-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Uostamiesčio teatralai susipešė dėl savivaldybės paramos

Ką tik aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą ir premiją už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas pelnęs aktorius ir režisierius Valentinas Masalskis privertas aiškintis dėl Klaipėdos savivaldybės paramos jo vadovaujamam „Jaunimo teatrui“.
Šokio teatras „PADI DAPI Fish“
Šokio teatras „PADI DAPI Fish“ iškrito iš kovos dėl dėl 180 tūkstančių litų. / Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ nuotr.

Nesantaiką teatralų bendruomenėje įplieskė Klaipėdos savivaldybės paskelbtas konkursas, teatrinei veiklai finansuoti. Paramą  – 180 tūkstančių litų  – gavo aktoriaus ir režisieriaus Valentino Masalskio vadovaujamas „Jaunimo teatras“ ir kaip mat užsitraukė konkurentų nemalonę.

Konkurse dėl savivaldybės paramos dalyvavo dar pora jaunų kolektyvų: „Apeirono teatras“  ir šokio teatras „Padi Dapi Fish“.

Paskelbus konkurso rezultatus, vešoje erdvėje pasigirdo svarstymų, kad konkurso sąlygos buvo sudarytos kaip tik Valentino Masalskio vadovaujamo kolektyvo bekonkurenciniam triumfui.

„Suduotas smūgis teatro reputacijai, ir dabar turim teisintis, kad nesam vagys, o pinigus gavom teisėtai“ – nuogąstauja „Jaunimo teatro“ vadovas Valentinas Masalskis.

Kolektyvą laimėtoją ne mažiau kaip 2/3 turi sudaryti jaunimas. Per metus jis privalo pastatyti bent 4 premjeras, surengti 20 spektaklių. Savo veikla teatras privalo reprezentuoti Klaipėdą bent 4 šalies ir užsienio festivaliuose.

„Tokius reikalavimus Klaipėdoje gali atitikti tik „Jaunimo teatras“. Bandėme dalyvauti šiame konkurse, nes norime augti. Mes tiesiog kovojame už būvį. Tik „Jaunimo teatras šioje kovoje turi 180 tūkstančių litų, o mus savivaldybė paremia vos dviem tūkstančiais“ – konkurso sąlygomis piktinosi taip pat į 180 tūkstančių litų paramą pretendavusio „Apeirono“ teatro režisierė Greta Kazlauskaitė.

„Tokiomis kalbomis suduotas smūgis teatro reputacijai, ir dabar turim teisintis, kad nesam vagys, o pinigus gavom teisėtai. Klausimas, ar tokią pinigų sumą gavęs kuris kitas uostamiesčio kolektyvas sugebėtų įvykdyti savivaldybės iškeltus reikalavimus“ – konkurentų priekaištus atrėmė Valentinas Masalskis.

Pasipiktinimo bangą dėl abejotino konkurso skaidrumo ėmėsi malšinti Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis. Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje valdininkas tikino, kad teatrų bendruomenėje išties bręsta nesutarimai.

Klaipėdos
Klaipėdos "Jaunimo teatras" spaudos konferencijoje aiškinosi dėl savivaldybės paramos.
 
 

„Aš specialiai pasikėliau visus dokumentus, kad įsitikinčiau, jog nieko neskaidraus čia nebūta. Kuomet 2011 m. Valentinas Masalskis su  jaunų aktorių kolektyvu atvyko į Klaipėdą ir pradėjo savo veiklą, kibo ieškoti finansinės paramos.

„Bijau, kad dėl tokių nesutarimų uostamiesčio politikai paramą uostamiesčio teatrinei veiklai neįvertintų, kaip nevykusį projektą. Tuomet visi uostamiestyje įsikūrę teatrai liktų prie suskilusios geldos“.Savivaldybė niekaip kitaip tokių projektų paremti negali, tik viešo konkurso būdu. Šiuo atveju, paramos suma pakankamai solidi, tad ir į ją pretenduojantiems kolektyvams keliami aukšti reikalavimai“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius