-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno dailės aukcione bus parduodami ir Pablo Pikaso bei Salvadoro Dali darbai

Balandžio 8 d. Kauno menininkų namuose vyksiančiame trečiajame „Arkadija“ dailės aukcione pristatoma išskirtinė kolekcija. Didžiąją parduodamų kūrinių dalį sudaro kolekcionierių graibstomi Lietuvos klasikų tapybos ir grafikos darbai, o aistras kaitina pasaulinio garso dailininkų kūriniai. Ypač Pablo Pikaso ofortas iš garsios erotinių graviūrų serijos, – teigiama „Arkadijos“ pranešime spaudai.
A.Martinaitis Pazaislio sodas
Pradinė kūrinių kaina didžiausia nustatyta A.Martinaičio „Pažaislio sodui“ / Aukciono organizatorių nuotr.

Kūrinių vertė – per 76 tūkst. eurų

„Labai sudėtinga išskirti vertingiausius kūrinius, nes jų tikrai ne vienas ir ne du, – sako dailėtyrininkė Rimantė Meldytė. – Kolekcionieriams vertėtų atkreipti dėmesį tiek į lietuvių tarpukario dailininkų kūrinius, tiek į 20 amžiaus antros pusės kūrėjų darbus ar mūsų grafikus. Vertinga ir Jonui Mikėnui priklausiusi knygų kolekcija.“

Pradinė aukcione parduodamų kūrinių vertė – 76 108 eur.

Pradinė aukcione parduodamų kūrinių vertė – 76 108 eur.

Pradinė kūrinių kaina didžiausia nustatyta Antano Martinaičio „Pažaislio sodui“ (6900 eur.) bei Rimto Kalpoko „Panoramai nuo kalno“ (6400 eur.). Pastarojo kūrinio pirminį vertinimą atliko LR Kultūros paveldo departamento sudaryta komisija, kuri šį tapybos darbą įvertino, kaip turintį ypatingą istorinę-kultūrinę vertę ir svarbą Lietuvos nacionaliniam paveldui.

Pasak R.Meldytės, R.Kalpoko šio laikotarpio paveikslų Lietuvos muziejuose yra labai mažai, todėl šis paveikslas buvo įvertintas tikrai nemaža suma, lyginant su kitais šio autoriaus kūriniais.

Aukciono organizatorių nuotr./R.Kalpokas Panorama nuo kalno
Aukciono organizatorių nuotr./R.Kalpokas „Panorama nuo kalno“

„Taip pat itin vertingi yra Kazio Šimonio „Mergina“ (3500 eur.), A.Varno „Miško laukymė“ (2900 eur.), P.Pikaso ofortas dailininko ir modelio tema „Estampas nr. 309“ (3316 eur.), Marko Šagalo litografija „Dailininkas prie Eifelio bokšto“ – (2712 eur.)“, – patikino aukciono organizatorė.

Dalis už kūrinius gautų lėšų bus skirta vėžiu sergantiems vaikams ir jų šeimoms paremti.

Pasak aukciono organizatorių, dalis už kūrinius gautų lėšų bus skirta vėžiu sergantiems vaikams ir jų šeimoms paremti.

Lietuvos tarpukario klasikai

Tik paskelbus „Arkadija“ dailės aukciono katalogą, ypatingo kolekcionierių dėmesio jau susilaukė K.Šimonio paveikslas „Mergina“ (1920-38), reprezentuojantis Art deco stilių.

„Tai vienas iš geriausių ir meniškiausių šio laikotarpio autoriaus darbų, kuriame atsiskleidžia dailininko prieškario laikotarpio kūrybai būdingas simboliškumas, savitas kubizmo ir lučizmo formų derinimas, harmoningas ryškių spalvų naudojimas, ornamentinis dekoratyvumas“, – sako R.Meldytė.

Aukciono organizatorių nuotr./ K.Simonis Mergina
Aukciono organizatorių nuotr./ K.Šimonis „Mergina“

Pasak dailėtyrininkės, labai įdomūs ir Lietuvos bei užsienio peizažus kūrusių dailininkų darbai: Vlado Didžioko „Nemuno kelionės etiudas nr. 18“ (1922-1930), Jono Mackevičiaus „Upės vingis“ (1920-40), Adomo Varno „Miško laukymė“ (1932).

Pristatomoje tarpukario autorių darbų kolekcijoje išsiskiria tokie autoriai kaip Vladas Fedotas-Sipavičius, Jonas Martinaitis, Adomas Galdikas. Lietuvos grafikos mylėtojams bus siūloma įsigyti Mstislavo Dobužinskio 1923 m. sukurtą scenovaizdį Wiliamo Shakespeare'o spektakliui „Karalius Lyras“, kuris 1937 m. buvo pastatytas Lietuvos teatre, Kaune.

Lietuvos pokario dailės perliukai

20 a. antrosios pusės Lietuvos meno mėgėjams „Arkadija“ dailės aukcionas pristato vieną iš vertingesnių to meto kūrinių – A.Martinaičio paveikslą „Pažaislio sodas“ (apie 1970), kuris priskiriamas ankstyvajam dailininko kūrybos laikotarpiui.

Šio periodo meno kolekcionierių dėmesį turėtų patraukti subtiliais tonais ir linijomis išsiskiriantis Kazio Šimonio paveikslas „Svajonė“ (1965), tokių gerai žinomų dailininkų, kaip Leonas Katinas, Leonardas Kazokas, Valerija Zalensienė, Eugenijus Varkulevičius, Ignas Budrys ar Julius Čepėnas, peizažai bei teminės kompozicijos.

Portreto žanro mėgėjai aukcione galės įsigyti R. Kalpoko paveikslą „Mergaitė su rugiagėle“ (1960), A.Varno Čikagoje nutapytą „Merginos portretą“ (1973), Vytauto Banaičio autoportretą, Sofijos Valiukaitės-Juknienės kompozitoriaus „Giedriaus Kuprevičiaus“ portretą (1971).

Be to, aukcione bus pristatomi Juozo Kėdainio (1915-1998) Kauno architektūrą vaizduojantys piešiniai, Vytauto Kasiulio (1918-1995), Pinko Kremenio (1890-1981) ir kitų autorių litografijos.

„Angies“ maištininkų kūriniai

Nemenko dėmesio turėtų sulaukti „Arkadija“ dailės aukcione pristatomi Rimvido Jankausko (Kampo) ir Alfonso Vilpišausko kūriniai. Abu šie dailininkai priklausė modernistinei dailininkų grupei „Angis“, kuri aktyviai oponavo tuo metu Lietuvoje plačiai paplitusiai kamerinei tapybai, keitė ir tuo pačiu papildė lietuviškojo ekspresionizmo tradiciją neoekspresionistine.

„Nors Jankauskas kūrė tik šešerius metus, jo kūryba paliko ryškų pėdsaką Lietuvos tapyboj ir šiuo metu jis yra laikomas vienu žymiausių abstrakčiojo ekspresionizmo atstovų“, – pastebi R.Meldytė.

Aukciono organizatorių nuotr./S.Dali Pavasario žirgas
Aukciono organizatorių nuotr./S.Dali „Pavasario žirgas“

„Arkadija“ dailės aukcione pristatomos dvi šio autoriaus abstrakcijos. Čia taip pat bus galima įsigyti keletą Alfonso Vilpišausko paveikslų, kurie, pasak menotyrininkės, ypač gerai atspindi dailininko tapybos manierą.

„Jai būdingos sodrios ekspresyvios spalvos, masyvus reljefiškas potėpis, mįslingos erdvės, abstraktumas, daugiasluoksniškumas, taip pat ir charakteringos mėlynos spalvos gradacijos, kaip pristatomuose paveiksluose „Dimensijos“ ir „Nevermore“, – sako R.Meldytė.

Pasaulinio lygio autorių darbai

Kauno vyksiančiame aukcione bus galima ne tik pamatyti, bet ir įsigyti pasaulinio lygio užsienio dailininkų grafikos darbų: Salvadoro Dali, Marko Šagalo, Chuano Miro litografijas bei Pablo Pikaso ofortą iš garsios šio autoriaus erotinių graviūrų serijos „347 Engravings“.

Per visą gyvenimą P.Pikasas sukūrė apie du tūkstančius autorinių grafikos darbų. Būtent grafikoje atsiskleidžia šio dailininko, kaip genialaus piešėjo, talentas.

„Manoma, kad per visą gyvenimą P.Pikasas sukūrė apie du tūkstančius autorinių grafikos darbų. Būtent grafikoje atsiskleidžia šio dailininko, kaip genialaus piešėjo, talentas“, – pastebi dailėtyrininkė.

347 ofortus iš „Erotinių“ graviūrų ciklo P.Pikasas sukūrė per septynis mėnesius 1968 m. Šį ciklą sudaro keletas temų: Rafaelio ir jo mylimosios Fornarinos meilės scenos, garsių dailininkų Rembrandto, Mane, Dega, Velaskeso, Delakrua paveikslų perdirbimas, taip pat tema „dailininkas ir modelis“.

Vienas iš pastarosios temos ofortų, nr. 309, bus pristatomas „Arkadija“ dailės aukcione Kaune. Kitus P.Pikaso paveikslus iš „Erotinių“ graviūrų ciklo galima pamatyti pasaulio muziejų kolekcijose Barselonos Pikaso muziejuje, Prancūzijos Nacionalinėje bibliotekoje, P.Pikaso muziejuje Paryžiuje, Čikagos meno institute, Kelno Liudviko muziejuje.

„Arkadija“ dailės aukciono organizatoriai informuoja, kad šiais metais vyksiančiuose aukcionuose dalis parduodamų meno kūrinių bus skiriama labdaringiems tikslams – lėšų surinkimui vėžiu sergantiems vaikams ir jų šeimoms paremti. Už aukciono metu parduotus meno kūrinius gautas lėšas paskirstys labdaros fondas „Mamų unija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius