-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vienas svarbiausių akcentų naujajame LNOBT sezone – tiltas tarp Estijos ir Lietuvos

Nors pirmadienį vykusioje Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) naujojo sezono pradžiai skirtoje konferencijoje buvo nesklandumų – žurnalistai teatro vadovybės teiravosi nepatogių klausimų – visgi 2011-2012 metų sezonas buvo pristatytas.
Martas Mikkas
Martas Mikkas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai, jog Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro sezono pristatyme neišvengta kalbų apie negyjančias teatro piktžaizdes ir įtarimus lėšų švaistymu, skaityti galite čia.

Spaudos konferencijoje dalyvavo LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas, teatro muzikos vadovas Robertas Šervenikas, teatro baleto trupės vadovė Tatjana Sedunova, svečiai iš Estijos nacionalinės operos baleto trupės meno vadovas Toomas Eduras ir operos trupės direktorius Martas Mikkas.

Pasak G.Kėvišo, LNOBT sezonas niekada nesibaigia – vasarą vyko gastrolės. Tiesa, vienas didžiausių rudens akcentų – precedento neturintis projektas tarp dviejų Baltijos šalių – LNOBT ir Estijos nacionalinės operos mainai. „Pasikeitimų tarp teatrų buvo, tačiau sinchroninis dviejų teatrų pasikeitimas vyks pirmąkart. Į Taliną vyks dvi mūsų operos ir du baletai. Estai pradės gastroles Vilniuje jau penktadienį“, – sakė LNOBT vadovas.

Užbėgdamas už akių G.Kėvišas papasakojo, kad savo iniciatyva į Lietuvą pasirodyti atvyks Baltarusijos baleto šokėjai, atvešiantys egzotiniu tapusį baletą „Spartakas“, Vilniuje vyks Kauno muzikinio teatro gastrolės, LNOBT orkestras vyks į Makau, netoli Honkongo, kur dalyvaus muzikiniame festivalyje. Sutikti Naujuisius metus kvies labai puošnus baletas „Žydrasis Dunojus“, o kitų metų gegužę Lietuvos publika turėtų išvysti rusų režisieriaus statomą operą „Jevgenijus Oneginas“. Jos ištrauką – Lenskio ariją – spaudos konferencijos metu atliko dainininkas Merūnas Vitulskis.

Svečiai pasakos moderniai nušviestas žinomas istorijas

Estijos nacionalinės operos trupės direktorius Martas Mikkas pasakojo, kad estai LNOBT scenoje parodys tris operas „Atsivežame tris spektaklius. Sergejaus Prokofjevo operą „Meilė trims apelsinams“, kuri yra visai nauja, pastatyta šių metų pradžioje. Ją kūrė labai modernus režisierius Dmitrijus Bertmanas iš Maskvos, pastatymas šiuolaikinis, modernus, jame dalyvauja beveik visi solistai ir choras. Didžioji operos dalis režisieriaus pageidavimu atliekama estų kalba, tik kai kurios dalys rusiškai“, – pasakojo svečias. Anot M.Mikko, viešnagė prasidės Giacomo Puccini opera „Toska“, kurią režisavo lietuvių režisierius Raimundas Banionis.

„Taip pat atsivežame G.Puccini „La Boheme“, kuri veikiausiai yra viena moderniausių šio kūrinio interpretacijų. Kūrinys ir jo istorija yra tikra, nepakeista, tačiau istorija parodoma naudojantis išskirtinėmis vaizdo technologijomis, kurie padeda kurti scenografiją“, – aiškino jis. M.Mikkas juokavo, kad Estijoje LNOBT artistai taip pat labai laukiami. „Estai labai laukia lietuvių. Taip stipriai, kad net meniu bufetuose išvertė į lietuvių kalbą“, – šmaikštavo jis.

Pasak Estijos nacionalinės operos baleto trupės meno vadovo Toomo Eduro, kultūrinis pasikeitimas tarp Vilniaus ir Talino teatrų labai svarbus ir unikalus. „Rugsėjo 27-ąją mūsų baleto artistai parodys Vilniuje spektaklį „Trys muškietininkai“. Tai – šokio kalba papasakota visiems žinoma istorija. Rugsėjo 28-ąją  bus pristatytas Kennetho MacMillano baletas „Manon“. Jo choreografija kurta 1974-aisiais. Teises rodyti šį baletą gauti labai sudėtinga, tad džiaugiamės gavę tokią privilegiją. Mūsų „Manon“ šiek tiek modernizuotas, daugiausia per kostiumus, tačiau kaip ir „La Boheme“ atveju, originali istorija nepakeista“, – sakė T.Eduras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius