Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitės dovanoja jaunystę

Ar šiltuoju metų laiku, žvelgdami į tarp šakų dūzgiančias bites, kada pagalvojote, jog nuo žiedo prie žiedo skraido tobulų grožio produktų gamybos specialistės?
Bitė
Bitės / Shutterstock nuotr.

Naują šnekų, netylančių kelerius pastaruosius metus, apie bičių produktų anti-aging poveikį bangą sukėlė Victoria Beckham, kuri neseniai parašė savo sekėjams tviteryje: „Esu visiškai pavergta bičių žiedadulkių! Jos tokios geros!“ Žinoma, iškart imta kalbėti, kad prieš metus keturiasketuriasdešimtmetį atšventusi Victoria atrodo kaip niekada jaunai dėl šio supermaisto.

AOP nuotr./Victoria Beckham
AOP nuotr./Victoria Beckham

Bičių žiedadulkėse, kaip ir kituose jų produktuose, gausu labai svarbių žmogui medžiagų, taip pat ir tų, nuo kurių priklauso odos išvaizda ir būklė: jos spalva, stangrumas, lygumas, spindesys, švara... Bičių žiedadulkes galima gerti kaip maisto papildą (sausas, šaldytas), naudoti jų turinčias kosmetikos ir higienos priemones. Jei norėtumėte pačios pasidaryti veido kaukę, štai vienas iš receptų: sumaišykite ½ prinokusio avokado, 1 šaukštą natūralaus medaus, ¼ puodelio natūralaus pieno, 2 šaukštus bičių žiedadulkių, gauta mase išsitepkite veidą, pabūkite 20 minučių ir nusiprauskite šiltu vandeniu.

Bičių fabrikėlio asortimentas

Shutterstock nuotr./Bitė kopia medų
Shutterstock nuotr./Bitė kopia medų
Medus – žinomiausias bičių produktas, bet ar galėtumėte ilgai negalvodamos išvardyti visas jo naudingas savybes? Kai jas išrikiuoji vieną po kitos, išvada peršasi savaime: su medumi ir jo turinčiais produktais įmanoma atlikti kokį panorėjus grožio ritualą. Medus labai tinka veidui, lūpoms, kūnui, rankoms, pėdoms, plaukams (jie juk sudaryti iš sukietėjusių odos epidermio ląstelių) puoselėti, vonios ir pirties procedūroms. Jo dedama į kvepalus, veido ir kūno dulksną. Taigi medus:
  • turi daug ir įvairių odai reikalingų maisto medžiagų;
  • palaiko odos drėgmę padėdamas ją pritraukti į ląsteles ir išsaugoti;
  • yra stiprus antioksidantas, saugantis odą nuo ankstyvo senėjimo;
  • gerina odos elastingumą, švelnina ją;
  • naikina bakterijas, kurios skatina aknės atsiradimą, veiksmingai valo poras; 
  • stabdo uždegimą, greitai sumažina dėl jo atsiradusį skausmą (kai kurių rūšių medus).

Bičių pienelis, kuriuo minta jų motinėlė, parūpina odai svarbių medžiagų, padeda regeneruoti, ją drėkina, skatina kolageno skaidulų gaminimą

Žinant, kuo naudingas medus, nesunku daryti prielaidą, kad kiti bičių gaminiai taip pat ypatingi ir gali tapti tikru atradimu ieškančioms efektyvių grožio ir jaunystės palaikymo priemonių. Apie žiedadulkes jau kalbėjome. Bičių pienelis, kuriuo minta jų motinėlė, irgi parūpina odai svarbių medžiagų, padeda regeneruoti, ją drėkina, skatina kolageno skaidulų gaminimą; pikis, lipni, tirštos konsistencijos medžiaga, kurią bitės naudoja aviliui sutvirtinti ir dezinfekuoti, tinka problemiškos (suskirdusios, jautrios, riebios, spuoguotos) odos priežiūrai, pažeidimams ir nudegimams gydyti; vaškas, turintis daug karotino, odą maitina, minkština, drėkina, saugo nuo kenksmingų aplinkos veiksnių, padeda užgyti žaizdoms; duonelė (žiedadulkių, bičių seilių, augalų nektaro, medaus, vaško produktas) naikina pigmentines dėmes, o vartojama į vidų parūpina visam organizmui energijos. Yra dar vienas bičių produktas, apie kurį pastaruoju metu itin daug kalbama, nes jis – kai kurių garsių ir pagal savo metus puikiai atrodančių moterų grožio ritualo dalis. Tai – bičių nuodai. 

Rastas senėjimo priešnuodis?

Didžiojoje Britanijoje anti-aging priemonių su jais paklausa šovė kaip raketa į dangų, kai britai sužinojo, kad joms prielankumą jaučia Camilla Parker-Bowles ir Kate Middleton. Pasak žiniasklaidos, karalienės anūko išrinktoji, Camillos patarta, kosmetiką su bičių nuodais išmėgino rengdamasi savo vestuvėms. Ką gi, visas pasaulis buvo liudininkas, kad Kate oda atrodė puikiai! Ji tokia ir dabar.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kate Middleton

O dėl Camillos išvaizdos, tai niekas negali paneigti, kad Kornvalio hercogienės veidas pastaraisiais metais akivaizdžiai pajaunėjo. Bičių nuodai? Manykime, kad taip. Jie tapo jos grožio rutinos dalimi taip pat prieš vestuves: sosto paveldėtojo žmona ėmė tepti organinės kosmetikos kūrėjos Deborah Mitchell kaukę. Ši dažnai apibūdinama kaip botokso alternatyva, nors tai nėra tikslu, nes botoksas veikia veido mimikos raumenis, o ne odą kaip bičių nuodai. Pati Deborah Mitchell juos vadina „galimybe atsikratyti metų nenaudojant adatų“. Ryšiai su karališkąja šeima (ir, aišku, bitės) tapo jos laimingu loterijos bilietu: stebuklingos kaukės ir kitų „Heaven Bee Venom“ produktų labai prireikė ne tik Jungtinės Karalystės pavaldinėms, bet ir kinėms. „Heaven“ kompanija pasirašė įspūdingą 100 milijonų svarų sterlingų kontraktą su ta milžiniška rinka. Tarsi Kinija pati neturėtų veiksmingų tokios rūšies priemonių... Štai ką reiškia reklama: „Juos naudoja karališkoji šeima!“ Beje, Kinijoje leidžiama gydyti bičių įgėlimais.

Gydytis įgėlimais?!

Man buvo didelė naujiena, kad vienas iš apiterapijos (gydymas ir profilaktika bičių produktais) būdų – sąmoningas leidimas bitėms gelti. Lietuva neturi įstatymo, suteikiančio apiterapijos specialistams teisę taikyti šį metodą, bet yra šalių, kuriose jis seniai ir sėkmingai praktikuojamas gydant įvairias ligas, tarp jų ir odos, pavyzdžiui, bėrimus, karpas, psoriazę. Arba venų varikozę, kuri irgi tampa ne tik sveikatos, bet ir grožio problema. Kaip tai vyksta? Bitės tupdomos ten, kur per odą šviečia kraujagyslės, ir – cakt! Pradedama nuo vienos bitutės, palengva jų, kartu ir įgėlimų skaičius didinamas.

Nors lietuviškos bitės renka nektarą iš augalų, nusileidžiančių egzotiškiems Naujosios Zelandijos arbatmedžiams, tačiau mūsiškių bitučių gaminys pasižymi visu gėriu, kuriuo šis gamtos produktas apskritai garsėja.

Šį gydymo metodą išmėginusios drąsuolės liudijimu, po dvidešimties seansų jos venų spindis sumažėjo, oda virš jų sustangrėjo. Turbūt nereikia tuo stebėtis, nes bičių nuodai – tai biologiškai aktyvių medžiagų kokteilis, kuris paspartina kraujotaką, pagerina ląstelių mitybą, padidina odos gyvybingumą. Glumina kitkas – kaip žmonės ryžtasi garantuotam skausmui ir nebijo galimos alergijos? Ir įdomu, ar tokiai bičių nuodų terapijai „pasirašytų“ Camilla Parker-Bowles, Kate Middleton, kitos garsenybės, kurios, kaip skelbiama, taip pat pamėgo kosmetiką su bičių nuodais: Kylie Minogue, Dannii Minogue, Victoria Beckham? Juk bičių įgėlimais galima jauninti ir veidą...

Reikia pripažinti, kad tai – labai nehumaniškas gražinimosi ir sveikatinimosi metodas, nes įgėlusios bitės miršta. Jų nuodai, naudojami vaistiniams tepalams ir kosmetikos priemonėms gaminti, surenkami ne tokiais žudikiškais būdais. Bene populiariausias – specialūs elektrodų ir stiklo rėmai. Jie uždedami ant avilio ir paleidžiama silpna elektros srovė – bitėms nekenksminga, bet sukelianti nestiprų šoką. Bitės ima gelti stiklą – ant jo likusius nuodus surenka bitininkas. 

Girdėjote apie manuka medų?

Jo yra Deborah Mitchell kaukėje. Tai – ypatingas medus. Jis pajėgus neutralizuoti daugiau kaip 80 rūšių bakterijų, labai gerai veikia chroniškas žaizdas. Mokslininkai juo smarkiai domisi, nes pasaulyje didėja žmonių, kurių neveikia antibiotikai, skaičius. Manuka medaus gimtinė – už jūrų marių, Naujojoje Zelandijoje, t. y. ten, kur auga manuka medžiai (šluotiniai sėklučiai, arba Naujosios Zelandijos arbatmedžiai). Iš jų žiedų bitės surenka nektarą, šis virsta medumi, turinčiu didžiausią mikrobus ir bakterijas naikinančių komponentų koncentraciją.

AOP nuotr./Manuka medus
AOP nuotr./Manuka medus

Specialiai jam buvo sukurtas ženklas UMF (unikalus manuka faktorius), žymintis produkto veiksmingumą. Tad jei sugalvotumėte jį išmėginti, pirkdamos atkreipkite dėmesį į skaičių, esantį šalia raidžių UMF. Gali būti UMF 5+, UMF 10+, UMF 15+... Kuo skaičius didesnis, tuo konkretus produktas aktyvesnis. Žinoma, ir kaina atitinkama. Beje, šis medus toks brangus, palyginti su kitų rūšių medumi, todėl, kad į jo tyrimus, aktyvumo ir kokybės kontrolę labai daug investuojama. 

Ir antioksidantas jis itin stiprus! Odai, kasdien žalojamai ir mūsų kūne, ir aplinkoje susidarančių laisvųjų radikalų, toks produktas ypač vertingas. Turbūt pamenate, kad laisvieji radikalai labai kalti dėl raukšlių atsiradimo?..

Lietuvoje galima nusipirkti manuka medaus ir kosmetikos produktų su juo. Visgi norisi pabrėžti: nors lietuviškos bitės renka nektarą iš augalų, kai kuo nusileidžiančių egzotiškiems Naujosios Zelandijos arbatmedžiams, tačiau mūsiškių bitučių gaminys pasižymi visu tuo gėriu, kuriuo šis gamtos produktas apskritai garsėja (su sąlyga, kad jis natūralus ir termiškai neapdorotas).

Vida Press nuotr./Procedūra su medumi
Vida Press nuotr./Procedūra su medumi

Specialisto komentaras

Medus ir jo produktai kai kam sukelia alergiją. Kaip moteris, panorusi išmėginti jų gražinamąsias savybes, gali žinoti, ar jos nepatirs?

Rūta Daunoravičienė, natūraliosios kosmetikos specialistė: „Kai sulaukiame tokio amžiaus, kada kyla jauninamųjų kaukių poreikis, paprastai jau žinome, ar esame alergiškos medui. Tiesa, jo yra įvairių rūšių, todėl prieš naudojant priemonę su medumi ar jo produktais dėl šventos ramybės gal ir verta pasidaryti mėginį – pasitepti priemone vidinę dilbio dalį ar odos plotelį už ausies. Jei nebus reakcijos – priemonė tinkama. Prieš gražinantis namine kauke galima suvalgyti šaukštelį medaus, kurį naudosite (jei jis jums naujas), ir vėl palaukti, ar nebus reakcijos. Alergija medui visgi labai reta. Dažniausiai alergizuoja konservantai, kvėpikliai, sintetiniai plaukų dažai, o ne natūralūs produktai. Yra aiškių tai patvirtinančių statistikos duomenų. Tegu žmonės geriau saugosi tikrai reikšmingų alergenų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius