Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edita Rakauskaitė parodoje tapybą sujungė su muzika: „Tai netradicinė vaizdo ir garso instaliacija“

Muzikalumas ir poetinės intonacijos, tyla, garsas, erdvė, šviesa – visa tai susijungia menininkės Editos Rakauskaitės darbuose. Trečiadienio vakarą sostinės galerijoje „Saulius Saulius Gallery“ ji atidarė naują tapybos, koliažų ir tarpdisciplininio vaizdo bei garso projektų parodą, pavadinusi ją „Vaizdas, muzika ir kadrai“.
Edita Rakauskaitė
Edita Rakauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki sausio 17-osios veiksiančioje parodoje E.Rakauskaitė eksponuoja 11 darbų, kuriuos pati skirto į tris dalis: klasikinę tapybą, koliažus su fotografijos elementais bei muzikinį, drauge su profesionaliu gitaristu Algimantu Pauliukevičiumi kurtą projektą.

„Norėjosi sukurti netradicinę vaizdo ir garso instaliaciją, ne vien iliustruojančią garsą vaizdu“, – sako E.Rakauskaitė, pasirinkusi darbus pristatyti naudojant koliažo-kaleidoskopo principą.

Parodos atidarymo metu keturi darbai virto skirtingomis kompozicijomis: naudojant projektorių kiekvienai jų pristatyti buvo pasirinktas skirtingas apšvietimas, priklausomai nuo gyvai gitara atliekamo kūrinio nuotaikos – išryškinamos tam tikros detalės arba parodomas bendras vaizdas.

Norėjome parodyti skirtingų meno sričių sintezę, parodyti, kokį poveikį muzika turi dailei, o dailė – muzikai.

Pasak menininkės, taip ji norėjo sujungti tapybą ir muziką, todėl ieškojo originalaus sprendimo. Parodoje jos paveikslai tarsi atgyja, virsta gyva, judančia, laike apribota kompozicija. „Mes tą darome nebe pirmi, tačiau toks pasirinkimas – įdomus. Norėjome parodyti skirtingų meno sričių sintezę, parodyti, kokį poveikį muzika turi dailei, o dailė – muzikai“, – 15min kalbėjo E.Rakauskaitė.

Muziką ir garsą ji laiko svarbia savo gyvenimo ir kūrybos dalimi. Esą kūryboje tai atspindi vaizdų, ženklų ritmika, spalviniai ir toniniai niuansai, paviršių faktūros.

Dauguma galerijoje eksponuojamų darbų tapyti pastaraisiais metais, nors čia galima rasti ir senesnių kūrinių. „Sumanymą kurti būtent taip turėjau jau seniai, tačiau kai atsiranda konkretus laikas, iki kada tai padaryti, kai imama kalbėti apie parodą, tuomet atsiranda didesnis stimulas greičiau tai įgyvendinti“, – mintimis dalijosi E.Rakauskaitė.

Perteikti muziką paveiksluose – ne pati lengviausia užduotis. Tačiau būtent toks iššūkis menininkę labiausiai ir žavi. „Nesu muzikali, tačiau turiu daug muzikantų draugų, šeimos narių, muzika visuomet buvo ir yra šalia manęs. Apskritai, tapyba, muzika, poezija – vidine prasme visa tai labai artima. Norėjosi tai sujungti ir surasti savitą raišką“, – sakė menininkė.

Įprastai E.Rakauskaitė kuria rytais. Tuomet, kaip pati sako, rodos, erdvė švaresnė, dar diena nepersisunkusi rūpesčių. „Kad kurčiau, man reikia ryto, kad galėčiau niekur tą dieną neskubėti. Tuomet ir muzika kitaip suskamba, ir šviesa kitaip krenta. Nors, žinoma, tenka taikytis prie gyvenimo“, – šypteli ji.

Kūrėja sako, kad jai vizualioje raiškoje itin svarbus išgyventas patirties momentas. Save ji vadina realiste, tuo ženklindama motyvo autentiškumą, kuris „drobėse virsta abstrahuotu vaizdu, nuojautų ženklu“.

Paroda „Vaizdas, muzika ir kadrai“ jungia tapybą, fotografiją, muziką įvairiais rakursais: koliažais, erdvine, garsine instaliacija, kadravimo principu. Menininkės darbai galerijoje „Saulius Saulius Gallery“ bus eksponuojami iki sausio 17 dienos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bendrą parodą atidarę Rebeka Bruder ir Giedrius Jonaitis pakvietė į kelionę „Iš taško A į tašką B“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius