Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plastinė chirurgija - ne tik grožiui, bet ir sveikatai

Esame įpratę plastinę chirurgiją sieti su grožiu ir kur kas rečiau - su sveikata. Apie operacijas, kurios padeda pašalinti pastarosios problemas, kalbėjomės su Baltijos ir Amerikos klinikos plastinės ir estetinės chirurgijos specialiste Giedre Stundžaite-Baršauskiene.
Plastikos chirurgija
Plastikos chirurgija / Vida Press nuotr.

– Kai kalbama apie plastines operacijas, riba tarp „gražu“ ir „sveika“ kartais tokia plonytė...

Paprastai apie padarytas operacijas retai kalba tie, kurie pasinaudoja plastinės chirurgijos galimybėmis, kad pirmiausia išspręstų sveikatos problemą, o ne pagražėtų.

– Įdomu iš laiko distancijos vertinti, kaip keitėsi požiūris į plastinę chirurgiją, estetinę mediciną ir jų metodais pasiekiamus rezultatus. Kažkada informacija, jog kūnas buvo pataisytas ir patobulintas injekcijomis ar operacija, prilygo didžiausiai paslapčiai, o šiandien ši tema jau perdėtai eskaluojama. Aš pasigendu aukso vidurio – kai nei labai slepiama, nei labai afišuojama. Paprastai apie padarytas operacijas retai kalba tie, kurie pasinaudoja plastinės chirurgijos galimybėmis, kad pirmiausia išspręstų sveikatos problemą, o ne pagražėtų. Bet riba tarp viena ir kita išties labai plonytė.

Gretos Skaraitienės/Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė
Gretos Skaraitienės nuotr./Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė

– Turbūt pastaruoju metu daugėja pacienčių, kurioms padaryta skrandžio mažinimo operacija? Ar teisinga būtų teigti, jog po jos atsirandantis didelis kiekis nukarusios odos – pirmiausia estetinė problema?

– Pacientų, kuriems padarytos skrandžio mažinimo operacijos, skaičius gerokai padidėjo. O susiformavęs audinių perteklius – tikrai ne vien estetinė problema. Po juo esanti oda šunta, gali išopėti, todėl atsiranda infekcijos rizika, moteris nuolat jaučiasi labai diskomfortiškai... Situacija paaštrėja šiltuoju metų sezonu, kai žmogus daugiau prakaituoja ir būna dar sunkiau palaikyti higieną. Tačiau tarp mūsų pacienčių yra ir tokių, kurios smarkiai sulieknėjo ne šiuo drastišku būdu, bet pakeitusios valgiaraštį. Joms taip pat kyla klausimas: ką daryti su nukarusios odos klostėmis, kurios, beje, deformuoja kūną ir blogai veikia psichologiškai? Jas įmanoma pašalinti tik operacija. O po nėštumo pilvo sienoje neretai lieka išsitampiusi baltoji linija, kurią sudaro jungiamasis audinys. Ta vieta pagimdžius nesusitraukia, tampa silpna, dėl to padidėja baltosios linijos išvaržų galimybė. Ir šią problemą galima išspręsti plastine operacija.

Fotolia nuotr./Pilvo plastika
Fotolia nuotr.

– Didelė krūtinė – dar viena kai kurių moterų sveikatos (ir fizinės, ir psichologinės) sutrikimų priežastis, nors kai kam ji – rožinė svajonė...

Moterys, kurios trokšta smarkiai pasididinti krūtis, prieš tai darydamos turėtų pasikalbėti su natūraliomis didžiakrūtėmis, kad aiškiau įsivaizduotų, ką reiškia būti tokioms. 

– Gigantomastija – tai krūtų patologija. Dažniausiai ji būna įgimta. Mergina, moteris gali būti labai liekna, bet turėti neproporcingai dideles krūtis. Dėl jų svorio, nuolatinio pečių juostos tempimo žemyn, būna, užspaudžiamas peties nervų rezginys (tai vadinama krūtinės angos sindromu). Tada gali pradėti tirpti, skaudėti rankos, sutrikti jų motorinė funkcija. Labai dideles apkrovas patiria stuburas, visa nugara – atsiranda ir jos skausmų, polinkis kūprintis, formuojasi stuburo iškrypimai. Moterys, kurios trokšta smarkiai pasididinti krūtis, prieš tai darydamos turėtų pasikalbėti su natūraliomis didžiakrūtėmis, kad aiškiau įsivaizduotų, ką reiškia būti tokioms. Joms nuo liemenėlių petnešėlių netgi opos susidaro, po krūtimis atsiranda šutimo židinių... Geriausia tokią operaciją darytis po gimdymo ir kūdikio maitinimo, nes sumažinus krūtis pašalinama liaukų dalis ir dėl to gali sumažėti pieno gamyba. Tačiau operuojamos ir vaikų dar neturinčios jaunos moterys, kurioms didelės krūtys sukelia fizinių sutrikimų. 

– Moteris, pasiryžusi plastinei operacijai, privalo turėti galvoje, jog galimi šalutiniai reiškiniai ir komplikacijos, ar ne? Jie išvardijami sutartyje, kurią prieš operaciją pasirašo medicinos įstaiga ir pacientė? Tik ne kiekviena ją įdėmiai perskaito...

– Bet kurią operaciją gali lydėti pūliavimas, pooperacinis kraujavimas, odos jautrumo sutrikimas, išsiplėtę, iškilūs randai... Didele dalimi tai lemia konkretaus žmogaus organizmo ypatumai: paveldimumas, hormonų pokyčiai, odos elastingumas... Pacientė pasirašo sutikimą operuotis, kuriame dažniausiai būna nurodytos galimos bendro pobūdžio komplikacijos ir yra punktas, kad specifinės operacijos komplikacijos buvo aptartos. Noriu pabrėžti, jog pacientė renkasi ne tik medicinos įstaigą, operaciją, bet ir chirurgą. Labai svarbu, kad jie abu rastų bendrą kalbą ir veiktų kaip darni komanda. 

– Ar dažnai aptarti krūtų mažinimo, nukarusios odos šalinimo operacijų moterys pas jus ateina kartu su savo antrosiomis pusėmis? Kokias vyrų reakcijas stebite?

– Kartais moterys slepia savo ketinimus nuo vyrų, bet dažniausiai sprendimas priimamas šeimoje. Paprastai gyvenimo partneriai jas palaiko, nes mato, kaip kankinasi, tarkim, didžiakrūtės. Sakyčiau, jie racionalesni, labiau gilinasi į operacijos pasekmes, linkę viską gerai, neskubėdami apsvarstyti ir atkalbėti moteris, jei įžvelgia grėsmę sveikatai. Žodžiu, jie neleidžia joms, užsidegusioms kuo greičiau atsikratyti problemos, užspirgėti. Bet yra ir tokių porų, kai moteris išdrįsta pasakyti savo antrajai pusei apie operaciją tik tuomet, kai ją pasidaro.   

– Kokios dar sveikatos problemos gali būti pašalintos atlikus plastinę operaciją?

– Kai viršutiniai vokai užgriūva akis, t. y. odos perteklius ima dengti vyzdžius, prastėja regėjimas, akys greitai pavargsta. Nuolatinis šešėlis, kurį meta tokie vokai, mažina akiplotį. Paprastai problema atsiranda vyresniame amžiuje, tačiau kils ji ar ne, priklauso nuo žmogaus organizmo ypatumų. Ši patologija gana dažna. Kokios galimos šalutinės pasekmės? Tos pačios, kurias jau minėjau, – pūliavimas, kraujavimas, negražus randas. Garsioji rusų aktorė Liudmila Gurčenko buvo priversta miegoti atmerktomis akimis – taip retais atvejais nutinka, kai padaroma ne viena plastinė operacija, pašalinama per daug odos. Dėl atlėpusių ausų labai kenčia vaikai, nes bendraamžiai linkę juos pašiepti. Atlikus ausų korekciją išnyksta mažus berniukus ir mergaites slėgusi psichologinė problema. Apie ką – grožį ar sveikatą šiuo atveju turėtume kalbėti? Apdairiai pasielgia tėvai, kurie problemą kartu su plastinės chirurgijos specialistu sutvarko vasarą, pirmos klasės išvakarėse.

– Ar minėtas operacijas apmoka ligonių kasos?

– Kai konstatuojama patologija – taip. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius