Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinėje dailės galerijoje – benamių ir menininkų kūrybos paroda

Nacionalinėje dailės galerijoje pristatomas netradicinis projektas – rugsėjo 9 d. atidaroma paroda „Padainuok man labanakt“, kurioje lankytojai galės susipažinti su Vilniaus bei Mančesterio benamių darbais. Nuo praėjusių metų lapkričio benamiai kartu su profesionaliais menininkais įgyvendino kūrybinius projektus, lankėsi Nacionalinės dailės galerijos parodose bei pasakojo savo gyvenimo istorijas.
Paroda „Padainuok man labanakt“
Paroda „Padainuok man labanakt“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip teigė viena projekto iniciatorių, Všį „Socialiniai meno projektai“ vadovė Ieva Petkutė, „Padainuok man labanakt“ partneriais Mančesterio metropolijos universitetas „Arts for Health“ bei menininkų duetas arthur+martha (Philipas Davenportas ir Lois Blackburn) tapo neatsitiktinai – britai šioje srityje turi daug patirties, tad iš jų tikrai yra ko pasimokyti.

Projekto veiklos programoje dalyvavo apie 500, o prie parodos įgyvendinimo tiesiogiai prisidėjo daugiau kaip 80 benamių ir skurdą patiriančių asmenų Lietuvoje bei Didžiojoje Britanijoje.

Pasak projekte dalyvavusio menininko P.Davenporto, paroda „Padainuok man labanakt“ seka pasakos naratyvu: „Pasakos yra labai universalios. Mums patiko idėja, jog nepriklausomai nuo to, ar tu turtingas, ar vargšas, tau yra sekamos pasakos. Tačiau žmonės, kuriuos mes sutikome, gyvena visai nevaikiškus gyvenimus – jie mums pasakojo istorijas apie išgyvenimą itin sudėtingose situacijose“.

Tikiu, kad kūrybiškumas gali padėti mums augti ir žingsnis po žingsnio keisti gyvenimą. Šie pokyčiai iš išorės gali pasirodyti menki, bet dirbant su šiais žmonėmis supranti, kad net ir mažiausias pokytis yra reikšmingas, – sakė L.Blackburn

Menininkė L.Blackburn teigė, jog prie meninių užsiėmimų prisijungdavo sušalę, gatvėse miegantys, fizines ir psichines negales turintys žmonės, kenčiantys nuo priklausomybių ar agresijos valdymo problemų. Šie užsiėmimai jiems tapdavo saugia zona.

„Tikiu, kad kūrybiškumas gali padėti mums augti ir žingsnis po žingsnio keisti gyvenimą. Šie pokyčiai iš išorės gali pasirodyti menki, bet dirbant su šiais žmonėmis supranti, kad net ir mažiausias pokytis yra reikšmingas“, – sakė L.Blackburn, pabrėžusi, jog reikia daug laiko, kad pelnytum benamių pasitikėjimą.

Jai antrino ir P.Davenportas, patikinęs, jog ši paroda, kuri jo žiniomis yra didžiausia kada nors suorganizuota benamių asmenų kūrybos paroda, nėra šokiruojantis ar siaubą keliantis šou, nors ekspozicija lankytojus ir veda į tamsų pasakos mišką, virstantį gyvenimo metafora.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Padainuok man labanakt“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paroda „Padainuok man labanakt“

Parodai išleistas žemėlapis padės ne tik nepasiklysti ekspozicijoje, bet ir supažindins su benamystės maršrutais.

Parodai išleistas žemėlapis padės ne tik nepasiklysti ekspozicijoje, bet ir supažindins su benamystės maršrutais – kur Vilniaus mieste susitinka ar nuo tikrovės bando pasislėpti skurdą patiriantys asmenys. Žemėlapį papildo projekto dalyvių mintys bei impresijos.

Parodą lydės ir kiti renginiai – kūrybinės dirbtuvės, pasivaikščiojimai po miestą bei Andrejaus Kibisovo koliažų paroda, kuri bus atidaryta „Skalvijos“ kino centre.

Paroda Padainuok man labanakt Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki spalio 9 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius