-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Artėja septintoji „Tyrėjų naktis“

Ar kada nors esate buvę ten, kur paprastai patenka tik tyrėjai? „Tyrėjų naktis“ visiems – nuo vaikų iki senjorų – suteikia galimybę patekti į mokslo laboratorijas, tyrimų centrus, susitikti su tyrėjais ir pabūti tose erdvėse, kurios paprastai nėra prieinamos plačiajai visuomenei.
Tyrėjų naktis
Tyrėjų naktis / Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 23 dieną, temstant, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Molėtuose ir kituose mažesniuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose traukos centrais taps mokslo laboratorijos bei tyrimų centrai.

„Tyrėjų naktis” yra išskirtinis renginys, kai visos Europos mokslo ir tyrimų laboratorijos atveria duris ir pabendrauti su visuomene išeina tie, kurie paprastai dirba už gerai uždarytų durų. Tądien mokslo entuziastai turi puikią progą susipažinti su darbais, kurie išties yra įtraukiantys ir intriguojantys. Mokslui skirta diena trumpa, o nemokamų renginių apie pačias įvairiausias mokslo sritis daugiau nei šimtas, tad įdomiai praleisti vakarą galės kiekvienas“, – sako naktį rengiančios Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos vicepirmininkas Tomas Žalandauskas.

Šiemet „Tyrėjų naktyje“ dalyvaus jau 32 Europos šalys, t.y. 320 Europos miestų. Tai Europos Komisijos iniciatyva. Lietuvoje renginį organizuojanti Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su partneriais pakvies į daugiau nei 100 renginių. Organizatoriai tikisi, kad ir dalyvių bus dvigubai daugiau nei prieš metus – per 10 000.

Sostinėje renginiai vyks Vilniaus ir Vilniaus Gedimino technikos universitetuose. Vilniaus universitetas visuomenę kviečia į atvirus renginius Botanikos sode, Chemijos, Fizikos, Filosofijos, Gamtos mokslų fakultetuose, Planetariume. Pažiūrėti į žvaigždes ir pažinti kosmoso pasaulį bus galima Molėtų astronomijos observatorijoje. Ši vieta tradiciškai sutraukia itin daug mokslo atradėjų-mėgėjų.

Pirmą kartą projekte dalyvaujančiame Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkai demonstruos bandymus su konstrukcijų griūtimis, rodys, kaip tiria medžiagų kokybę, bus galima apžiūrėti skrydžių valdymo treniruoklį ir susipažinti su robotų mokslu Lietuvoje.

Kaune Lietuvos energetikos instituto ir Kauno technologijos universiteto (KTU) tyrėjai skaitys paskaitas, laboratorijose bus rodomi įdomūs eksperimentai, veiks parodos, bus galima susipažinti su mokslininkų pomėgiais, išbandyti jėgas mokslo viktorinoje.

KTU padalinys Panevėžyje atveria laboratorijas ir kviečia susipažinti su fizikos, mechanikos ir automatikos reiškiniais. Mažuosius prie paslaptingo mokslo pasaulio žaidimais ir konkursais priartins tądien veiksiantis „Vaikų universitetas“.

Klaipėdos universitetas „Tyrėjų naktį“ siūlo pažvelgti į jūrininkystę iš arčiau Jūrų technikos fakultete bei įžengti į paslaptingą augalų pasaulį Botanikos sode.

Šiaulių universitetas šiemet daug kalbės apie praktinį augalų naudojimą, parodys, kiek žmogui turėtų užtekti elektros energijos, pakvies šiauliečius ir miesto svečius apžiūrėti unikalią drugelių kolekciją ir susipažinti su kitomis mokslo įdomybėmis.

Tyrėjų naktį rengia Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su Kauno technologijos universitetu, Klaipėdos universitetu, Lietuvos energetikos institutu, Socialinių inovacijų institutu, Šiaulių universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu ir Vilniaus universitetu.

Renginio informaciniai rėmėjai: „15 min” ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Detalesnė renginio programa: www.tyrėjųnaktis.lt

P.S. ar žinojote, kad ženklas „@“ XV – XVI amžiais buvo svorio matas, reiškiantis 12-13 kg? (:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius