Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ paveiks ir Didžiosios Britanijos meno sektorių

Britų meno institucijos ir menininkai išreiškė savo susirūpinimą dėl Didžiosios Britanijos referendumo rezultatų – 52 proc. gyventojų balsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos. Šis sprendimas turės įtakos šalies ekonominei bei politinei padėčiai, neaplenkdamas ir Didžiosios Britanijos meno rinkos, praneša „The Art Newspaper“.
Pristatytas naujasis „Tate Modern“ pastatas Londone
Pristatytas naujasis „Tate Modern“ pastatas Londone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Art Fund“ direktorius Stephenas Deucharas išreiškė fondo nuogąstavimus dėl galimos referendumo rezultatų įtakos Didžiosios Britanijos kultūrai, ypač galerijoms ir muziejams.

„Akivaizdu, jog dabar susiduriama su finansine nežinomybe – pavyzdžiui, dėl Europos finansinės paramos srautų kultūrai, tačiau ne ką mažiau svarbu, kokią įtaką tai turės tarptautiniams santykiams mene,“ – „The Art Newspaper“ teigė Stephenas Deucharas.

Londonas drauge su Niujorku yra didžiausias meno centras visame pasaulyje, tačiau Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos gali tai pakeisti.

Prieš referendumą didžioji dalis meno organizacijų pasisakė prieš Didžiosios Britanijos išstojimą iš Europos Sąjungos. „Creative Industries Federation“ atlikta apklausa rodo, jog 96 proc. jos narių pasisakė už Didžiosios Britanijos likimą ES.

Viena pagrindinių kultūros sektoriaus varomųjų jėgų yra tarptautiškumas – būtina sąlyga meno idėjų apykaitai. Sugriežtinta šalies lankymo kontrolė gali apsunkinti meno institucijų galimybes bendradarbiauti su užsienio menininkais, o kartu ir sumažinti turistų srautus.

Be kita ko, jaudinamasi dėl finansinių resursų – dėl šalies ekonominio nestabilumo baiminamasi, jog ženkliai sumažės parama kultūros sektoriui bei taps vis sunkiau rasti tarptautinių partnerių. Ne viena kultūros organizacija Didžiojoje Britanijoje gali stokoti finansinio stabilumo keletą mėnesių ar net metų.

Svarbi finansavimo platforma visų ES šalių narių kultūros projektams šiuo metu yra ES programa „Kūrybiška Europa 2014–2020“, remianti Europos kultūrą, kiną, televiziją, muziką, literatūrą, paveldą ir susijusias sritis. Programos vykdymo metams yra skirta 1,46 mlrd. eurų. Tikėtina, jog Didžioji Britanija nebeturės galimybių teikti paraiškų šiai programai.

Londonas drauge su Niujorku yra didžiausias meno centras visame pasaulyje, tačiau Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos gali tai pakeisti. Finansinis nestabilumas turėtų sumažinti kolekcininkų skaičių bei į meno kūrinius investuojamas sumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius