-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jaunystės pažadas kremo indelyje: ką verta žinoti?

„Odos stangrinimo meistras buteliuke!“, „Geriausias kremas nuo raukšlių!“, „Jūsų grožis bus išsaugotas!“... Tokiais ir panašiais pažadais esame bombarduojamos kasdien.
Veido kremas
Moteris tepasi kremu / Vida Press nuotr.

Norisi tikėti kosmetikos gamintojais, kurie juk labai stengiasi, kad būtume jaunos amžinai, ir, žinoma, netrokšta mums pakenkti... Tačiau – iš ko padarytas tas „stangrinimo meistras“? Kyla toks klausimas prieš piniginės palengvinimo procedūrą? Turėtų kilti.

Ir todėl, kad esame apdovanotos gebėjimu mąstyti (neprotinga kloti pinigus už faktais nepagrįstus pažadus), ir todėl, kad vis garsiau skamba kovotojų už kosmetiką be potencialiai kenksmingų medžiagų balsai. 

Žinių paiešką, matyt, reikėtų pradėti nuo sudominusios priemonės kūrėjų svetainės – gali būti, kad tenai rasite visa, ką norite išsiaiškinti. 

Paklaustas, kaip apsispręsti, kurį kremą iš gausybės pasirinkti, Holivudo žvaigždžių dermatologas Fredricas Brandtas pataria: „Pirmenybę teikite komponentams, kurie jau nuodugniai ištirti ir yra surinkta įtikinamų įrodymų, kad jie saugūs ir efektyvūs.“ Lengva pasakyti... O kur imti tokios informacijos? Pirma mintis – dermatologo kabinete. Tačiau kiek turime ekspertų, kurie it žuvys nardo nuolat besikeičiančiame kosmetikos kompanijų atrastų, sukurtų, išliaupsintų produktų vandenyne?

Kitas žinių šaltinis, aišku – internetas. Čia veikia svetainės, kuriose aptariami kremų komponentai, skelbiami ir specialistų, ir eilinių vartotojų komentarai apie juos bei jų turinčius produktus. Žinių paiešką, matyt, reikėtų pradėti nuo sudominusios priemonės kūrėjų svetainės – gali būti, kad tenai rasite visa, ką norite išsiaiškinti. Taip pat verta užsukti į svečius pas tuos, kurie kaupia ir skelbia duomenis apie įvairias kompanijas ir jų produkciją, bet šios nepardavinėja - pavyzdžiui, į www.ewg.org/skindeep ar www.safecosmetics.org

Populiariausios medžiagos prieš senėjimą

Specialistai įspėja, kad rezultatą lemia ir priemonės formulė, ir individualios žmogaus ypatybės.

Trumpai pristatome keletą medžiagų, kurios nuolat minimos, kai kalbama apie anti-aging produktus. Turėkite jas galvoje, kai dairysitės priemonių nuo odos raukšlėjimosi, glebimo, kitų senėjimo požymių ir mažinančių jau esančius. Ar jos efektyviai paveiks jūsų odą? Specialistai įspėja, kad rezultatą lemia ir priemonės formulė, ir individualios žmogaus ypatybės.

Alfa lipoidinė rūgštis. Ji vadinama universaliu antioksidantu, nes tirpsta ir vandenyje, ir riebaluose, o tai reiškia, kad veikia ląstelių išorėje ir viduje. Laisviesiems radikalams, didele dalimi kaltiems dėl odos senėjimo, ši medžiaga, teigiama, daug pavojingesnė nei vitaminai C ir E, nuo seno vertinami dėl antioksidantinių savybių.

Vida Press nuotr./Grožio priemonės
Vida Press nuotr.

Hialurono rūgštis. Ji, viena iš labiausiai pastaraisiais metais giriamų medžiagų, pritraukia vandens molekules ir užtikrina itin gerą odos drėkinimą, daro ją putlesnę, skatina kolageno gaminimą. 

Kofermentas Q10. Kosmetikos priemonės su kofermentu Q10 padeda odai sustiprėti ir sumažinti laisvųjų radikalų daromą žalą, taip pat efektyviai švelnina raukšleles aplink akis. Sintetinis kofermento Q10 variantas – Idebenone, arba Hydroxydecyl Ubiquinone, kurio poveikis, anot apie jį rašančiųjų, gerokai akivaizdesnis nei natūralios kilmės kofermento Q10. 

Niacinamidas. Tai – vitaminas B3 (dar vadinamas niacinu): kaip rodo tyrimai, priemonės su juo mažina raukšles, pigmentines dėmes. 

Peptidai. Bene daugiausia diskusijų sukėlė susintetintų peptidų kompleksas Argireline, arba Acetyl Hexapeptide-8. Teigiama, kad ši medžiaga atpalaiduoja veido raumenis, dėl kurių periodiško susitraukimo susidaro raukšlės, todėl Argireline dažnai lyginama su botoksu. Peptidų kompleksas Matrixyl, arba Palmitoyl Pentapeptide-3, stimuliuoja kolageno, kurio kiekis odoje lemia, kaip jaunai ji atrodo, kaip greitai gyja randai, gaminimą (raukšlių formavimasis labai panašus į randų formavimąsi). 

Polisacharidai. Cukraus molekulių naudojimas odos priežiūros priemonėse dar tik įsibėgėja. Jų yra organizme natūraliai, pasak mokslininkų, jos dalyvauja kone visuose procesuose, nuo kurių priklauso odos išvaizda: pradedant spindėjimu, baigiant raukšlėmis. 

Probiotikai (gerosios bakterijos). Bifida Ferment Lysate – kremo sudedamoji dalis, sauganti ir gerinanti natūralią odos mikroflorą, skatinanti odos gijimą po mikrotraumų, pavyzdžiui, šveitimo. 

Vida Press nuotr./Moteris kosmetologės kabinete
Vida Press nuotr.

Resveratrolis. Medžiaga, kurios yra vynuogių odelėje, siejama su vadinamuoju prancūzų fenomenu: kaip žinia, prancūzai, nors ir mėgaujasi maistu, kuris nepatenka į „sveiko“ kategoriją, palyginti mažai serga širdies ligomis. Manoma, kad resveratrolis suaktyvina baltymus sirtuinus, skatinančius metabolizmą. Kosmetiką gaminančios kompanijos ėmė naudoti sirtuinų technologiją „anti-aging“ produktuose (ir kremuose, ir dekoratyvinėje kosmetikoje). Ar resveratrolis – odos jaunystės garantas? Nuomonių yra įvairių.

Retinolis. Odos puoselėjimo priemonėse naudojama vitamino A forma (kiti pavadinimai – Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate, Retinyl Aldehyde) – viena geriausiai ištirtų medžiagų, pasižymi įvairiapusiu poveikiu: saugo odą nuo laisvųjų radikalų, vienodina spalvą, mažina dėl UV atsiradusias raukšles, apskritai – skatina visas ląsteles elgtis taip, kaip tai daro jaunos ir sveikos. Tiesa, retinolį toleruoja ne kiekvieno oda. Naudojant kremą su retinoliu reikia saugotis saulės spindulių. 

Kremai - pagal amžių 

Supratinga pirkėja turėtų žinoti, kaip keičiasi oda bėgant metams, ir investuoti į kremus, kurie gali padėti būtent jai, tarkim, keturiasdešimtmetei.

20+. Oda atrodo puikiai, nes kolageno ir elastino lygis didelis ir ji greitai regeneruoja. Tačiau saulė, vakarėliai ir jaunystei būdingas lengvabūdiškas požiūris į sveikatą nuspaudžia mygtuką, ant kurio parašyta: „Lašas po lašo ir akmenį pratašo“. 

Priemonės. Svarbu sumažinti žalingų aplinkos veiksnių įtaką. Būtinas drėkinimas ir apsauga nuo UV. 

Vida Press nuotr./Moteris tepasi kremu
Vida Press nuotr.

30+. Odai regeneruoti jau reikia dvigubai daugiau laiko nei anksčiau, todėl ji – nebe tokia skaisti, jos spalva – nebe tokia tolygi, matosi mažų raukšlelių, formuojasi raukšlės kaktoje. 

Priemonės. Tinka produktai, kurie drėkina, turi antioksidantinių savybių, lėtina prasidėjusį kolageno ir elastino mažėjimą, stiprina natūralų odos gebėjimą atsikratyti suragėjusių ląstelių.   

TAIP PAT SKAITYKITE: Ko labiausiai reikia odai? Japonų ir šveicarų atsakymai

40+. Odoje jau susilpnėjusi mikrocirkuliacija – dėl to ji tampa jautresnė, dažniau parausta. Be to, ji – plonesnė, sausesnė, raukšlės akivaizdesnės (pavyzdžiui, aplink akis), galimas daiktas, kad yra dėmių, kurių priežastis – fotosenėjimas (UV poveikis).

Priemonės. Smarkiai drėkinantys kremai, kaukės, serumai, kolageno ir elastino gaminimą skatinantys, odą šveičiantys produktai turi būti po ranka. Saugokitės UV ir laisvųjų radikalų!  

Vida Press nuotr./Moteris tepasi kremu
Vida Press nuotr.

50+. Odos natūralus hidrolipidinis barjeras skylėtas, todėl drėgmė greitai išgaruoja ir ji toliau sausėja. Kolageno, elastino, hialurono rūgšties, kofermento Q10 ir kitų odos išvaizdą lemiančių medžiagų labai stinga, todėl ir jai aiškiai trūksta stangrumo, veido kontūrai pradeda „plaukti“.  

Priemonės. Turite lopyti hidrolipidinį barjerą, kuo rūpestingiau pasirinkti skydą nuo laisvųjų radikalų, visaip aktyvinti mechanizmus, nuo kurių priklauso kolageno gaminimas. Be stipraus, įvairiapusio poveikio produktų nieko gero nepasieksite. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius