ festivalyje „Kaligulą“ pakeis „Koriolanas“ pagal Shakespeare‘ą

Paaiškėjus, kad dėl nenumatytų aplinkybių į šių metų tarptautinį Vilniaus teatro festivalį „Sirenos“ negalės atvykti Eimunto Nekrošiaus Maskvos Nacijų teatre režisuotas spektaklis „Kaligula“, organizatoriai netruko rasti pamainą.
Vengrų trupės HOPPart spektaklis „Koriolanas“
Vengrų trupės HOPPart spektaklis „Koriolanas“ / HOPPart archyvo nuotr.

Vietoje rusiškojo lietuvių režisūros meistro pastatymo „Kaligula“, kurio pagrindinio vaidmens atlikėjui aktoriui Jevgenijui Mironovui neseniai Vokietijoje buvo atlikta sudėtinga kojos operacija, „Sirenų“ publikai bus pristatytas sparčiai garsėjančios vengrų trupės HOPPart spektaklis „Koriolanas“, sukurtas pagal Lietuvoje dar mažai kam pažįstamą Williamo Shakespeare‘o tragediją.

„Tai jaunas nepriklausomų teatro kūrėjų kolektyvas, kuris įsikūrė vos prieš ketverius metus, tačiau jau spėjo susilaukti ne tik pripažinimo Vengrijoje, bet ir patraukti garsių tarptautinių festivalių rengėjų dėmesį. Be to, pernai HOPPart spektaklis pelnė Vengrijos teatro kritikų sąjungos prizą už geriausią metų muzikinį spektaklį, o šiemet spektaklis „Koriolanas“ pretenduoja tapti geriausiu nepriklausomos teatro trupės sukurtu spektakliu“, – teigė Sirenų festivalio meno vadovė Audra Žukaitytė.

HOPPart archyvo nuotr./Režisierius Csaba Polgáras
Režisierius Csaba Polgáras

„Koriolaną“ režisavęs Csaba Polgáras spektaklyje analizuoja nuo posovietinių demonų išsivaduoti negalinčią Vengrijos visuomenę, akcentuoja minios ir asmenybės, minios ir herojaus konfliktą, ir kelia klausimą, ar demokratiška visuomenė apskritai gali pakęsti tikruosius herojus ir heroizmą?

 Mes, vengrai, esame spektaklio veikėjai. Mes, pergyvenę socialistinio rojaus statybas, patikėję, kad po 1989 m. viskas pasikeis, ir jau du dešimtmečius tingiai laukiantys tų pasikeitimų.„Mūsų „Koriolanas“ – labai vengriškas pastatymas. Mes, vengrai, esame šio spektaklio veikėjai senovės romėnai. Mes, pergyvenę socialistinio rojaus statybas, patikėję, kad po 1989 m. viskas pasikeis, ir jau du dešimtmečius pasyviai, tingiai laukiantys tų pasikeitimų. Pabendravęs su Lietuvos žmonėmis supratau, kad mūsų spektaklio idėjos neabejotinai bus išgirstos ir čia,“ – pasakojo Lietuvoje šią savaitę viešėjęs spektaklio režisierius C.Polgáras.

2007 m. įkurtos kompanijos HOPPart repertuare – ne tik W.Shakespeare‘o „Koriolanas“, bet ir jaunatviškai ironiškas garsaus miuziklo „Čikaga“ pastatymas, spektakliai, sukurti pagal pačių aktorių tekstus, ir net žymiojo Holivudo trilerio „Kietas riešutėlis“ pirmosios dalies sceninė interpretacija.

HOPPart archyvo nuotr./Vengrų trupės HOPPart spektaklis Koriolanas
 „Koriolanas“

Be vengrų pasirodymo „Sirenų“ publikai bus pristatytas italų trupės Muta Imago spektaklis „La Rabbia Rossa“ („Raudonasis įtūžis“), jungtinės vokiečių ir britų teatro bei performanso menininkų komandos Gob Squad projektas „Super Night Shot“.

Festivalio žiūrovai taip pat turės progą išvysti įstabiausius praėjusio sezono lietuvių režisierių darbus: Gintaro Varno „Publiką“ pagal F.G.Lorcą, Oskaro Koršunovo „Dugne“ ir naująją „Mirandos“ premjerą, Vido Bareikio „Telefonų knygą“ ir kt.

Tarptautinis Vilniaus teatro festivalis „Sirenos“ sostinėje šurmuliuos paskutinėmis rugsėjo dienomis ir pirmąją spalio savaitę.

Tarptautinio Vilniaus teatro festivalio „Sirenos“ informacija

HOPPart archyvo nuotr./Vengrų trupės HOPPart spektaklis Koriolanas
Vengrų trupės HOPPart spektaklis „Koriolanas“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius