Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklio pasiūlymas liepos mėnesiui – prancūziška komedija apie dvigubą neištikimybę

Į Lietuvą š. m. liepos 6–17 dienomis pirmą kartą atvyksta Toronto (Kanada) Teatro studija „Žalios lankos“. Trupė pristato šeimyninę prancūzų dramaturgo Marco Camoletti komediją apie dvigubą neištikimybę – „Viešnia be suknelės“. Apie prancūzų komedijos žanro subtilybes bei patį komedijos autorių – 15min pokalbis su teatro prodiuseriu Ričardu Songaila.
Spektaklio „Viešnia be suknelės“ akimirkos / teatro nuotr.
Spektaklio „Viešnia be suknelės“ akimirkos / teatro nuotr.
Temos: 1 Teatras

– Kaip kilo mintis surengti šio teatro gastroles Lietuvoje?

– Su Kanados lietuvių teatru aš turiu ilgametę bendradarbiavimo patirtį nuo to laiko, kai Kanados teatrui „Aukuras“ vadovavo šiuo metu jau amžinybėn išėjusi garsi aktorė, vadovė ir režisierė Elena Dauguvietytė – Kudabienė (Lietuvos teatro pradininko Boriso Dauguviečio dukra).

Kūrybinių interesų siejami su Hamiltono „Aukuro“ ir Toronto „Aitvaro“ teatrais ne kartą plačiai gastroliavome Kanadoje, JAV ir Lietuvoje. Šiandien Kanados teatro tradicijas tęsia jaunesnioji karta pasivadinusi teatro studija ,,Žalios lankos“. Tai jauni, pilni energijos aktoriai, turintys noro laisvai lakstyti po lankas (vaidinti pasaulio scenose), jau suvaidinę pakankamai daug spektaklių.

Taigi, bendraujant su teatro įkūrėjais Daiva Botyrius ir Dariumi Stasiulevičiumi prieš metus buvo sutarta vaidinti Lietuvoje. Teatro trupė neturi jokių komercinių interesų, jos atvykimo į Lietuvą tikslas – misija.

Teatro aktoriai atliks kilnią misiją Lietuvoje ir pagerbs Lietuvai nusipelniusių menininkų, pedagogų, tremtinių – režisieriaus (teatro pradininko) ir talentingos pianistės Stasio ir Tiju Čaikauskų atminimą, dalyvaus jų kapo sutvarkyme / papuošime ir atminimo lentos atidengime ant namo, kuriame jie gyveno Marijampolėje.

– Kokį vaidinimą parodysite Lietuvos žiūrovams?

– Lietuvoje vaidinsime prancūzų dramaturgo Marco Camoletti (1923–2003) šeimyninę prancūzišką komediją lietuvių kalba „Viešnia be suknelės“. Ši pjesė skirta tiems žiūrovams, kurie ieško geriausios satyros su geru humoro užtaisu.

– Kokiais požymiais galėtumėte apibūdinti žanrą „šeimyninė prancūziška komedija“?

– Populiariausi dramaturgijos žanrai yra tragedija, komedija, drama. Komedijos ribos yra plačios.

Ši pjesė skirta tiems žiūrovams, kurie ieško geriausios satyros su geru humoro užtaisu.

Šiuo atveju komedija turi būti suprantama, kaip dramaturgijos žanras, skirtas scenai: linksmo, komiško ir satyrinio siužeto kūrinys. Komedijos žanre skiriamos situacijų komedijos ir charakterių komedijos.

„Viešnia be suknelės“ yra situacijų komedija prancūziškame stiliuje, kurioje vystomos smagios siužeto situacijos, ironiški įvykiai ir aplinkybės. Terminas „šeimyninė“ apibūdina veiksmo vietą: tai šeimos aplinkoje vykstanti, kvapą gniaužianti dviguba neištikimybė.

Spektaklio „Viešnia be suknelės“ akimirkos / teatro nuotr.
Spektaklio „Viešnia be suknelės“ akimirkos / teatro nuotr.

Prancūziškos komedijos objektu nuo J. B. Moliere‘o iki M. Camoletti yra meilė ir viskas iš meilės. Prancūziškieji komedijos elementai – apgaulė, apsimetimas, linksmybes, tarpusavio santykiai, pikantiškos detalės, komiškos situacijos, įsimylėjėliai ir meilužės.

Prancūzų komedijos garsėja subtilesniu, žaismingesniu humoru, jos turi savotiško žavesio net ir tuo atveju, jeigu sudarytos iš daugybę kartų matytų štampų.

– Apibūdinkite, ką atskleidžia spektaklis „Viešnia be suknelės“?

– „Viešnia be suknelės“ atskleidžia šiuolaikinės prancūzų visuomenės nuotaikas, prancūzišką mąstymą ir iki šoko provokuojančius šeimos santykius su kebliomis situacijomis. Spektaklio objektas – vyras, žmoną, meilužiai.

Prancūziškieji komedijos elementai – apgaulė, apsimetimas, linksmybes, tarpusavio santykiai, pikantiškos detalės, komiškos situacijos, įsimylėjėliai ir meilužės.

Spektaklis prasideda nuo to, kai pagrindinis spektaklio herojus Bernardas suplanuoja savo namuose atšvęsti gražuolės meilužės Siuzetos gimtadienį, o tuo metu žmoną išsiųsti pas motiną. Žmona Žaklina ruošiasi aplankyti savo mamą, o jos vietą namuose turi pakeisti žavingoji gražuolė Siuzeta.

Tačiau Bernardo svajonės nebegali išsipildyti, nes Žaklina atideda kelionę. Neplanuotai atvyksta senas Bernardo draugas Robertas ir vakarėlis tampa visiškai sužlugdytas. Situaciją dar labiau įkaitina namuose pasirodžiusi virėja Siuzeta, o tuomet Bernardui šauna į galvą geniali mintis. Tolimesnę intrigą paliksime spektaklio žiūrovams.

– Ką jūs galėtumėte papasakoti apie pjesės autorių M.Camoletti?

Šveicarijoje gimęs italų palikuonis M.Camoletti, pelnęs aukščiausią Prancūzijos valstybinį apdovanojimą, dar būdamas gyvas tapo šiuolaikinio prancūzų teatro legenda. Tai – vienas ryškiausių praėjusiojo amžiaus antrosios pusės prancūzų humoristinių pjesių kūrėjų.

Spektaklio „Viešnia be suknelės“ akimirkos / teatro nuotr.
Spektaklio „Viešnia be suknelės“ akimirkos / teatro nuotr.

Spektakliai, pastatyti pagal jo pjeses, pasiekė ne vieną rekordą įvairiose pasaulio scenose. Šiuolaikinė pjesė „Viešnia be suknelės“ buvo daug kartų statyta ne tik Prancūzijoje, bet ir kitose šalyse, pritaikant ją prie kiekvienos šalies tradicijų ir papročių. Šio principo laikėsi ir Toronto „Žalios lankos“ kūrėjai.

Šveicarijoje gimęs italų palikuonis M.Camoletti, pelnęs aukščiausią Prancūzijos valstybinį apdovanojimą, dar būdamas gyvas tapo šiuolaikinio prancūzų teatro legenda.

M.Camoletti pjesės pasaulio teatro scenose vaidinamos apie 50 metų ir sulaukia didelio populiarumo. Šis autorius – išskirtinis prancūzų dramaturgas, kūręs vien tik komedijas, kurios išverstos į daugelį pasaulio kalbų ir pastatytos 55 šalyse.

M. Camoletti tituluojamas J. B. Moliere‘o pasekėju, jis yra patekęs į Gineso pasaulio rekordų knygą, nes vien tik Paryžiuje pagal M.Camoletti pjeses spektakliai buvo rodyti daugiau kaip 20 tūkstančių kartų.

Teatro pasirodymai numatyti 2016 m. liepos mėn.:

6 d. Jurbarko kultūros centre 16 val.

7 d. Kauno valstybiniame lėlių teatre, Laisvės al. 87A, 19 val.

8 d. Marijampolės kultūros centre 19 val.

9 d. Punske 18 val.

17 d. Kelmės krašto muziejuje 14 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius