Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus teatras „Lėlė“: „Lėlių teatras – ne zuikių mokykla ar teletabių kalvė!“

Vilniaus teatras „Lėlė“ tradiciškai pirmasis pralaužia ledus, pakviesdamas žiūrovus į naują – jau 54-ąjį – sezoną. Iki naujųjų metų teatre bus pristatytos trys skirtingos premjeros, skirtos ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, kurios laužys visuomenės stereotipus apie lėlių teatrą.
Teatro „Lėlė“ naujojo sezono pristatymas
Teatro „Lėlė“ naujojo sezono pristatymas / Teatro „Lėlė“ nuotr.

Improvizuotoje spaudos konferencijoje aktoriai ir režisieriai pasirodė, pasislėpę po didžiulėmis kaukėmis, o teatro manifestą pranešti leido lėlių atstovui – ožiui.

„Lėlių teatras – ne zuikių mokykla ar teletabių kalvė!“, – klaidingus stereotipus šmaikščiai laužė teatro talismanas.

Klaidingą visuomenės įsivaizdavimą apie lėlių teatrą keis ir naujasis teatro sezonas, prasidėsiantis jau nuo rugpjūčio 20 dienos. Iki Naujųjų metų teatras „Lėlė“ žiūrovams pristatys tris premjeras, o taip pat rengs edukacines paskaitas ir leisis į gastroles.

Spalio pradžioje didžiojoje teatro scenoje lėlių teatro siela Vitalijus Mazūras su jaunaisiais aktoriais pristatys spektaklį „Jūratė ir KasTautas“.

Teatro Lėlė nuotr. /54-ojo sezono rykliai: Kirilas Gluaajevas, Julija Skuratova ir Vitalijus Mazūras
Teatro „Lėlė“ nuotr. /54-ojo sezono rykliai: Kirilas Glušajevas, Julija Skuratova ir Vitalijus Mazūras

„Labai tikiu jaunais žmonėmis, kurie nori kūrybinio darbo. Nenorėjau klasikinių temų, todėl pasirinkau lietuvišką pasaką, legendą, į kurią mes pažiūrėsime naujai – atskleisime, iš kur ir kaip atsirado Jūratė ir KasTautas, kas juos privertė būti tokiais, – pasakojo teatro senbuvis. – Lėlių spektaklyje nebus daug, turime kažkiek detalių, daiktų pasigaminę ir su jais bandysime atkurti istoriją.“

Antroji eksperimentinė „Lėlės“ premjera suplanuota lapkričio pabaigoje – ją ruošia dailininkė Julija Skuratova ir teatrologė bei režisierė iš Rusijos Ana Ivanova-Brašinskaja.

„Tai bus gamtos reiškinių laboratorija, kurioje stebėsime, kaip veikia gamtos stichijos. Bus įdomu lėlių teatre naudoti tai, kas yra neįprasta: netradicines formas, animaciją, smėlį, vandenį, molį, putas“, – intrigavo kūrėja.

Suaugusieji žiūrovai lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje bus pakviesti į pirmą kartą „Lėlės“ teatre režisuosiančio Kirilo Glušajevo spektaklį „Įstabus žmonių gyvenimas. Gimimas“ pagal rusų dramaturgo Aleksejaus Slapovskio pjesę.

„Šis autorius priima įdomių formos sprendimų ir ėjimų, įsileidžia intymias, jautrias, sentimentalias temas, o greta to išlaiko ir žaismą bei chuliganiškumą, – pasakojo Vilniaus mažojo teatro aktorius ir režisierius, kurį į „Lėlės“ teatrą pasikvietė jaunieji aktoriai. – Spektaklyje bus sprendžiamas konfliktas tarp užgimsiančios gyvybės ir aplinkybių, į kurias ji ateina. Vyksta aštrus dialogas tarp negimusio kūdikio ir motinos. Pagrindinė tema – kad mes negalime pasirinkti nei savo vaikų, nei tėvų.“

Teatro Lėlė nuotr. /Julija Skuratova
Teatro „Lėlė“ nuotr. /Julija Skuratova

Jaunasis režisierius džiaugėsi „Lėlės“ teatre radęs palaikymą ir supratimą. „Čia nėra biurokratinio smirdesio“, – tikino jis.

Tuo tarpu teatro vadovas Juozas Marcinkevičius apgailestavo, kad, nepaisant nuolatinių teatro naujienų, biurokratai, o kai kada – ir žiūrovai nevertina lėlių teatro rimtai.

„Mūsų teatras nėra akademiškas, konservatyvus, šią dieną jis yra modernus, šiuolaikiškas ir dirbantis visiems – vaikams, suaugusiems, nesuaugusiems, peraugusiems. Mane Vitalijus Mazūras visada mokė daryti tai, ko dar nedarei. Todėl aš kviečiu naujus žmones ir inicijuoju savotiškus teatrinius eksperimentus, – sakė J.Marcinkevičius. – Deja, valstybinėse institucijose dažnai susiduriu su nuomone: „O kam pinigai lėlių teatrui? Juk visi minimumą gaunate.“ Visuomenės požiūris apaugęs stereotipais apie lėlių teatrą, patys lėlininkai nėra agresyvūs... Reikia keisti šį požiūrį, todėl aš eisiu kariauti ir muštis!“

„Lėlių teatras – ne išskirtinis kralikų inkubatorius, jie čia daro teatrą. Nesvarbu, koks tas teatras – bet tai yra teatras, kuris su menu tikrai nesusipykęs!“, – pridūrė garsusis lėlininkas V.Mazūras, kviesdamas žiūrovus į naująjį „Lėlės“ teatro sezoną.

Teatro Lėlė nuotr. /Teatro Lėlė naujojo sezono pristatymas
Teatro „Lėlė“ nuotr. /Teatro „Lėlė“ naujojo sezono pristatymas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius