-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tartu mieste duris atvėręs Estijos nacionalinis muziejus – moderniausias šalyje

Ketvirtadienį Tartu mieste duris pravėrė Estijos nacionalinis muziejus, lankytojus išsamiai supažindinantis su šalies istorija. Tai – ne tik modernus, bet ir itin brangus projektas, atsiėjęs daugiau nei 63 mln. eurų.
Estijos nacionalinio muziejaus atidarymas
Estijos nacionalinio muziejaus atidarymas / „Scanpix“ nuotr.

Muziejaus ekspozicijose pristatomos Estijos šaknys – kalbos kilmė, ryšiai su kitomis kultūromis, tautinių mažumų istorija, tradicijos, papročiai. Dalis muziejaus skirta vizualiajam menui., o 34 000 m² plote bus eksponuojama 140 000 objektų.

2005 m. paskelbtą projekto konkursą laimėjo Paryžiuje įsikūrusi kompanija DGT, pastatą pasiūliusi projektuoti buvusios sovietų karinės bazės vietoje.

Architektai Danas Dorellis, Lina Ghotmeh ir Tsuyoshi Tane buvo įsitikinę, jog muziejus turi padėti naujam gyvenimui prikelti apsnūdusią vietovę, o tam buvo būtina atsigręžti į skausmingą istoriją ir išspręsti ne tik erdviškai, bet ir emociškai sudėtingos lokacijos klausimą.

Dalis muziejaus skirta vizualiajam menui., o 34 000 m² plote bus eksponuojama 140 000 objektų.

Kaip spaudos konferencijoje teigė L.Ghotmenh, šis muziejus yra atviras estams, norintiems švęsti savo kultūrą. „Didysis klausimas – kuo šis pastatas „estiškas“? Galvojome apie tradicinius estų rūbus su aštuonkampėmis žvaigždėmis, primenančiomis šalies peizažą ir nacionalinę gėlę. Tai atpažinsite pastato fasade“, – sakė L.Ghotmenh.

Muziejaus atidaryme dalyvavęs lietuvių menininkas Saulius Valius neslėpė susižavėjimo: „Dar ir dabar žandikaulis atvipęs iš pavydo, žvelgiant į tai, ką estai pasistatė, nes tai tikrai labai įspūdinga. Muziejus milžiniškas, labai rimtas, labai solidus. Nekyla abejonių, kad estų politikams kultūra yra prioritetas. Per atidarymą estų prezidentas sakė, kad estų tik milijonas, bet dabar niekam nekils abejonių, kad jie turi ką parodyti tiek pasauliui, tiek sau. Tokios ambicijos labai įkvepia“.

Per atidarymą estų prezidentas sakė, kad estų tik milijonas, bet dabar niekam nekils abejonių, kad jie turi ką parodyti tiek pasauliui, tiek sau. Tokios ambicijos labai įkvepia, – sakė S.Valius.

S.Valius taip pat padėjo realizuoti estų menininkės Eves Kask darbą, eksponuojamą muziejuje – net pusantrų metų kurtą didžiulį žakardinį kilimą, scenos uždangą. „Kadangi dirbti su tokio dydžio žakardiniais kilimais yra labai sudėtinga, mes su Monika Žaltauskiene prisidėjome. Techniškai darbas buvo labai sudėtingas, nes analogų nelabai yra, tad ir bendradarbiavimas buvo kūrybinis, ir autorystė beveik kolektyvinė”, – sakė menininkas, paminėdamas, jog prie projekto įgyvendinimo prisidėjo daug žmonių, o taip pat ir lietuviškos kompanijos „Expobalta“ bei „Audėjas“.

Pirmaisiais gyvavimo metais muziejus tikisi sulaukti 200 000 lankytojų.

Estijos nacionalinis muziejus Tartu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius